Для маскувальних сіток потрібні тканина, фарба, нитка, людина. Куди звертатися, щоб допомогти?

Для маскувальних сіток потрібні тканина, фарба, нитка, людина. Куди звертатися, щоб допомогти?
  • Щоб зробити непомітними наших бійців, залучається багато непомітної, але важкої праці.
  • Для того, щоб сплести маскувальну сітку, волонтери проводять в спортзалі будівельного технікуму по дев’ять годин щодня, крім неділі.
  • Часом не вистачає певних компонентів, частіше рук, вистачає лише замовлень, які стабільно на місяць вперед.
  • Тому, в кого є трішки вільного часу і бажання, приходьте поплести.

В спортзалі Вінницького архітектурно-будівельного технікуму волонтери плетуть маскувальні сітки з початку війни. Тут вони перебирають тканини, нарізають її на смужки, з ниток плетуть сітки, потім на ці сітки нав’язують смужки тканин. Потім те, що було смужками, нитками, сітками, перетворюється на маскувальний засіб, який береже наших бійців від ворожого ока.

Майже всі батьки танцюючих дітей Вінниці знають Ольгу Миколаївну. Вона мама танцювальної студії, яка раніше мала назву 3Z «Тризет». Але через вторгнення російський військ в Україну, та через символіку, з якою ворог приперся до нас, танцювальна студія не лише припинила виступати, назву теж довелось змінити на ІІІОN «Тріон».

Та мова не про танці

Тепер Ольга Миколаївна, замість того щоб возити дітей на різноманітні танцювальні змагання, має волонтерський центр, де плете маскувальні сітки на фронт. Попит на них дуже великий, і волонтери просто не встигають. Тому, трапляються такі історії…

Відео дня

Їй зателефонувала жінка і попросила маскувальну сітку на передову, терміново. Замовлень на сітки у волонтерів — на півтора місяця вперед. Вільних немає, але жінці пообіцяли, що найближчим часом зроблять і передадуть.

— Через пару годин мені подзвонила інша жінка. Представилася матір’ю захисника, який стоїть на нулі, якому потрібна була ця маскувальна сітка. Я почула від неї все. Яка я безсовісна, яка така-сяка і багато іншого. Повірте, я не змогла навіть слова вставити. При тому, що я не пообіцяла сітку, а пообіцяла постаратися допомогти…, — розповідає Ольга Миколаївна. — Не подумайте. Я зовсім не ображаюся на матір дитини, яка зараз захищає нас з вами. Навпаки, мені дуже шкода, що я не змогла їй сьогодні допомогти. Ми зробимо цю сіточку і найближчим часом відправимо, щоб мамине серце хоч трішки заспокоїлося!

Але друзі. Наразі, ви розумієте яке значення мають маскувальні сітки для наших ЗСУ? А розумієте, що і хто стоїть за виготовленням таких важливих речей, таких як сітка і кікімора.

Елементарний ланцюжок для прикладу:

  • місце для виготовлення,
  • волонтери, які виготовляють основу для сітки,
  • благодійники, які привозять тканину або скидають гроші на її закупівлю,
  • волонтери, які красять тканину для сітки, при цьому збирають гроші на фарбу, якою красять сітку,
  • волонтери, які прасують та нарізають пофарбовану тканину,
  • волонтери, які заплітають ці сітки і в’яжуть за розмірами.

Все це робиться на волонтерських засадах! Буває так, що не вистачає тканини, фарби, а головне, людей, щоб виплести і передати в руки цю дорогоцінну річ. Замовлення є завжди. І їх дуже багато.

— У нас три точки з виготовлення маскувальних сіток, але ми не встигаємо, бо ми не завод, — говорить Ольга. — І нам потрібна допомога, тому в кого є час, приходьте до нас на пару годин, ми все покажемо, розкажемо, а ви допоможете нам і нашим бійцям.

Що потрібно для сіток

За словами Ольги Миколаївни, для маскувальних сіток їм точно не підходить синтетика. Така стовідсоткова синтетика, тому що фарба її не бере. А ще не підходять тканини синього кольору, і яскравого червоного кольору. Не підходить і джинсова тканина, з нею важко працювати, і вона сама по собі важка, тож і сітка буде теж важкою. З тієї ж причини і різного виду ковдри теж нести не потрібно.

Волонтери нарізають тканину і в’яжуть її руками, тож варто зрозуміти, що різати такі речі дуже важко.

Не варто нести на сітки і різний одяг, навіть якщо він підходящого кольору, навіть якщо цей одяг з легкої тканини і зовсім без синтетики. Тому що одяг, перед тим як фарбувати, потрібно буде розпороти, а це час, і руки, і сили, яких завжди не вистачає.

Тому, якщо у вас накопичилась купа футболок, сорочок, шортів, штанів, спідниць і навіть розпарованих носків — не несіть — це все не підходить для сітки.

— Що підходить, так це постільна білизна, скатертини, штори, тюль, — розповідає Ольга Миколаївна. — І ідеальний колір, звісно, білий, тому що фарбуємо ми тканини в жовті та зелені відтінки. Але, якщо, наприклад, постільна білизна буде кольорова, нічого страшного, ми пофарбуємо.

До речі, основу для сітки тут теж в’яжуть люди, тому для цієї основи завжди потрібна шовкова нитка. Така, з якої рибалки в’яжуть сітки. А ще є постійна потреба у фарбах для тканин. І найголовніше — це руки.

Тут завжди потрібна допомога

— Ми в’яжемо ці сітки щодня по будням з 10.00 до 19.00, в суботу з 10.00 до 17.00. Лише неділя вихідний, — говорить Ольга. — Тож вінничани, не втрачайте час, щоб допомогти нашим захисникам. Ви можете перебрати шафу і принести нам тканину, кинути грошей на закупівлю фарби, або прийти до нас і плести та нарізати.
Наша адреса: вул. Коцюбинського,53 спортзал Вінницького Архітектурно-Будівельного технікуму.
 

Читайте також:

«Воюємо за майбутнє дітей». Вінницькі артилеристи опублікували зворушливе відео

Ця експозиція побувала навіть на полярній станції. Ажіотаж на виставці карикатур у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Неля Дудар

    Дякуємо Вам дорогенькі Здоров'я Вам миру
  • Natalia Schama

    І мені теж цікаво де люди..війна не тількі для не байдужих ! І цікаво теж де тканина яка була відправлена з Німеччини в березні 5000 метрів  в Вінницю як би на дитячий дім ...а мала теж піти на сітки,я була там як як цю тканину відправили !Шкода тільки що з людиною яка відправляла немає зв’язку ,ця дівчина з Вінниці але проживає в Німеччині ! Якщо ці тканини не дійшли туди то Бог цим людям суддя !
  • Тетяна Баглай

    Чому не вистачає рук? В технікумі великий штат викладачів, вчителів шкіл потрібно організувати! Війна для всіх, а не для небайдужих вінничан. Наш ліцей 9, який знаходиться поруч, з березня приймає переселенців. Ми чергуємо і в день і в ночі, годуємо людей! Чим займаються інші?
  • Виктория Соколова

    Дякуємо

keyboard_arrow_up