Гарячі борщі для «гарячих» точок. Як на Вінниччині створили кухарський батальйон

Гарячі борщі для «гарячих» точок. Як на Вінниччині створили кухарський батальйон
  • Жінки з Вінниччини зорганізувалися та готують для наших військових сухі українські борщі, які фасують у вакуумні пакети. 
  • Потім нашим хлопцям та дівчатам на передовій залишається лише залити це окропом та смакувати гарячою корисною стравою. 
  • Роблять це все господині на своїх кухнях, але мріють про розширення виробництва. 

Енергійно, швидко та з любов'ю — саме так десять господинь зі Жмеринського району готують сухі борщі для військових. Жінки запевняють, що сухі борщі на смак, як домашні.

— Наші військові на передовій не мають часу на приготування, а корисно харчуватися потрібно. У сублімованих борщах всі корисні речовини зберігаються, — кажуть господині. — Десять хвилин, пару літрів окропу і нашій бійці смакують домашній борщик. 

Волонтерки кухарського батальйону роблять сублімати для ЗСУ впродовж місяця. За цей час вони зробили вже близько 1200 порцій сухого борщу.

Відео дня

Кожна з жінок відповідає за певний процес. Хтось подрібнює овочі для борщу, хтось — займається логістикою, хтось — пакує все у вакуумні пакети. Всі разом волонтерки роблять одну велику справу: наближають перемогу. 

— Почалося все з того, що мій чоловік та брат 26 лютого пішли служити добровольцями, — розповідає ідейна засновниця батальйону Аліна Доніка. — Ми з дружиною брата, Наталею, вирішили, що не можемо сидіти, склавши руки. Так ми почали займатися волонтерством. 

Жінки робили це різним чином: плели сітки, робили тушкованки, збирали продукти по селах. Поєднують волонтерство з основною роботою.

Близько місяця тому жінки надихнулися історіями інших волонтерок із Коломиї, що роблять сухі борщі, і вирішили спробувати теж куховарити гарячі страви для захисників. 

— Інші волонтерки поділилися з нами технологією приготування сухого борщу. Після цього ми організували збір коштів на електросушарки, адже без них неможливо впоратися, — пригадує Аліна. — Почали робити, і з часом дійшли до прийнятного для нас рецепту борщу. Долучається до нашого батальйону багато людей, але активних та постійних учасниць близько десяти. 

Перед тим, як відправляти страви військовим, жінки разом зі своїми дітьми продегустували сухі борщі. Запевняють, якщо проварити борщик десять хвилин на вогні, то смак взагалі не відрізняється від домашнього. 

Один пакетик сублімату має 180 грамів інгредієнтів, з нього виходить 2, 5 літри борщу. Додатково господині кріплять стік томатної пасти. 

— Одним пакетиком може наїстися шість осіб, — каже Аліна. — Насправді борщі виходять майже «золоті», бо, щоб висушити п'ять кілограмів моркви потрібно 9-10 годин сушити в електросушарці. Відповідно витрачати на це електроенергію. 

Волонтерка говорить, що відправлять вони ці борщі лише на передову. Каже, якщо комусь потрібно ці сухі борщі на першу лінію, то люди можуть звернутися до їхнього батальйону. Контакти: (096) 832 1334.

— Ми вже робимо документи на оформлення громадської організації. Плануємо займатися не лише борщами, а й іншими способами допомагати військовим, — каже Аліна. — Також ми думаємо над тим, щоб почати готувати сухі супи за рецептом борщів. 

Чим можете допомогти ви? 

До ініціативи жінок почали долучатися небайдужі люди та волонтери, але виробництво не стоїть на місці та потребує постійної підтримки. Тож, ви теж можете долучитися до доброї справи та допомогти кухарського батальйону таким чином:

  • привезти чи передати волонтеркам продукцію для борщів (капусту, буряк, моркву, сіль, стіки томатної пасти, лавровий лист);
  • придбати чи віддати свою електросушарку;
  • якщо ви підприємець/иця, що займається м'ясною продукцією, то допомогти з постачанням копчених ковбасок, які будуть додавати у борщі.

А також ви можете перерахувати кошти на банківську картку: 4149629319703427 (одержувач: Доніка Аліна Василівна).
 

Читайте також:

Перевезли 100 сімей і тонни агрегатів. Як компанія з Харкова перезапустилась у Вінниці

«Автор невідомий»: 626 сторінок про Могилів з фото із зарубіжних архівів і…кадрами кінохроніки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Раїса Волошина
    Щиро дякую вам за Вашу Працю! Перемога за нами!!!💙💛💙💛
  • Ольга Слободянюк
    Молодці! Дякуємо Вам за вашу працю.
    Кухарський батальйон Вінниччини reply Ольга Слободянюк
    Ольга Слободянюк дякую. 100💙💛 Перемога НАША
  • Оксана П'яст
    Пані Аліна Ви з своєю командою дуже великі молодчинки👍, Ви справжні Українські господиньки, Ви і є допомога і перемога України💙💛 хай наш Всевишній Господь благословляє і допомагає Вам і нашим Захисникам 🌻💙💛
    Кухарський батальйон Вінниччини reply Оксана П'яст
    Оксана П'яст дякую за підтримку 💙💛
  • Катя Чекина-Цебрій
    Молодці,щиро дякую за Вашу працю! Все буде Україна перемога за нами💙💛
    Кухарський батальйон Вінниччини reply Катя Чекина-Цебрій
    Катя Чекина-Цебрій дякуємо за підтримку 💙💛

keyboard_arrow_up