Чи можна зайти в церкву без хустки або в cпортивних штанах? Запитали священника, як поводитися в храмі

Чи можна зайти в церкву без хустки або в cпортивних штанах? Запитали священника, як поводитися в храмі
  • Людина, яка вперше збирається відвідати церкву, ставить собі питання: як правильно поводитися в храмі?
  • Відповідь можна отримати у церковних служителів або парафіян, які мають досвід церковного життя. Проте часто люди соромляться запитати про правила поведінки в церкві.
  • Ми зробили це за вас: відвідали Спасо-Преображенський кафедральний собор ПЦУ у Вінниці та поспілкувалися зі священником Віталієм Голоскевичем.

Відвідуючи храм вперше, багато хто губиться і невпевнено почувається. Не знає, як правильно запалити свічку і де її поставити. Як правильно написати записку про здоров'я або про упокій. Де правильно стати та як поводитися узагалі. І тому новеньким здається, що всі присутні у храмі звертають на них увагу, кидають косі погляди, шепочуться, обговорюють...

— Таким людям хочеться нагадати, що ніхто не народився з вродженим знанням церковного етикету, що всі, хто перебуває в православних храмах сьогодні, самі теж колись уперше переступали їхні пороги і теж не знали, як правильно поводитися, — говорить Віталій Голоскевич. — Досвід церковної поведінки з'являється з досвіду церковного життя, і тому не треба бентежитися, що, можливо, хтось, бажаючи вам допомогти, наважиться підказати, як правильно слід чинити в тому чи іншому випадку. Навіть якщо ви відчули до міри різкий тон — не варто ображатися. Але і ми закликаємо священників ніколи не робити зауважень, аби людина мала бажання прийти до дому Божого знову.

Що стосується зовнішнього вигляду або одягу, зокрема, для жінок. Чи можуть вони заходити до храму у брюках, питаємо співрозмовника. 

Відео дня

— Існують певні територіальні традиції. Вони змінюються із часом. Якщо ми говоримо про православну Грецію, то там не обов’язково навіть покривати голову платком. Більше того — це вважається ознакою поганого тону, оскільки це здебільшого мусульманська традиція і греки свого часу особливо постраждали від мусульман. В Святому Письмі ж сказано, що чоловік не може ходити у жіночому одязі, а жінка у чоловічому. Тому якщо ми говоримо про ті ж брюки, то жінки ж не носять чоловічі — вони носять жіночі штани. Принциповим для жінки є те, щоб вона була одягнута так, аби не відволікала від молитви інших прихожан.

— Головне пам’ятати, що храм — це місце спілкування із Всевишнім, — каже Віталій Голоскевич. — Кожен чудово розуміє, що на аудієнцію до високопосадовця ніхто б не подумав прийти в пляжному костюмі або в невипрасуваній брудній сорочці. Так само, приходячи в дім Небесного Царя, слід дотримуватися певних правил.

Одяг, в якому приходимо в храм, не повинен бути помітним, вульгарним або непристойним, сказав священник. Чоловікам не варто з'являтися до церкви в спортивних костюмах, шортах і майках, а жінкам не потрібно вдягати відверті вбрання.

— Говорячи про правила поведінки у храмі, хочеться також звернутися і до тих, хто вже тривалий час живе церковним життям, — говорить далі співрозмовник. — Приходячи до храму, треба пам'ятати, що ми тут не господарі і навіть не розпорядники. Ми лише гості на Божественному бенкеті і запрошені на Божу трапезу по великій милості. Тому й поводитися необхідно не як господарям , а як служителям усіх люблячого Господа.


Читайте також:

«Змивання» гріхів в ополонці. У ПЦУ засудили традицію купання на Водохреща

Завтра — Голодна кутя: історія, традиції та заборони другого Святвечора

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Арсен Кириченко

    Яка свiчка, яка записка. Про це десь написано....
  • Marina Yolokhova

    Отца Виталия всегда было приятно слушать. Всегда улыбчивый, сочувственный, даст мудрый и нужный совет. Только хорошее могу сказать о нем, как о священнике, и как о человеке. Очень жалко, что перешёл в ПЦУ 😢

    Толік Варга reply Marina Yolokhova

    Marina Yolokhova всі,хто пішли за Семеном (Володимиром Шостацьким) стали Іудами.В чому Голоскевич гарний? Освіту отримав,богословську роботу написав,а потім проти матері -церкви заради грошей за Семеном подався🤣🤣🤣🤣

    Marina Yolokhova reply Marina Yolokhova

    Толік Варга Это лично Ваше мнение! Ещё раз повторюсь, что о этом человеке могу говорить только хорошее

    Толік Варга reply Marina Yolokhova

    Marina Yolokhova Іудушка нашого часу
  • Микола Тмп

    Замість молотити воду у ступі напишіть звід правил поведінки у церкві і не розводьте кисіль бо вже й так полови насіяли що мало хто знає як то воно має бути та чому!
  • Oleg Petrovich

    Якщо є 100 грн,то можна😆

    Larisa Kotlyarevska reply Oleg Petrovich

    Oleg Petrovich то церква - московська

    Oleg Petrovich reply Oleg Petrovich

    Larisa Kotlyarevska б
    Був в тій,що біля '.Книжки'...бабульки ьам ахіревші

    Larisa Kotlyarevska reply Oleg Petrovich

    Oleg Petrovich В Православній Церкві України такого немає. Неправду кажете.

    Oleg Petrovich reply Oleg Petrovich

    Larisa Kotlyarevska я як в церкві,тотпостійно з такими як ви сварусь,ато бабусі ці:ти не так стоїш,руки не можна так ставити,а чому в кросівках.....то мушу їх посилати,тому ,і не ходжу в цю бізнеструктуру,хоча віра є.

    Larisa Kotlyarevska reply Oleg Petrovich

    Oleg Petrovich Самі собі придумали таке, бо йдете, як до магазину, щоб купити чиюсь молитву за Вас і Ваших рідних /а самому помолитись слабо?/, щоб купити, поставити свічку і  піти з церкви /а самому побути, постояти?/.

    Владислав Ратушный reply Oleg Petrovich

    Олег Петрович 💯%

keyboard_arrow_up