«Чоловік повинен бути...» Вінничанка написала книжку про виховання підлітків

«Чоловік повинен бути...» Вінничанка написала книжку про виховання підлітків
Марія Беркун — авторка книги «Кодекс. Чоловік повинен бути»
  • Марія Беркун вирішила привернути увагу батьків до виховання хлопчиків.
  • У своїй книжці авторка розмірковує, яким має бути справжній чоловік і торкається теми стосунків у парі й вічної проблеми батьків і дітей.
  • Про те, чому вирішила написати книгу й що вважає найбільшими чоловічими проблемами, Марія Беркун розповіла журналістці «20 хвилин».

Вінничанка Марія Беркун у грудні 2020 року випустила книгу «Кодекс. Чоловік повинен бути». У ній авторка вирішила з’ясувати, яким має бути справжній чоловік, яких правил йому слід дотримуватись і що не так із вихованням сучасних дітей.

— Моя книга — це певний збірник правил, — розповідає письменниця Марія Беркун. — Там є психологічні поради й рекомендації з виховання підлітків. Зараз багато хто забув, як має поводити себе справжній чоловік, то в книжці є також поради щодо манер, поведінки й важливих чоловічих якостей.

На її думку, в навчальній програмі шкіл і університетів дуже мало уваги приділяється чоловічому вихованню. 

Відео дня

Книжку можуть читати як дорослі чоловіки, так і підлітки. Корисною, за словами авторки, вона буде й для батьків, у яких є сини.

— Зараз дуже часто стається так, що жінка сама виховує дитину, — говорить вона. — Коли хлопчик позбавлений хорошого чоловічого прикладу і правильного впливу, то у нього може не сформуватися розуміння принципів справжньої сім’ї. Цією книжкою я хочу показати, що, коли пара вирішує завести дитину, то має ставитись до цього з відповідальністю і приділяти достатньо уваги вихованню.

Серед іншого у своїй книзі Марія Беркун торкається теми комунікації у сім’ї і вважає, що саме проблема у спілкуванні є одним із головних наслідків неправильного виховання.

— На мою увагу, дуже важливо звертати увагу на дитячі негаразди і особливо на те, про що діти зазвичай мовчать, — переконана вона. — Нас дуже рідко питають, про що ми мовчимо. Частіше за все, коли дитина приходить зі школи, її відразу починають розпитувати, як минув день, що було, хто що сказав. Але через недовірливі стосунки, хлопчики не завжди готові поділитися своїми справжніми переживаннями з батьками. Поділитися тим, що їх хвилює або лякає. 

«Виростають хамовиті чоловіки»

Коли в сім’ї немає довіри, можуть виникати різні труднощі, а сама дитина може потрапити під чийсь негативний вплив.

— Хлопці можуть потрапити до старшої компанії, яка і стане для них авторитетом, — розмірковує авторка. — Коли батьки зовсім не контролюють коло спілкування своєї дитини, то це все може закінчитися дуже сумно. Наприклад, у дитячій кімнаті поліції.

Звертає увагу Марія і на те, що через неправильне виховання хлопці виростають хамовитими чоловіками, які думають лише про себе.

— Вони стають не до кінця соціалізованими особистостями. Та що далеко ходити за прикладом, — пригадує Марія Беркун. — Особисто я дуже часто стаю свідком, коли в транспорті підлітки або цілком дорослі чоловіки, побачивши вагітну або пенсіонерку, просто відвертають голову. А місцем найчастіше поступаються інші жінки.

Письменниця розповідає, що в книзі є розділи присвячені першим побачення, вибору роботи та особливостям чоловічого стилю.

— При виборі професії чоловік має думати про те, як буде у майбутньому забезпечувати себе, свою сім’ю та, якщо є можливість, допомагати стареньким батькам. Що стосується стилю, то мені здається, що коли чоловіки одягають якісь лосини по кісточки й без шкарпеток взувають рожеві або фіолетові кросівки — це трохи дивно, — зізнається вона. — Раніше такого не було, зараз пріоритети в одязі сильно змінилися.

Торкнулася авторка і здорового способу життя, і основ сексуальної освіти.

— Я вважаю, що надихнути людину на здоровий спосіб життя нереально: вона або хоче цього, або не хоче. Але я в книзі намагаюсь пояснити, що сучасні модні тенденції і тренди не відповідають тим параметрам справжнього чоловіка, — пояснює співрозмовниця. — А сексуальне виховання, на мою думку, також залежить від спілкування батьків з дітьми. В книжці підіймаються деякі такі питання, але без інтимних подробиць. 

Марія Беркун додає, що батькам не варто забувати про негативний вплив засобів масової інформації та соціальних мереж.

— Сучасні діти багато всього переймають з інтернету, і часто такий досвід є негативним. Це пов’язано з тим, що батьки мало уваги приділяють дітям, дозволяють їм зависати у соціальних мережах стільки, скільки їм того хочеться, — говорить вона. — Дорослі мають зацікавити дитину, щоб вона хотіла займатися чимось корисним, але зараз такий час, що самі батьки на пів дня можуть пропасти в онлайн-світі. В цей час діти дивляться якісь мультики або відео і повторюють поведінку вигаданих персонажів або тих самих «хайпових» блогерів.  

«Жодних сумнівів не було»

Вінничанка розповідає, що ідея написати книгу для чоловіків зародилася в неї ще досить давно.

— За освітою я вчителька історії та правознавства, але зараз працюю візажисткою і навчаю дівчат, як робити макіяж. Та ще зі школи дуже цікавлюся психологією виховання, — говорить Марія. — Ще під час навчання в університеті я працювала нянею у багатодітній сім’ї. Саме тоді почала помічати певні недоліки у вихованні, якісь аспекти поведінки, які дорослі мали б донести до дітей, але в них чомусь не вийшло. Це і наштовхнуло мене на перші роздуми про свою книжку.

Марія Беркун написала книгу під час декрету

Вплинула на письменницю і педагогічна практика у дитячих таборах.

— Там всі дітки, зрозуміло, відпочивають без батьків і саме там дуже помітне оце виховання, — розмірковує Марія. — Сучасні діти добре знають свої права, але зовсім забувають про обов’язки. Через таке неналежне виховання досить часто виникають конфлікти не лише між дітлахами, але й з’являються вічні проблеми батьків та дітей. 

Згодом у Марії Беркун народився синочок і вже впродовж декретної відпустки вона почала збирати інформацію й писати книгу.

— Весь процес зайняв близько двох-трьох років. У мене жодних сумнівів не було, я розлучилася з чоловіком і знала, що все роблю правильно, — пригадує авторка. — Синочку зараз п’ять з половиною рочків, він вже знає, що мама написала книжку. Я йому прищеплюю любов до читання, до пізнання нової інформації, то він вже і сам цю книгу трішки по складах читає. Крім того, на обкладинці є моє фото, то син всім гостям і друзям у садочку розповідає про мамину книжку.

Фото надала Марія Беркун 

 

Читайте також:

Як правильно відпочивати і до чого тут мистецтво? Розповідає арттерапевтка Ірина Савчук

Онлайн-навчання: де ще черпати знання, коли школи працюють дистанційно

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Евгений Нагорный

    Опять вот это вот "настоящий мужчина должен". Заебали. Я настоящий и никому нихуя не должен.

    Евгений Нагорный reply Евгений Нагорный

    Vitalii Fomenko пф

    Vitalii Fomenko reply Евгений Нагорный

    Євген Нагорний все не твоя

    Евгений Нагорный reply Евгений Нагорный

    Vitalii Fomenko что не моя?

    Vitalii Fomenko reply Евгений Нагорный

    Євген Нагорний не твоя вот ты и бесишься
  • Алексей Шитов

    А можно отрывок почитать?

    Алексей Шитов reply Алексей Шитов

    Написал

    Maria Tkachuk reply Алексей Шитов

    Алексей Шитов напишите в лс, скину ссылку
  • andrey petrovsky

    Развелась и учит  жизни других.Глубокий поклон .
  • Anna Rita

    А ни че что дети растут в совсем другом мире и классическое образование им уже не подходит? Об этом никто не задумывается?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled 11:13 Понад сотня відбитих атак та 13 збитих Shahed: Україна дає жорстку відповідь окупантам 10:45 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 10:01 Сьогодні — Велика субота. Традиції, прикмети та що не можна робити 09:54 «Нива» дев’ятий раз у сезоні зіграла внічию. Розійшлася миром з «Чайкою» в гостях
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up