«Більшість часу я на площі біля вежі»: до Вінниці приїхав відомий херсонський волонтер Дядя Гриша

«Більшість часу я на площі біля вежі»: до Вінниці приїхав відомий херсонський волонтер Дядя Гриша
  • Один із символів незламності Херсону — місцевий житель Дядя Гриша, відео з яким ви з великою ймовірністю бачили. Чоловік не має ніг та пальців рук, пересувається на кріслі колісному й збирає мільйони для війська. Зараз ця Людина з великої літери у нашому місті. 

Впродовж кількох останніх днів на Європейській площі, неподалік від вежі можна бачити чоловіка на кріслі колісному. Одягнений він завжди у тільняшку десантника, має відповідний берет на голові. Позаду візка прапори: один державний, а другий із зображенням кавуна. У чоловікові легко упізнати відомого херсонського волонтера Григорія Янченка, або Дядю Гришу, як його називають в народі. 

Саме цей сміливий чоловік під час окупації їздив людними вулицями рідного Херсону з жовто-блакитним стягом та включеним на колонці гімном України. Такі відео стали популярними у соцмережах як приклад незламності духа херсонців. 

Як волонтера Дядю Гришу знають ще з 2014 року, коли лише почалося АТО. Чоловік одразу кинувся допомагати українському війську. Попри важку інвалідність він зміг зібрати на потреби армії понад вісім мільйонів гривень і зупинятися на досягнутому навіть не думає.

Відео дня

— Останні пів року я весь час у дорозі. За плечима десь 18 міст у різних областях. У кожному я виходжу на вулицю і збираю донати для наших військових, — розповідає Дядя Гриша. — У Вінниці я з понеділка, буду тут ще на вихідних (до 23 червня включно, — авт.), тому можете приходити на площу, щоб підтримати збір. Зараз збираю на дрони, старлінки, генератори та медикаменти. Після Вінниці їхатиму у Запоріжжя, звідки одразу до підрозділів на Донеччину. 

@vn20minut

До Вінниці завітав славнозвісний волонтер-мандрівник з Херсона Григорій Янченко, якого у народі називають Дядя Гріша 🇺🇦 Чоловік допомагає українським військовим з 2014-го. За цей час зумів зібрати більше восьми мільйонів гривень! Усі кошти Дядя Гріша спрямовує на купівлю спорядження та техніки для оборонців. Підтримати його збори можна за реквізитами 🔽 ✅ Монобанк: 4441 1111 6086 3951 ✅ ПриватБанк: 5168 7451 9611 8423

♬ оригінальний звук - Новини Вінниці

На колінах в Дяді Гриші завжди скарбничка, куди кожен охочий може задонатити готівкою, а збоку візка прикріплені номери карток для банківських переказів. Чоловік не проти й поговорити з перехожими, які зупиняються біля нього, щоб сфотографуватися та подякувати за активну патріотичну позицію. За неї чоловік отримав відзнаку Президента України «Золоте серце» й став лицарем ордену «Народний Герой України».

— Знаєте, 3 липня мені виповниться 77 років і за весь цей час я майже ніколи не подорожував Україною. Лише зараз бачу наші гарні міста, дізнаюся про їхнє історичне та культурне надбання. Виявляється, у нас стільки гарних замків та музеїв є, — розповідає волонтер. — У Вінниці я ще не встиг побувати у багатьох місцях. Більшість часу я на площі біля вежі, бачив також «Стіну пам'яті» біля краєзнавчого музею, був у міській раді. Сподіваюся, випаде нагода заїхати цього разу до славнозвісного музею-садиби Пирогова. 

Дядя Гриша передає всім вінничанам подяку за те, що підтримують його збори. Говорить, що всі зібрані кошти завжди конвертує в необхідні для війська речі. 

— Де б я не був, ніколи не кажу, скільки зібрав там чи там. Думаю, це неетично. Однак після кожного дня я ретельно все перераховую й визнаю, куди саме направлятиму гроші, — продовжує чоловік. — Можу сказати, що за весь час зібрав понад вісім мільйонів гривень. Собі я не лишаю нічого. Не можу підірвати набутий важкою працею авторитет і довіру військових. 

Волонтер говорить, що в кожному місті зустрічає земляків з Херсону. Вінниця не стала виключенням. Багато з них підходять до Дяді Гриші, щоб поговорити та просто дізнатися, як в нього справи. 

— До великої війни у Херсоні було десь 350 тисяч мешканців. Зараз там лишилося 50-60 тисяч. Роз'їхалися по всьому світові й України. Тому не дивно, що всюди я зустрічаю своїх, — говорить херсонець. — Усі вони мріють повернутися додому. Вони очікують нашої перемоги, звільнення всіх окупованих українських територій, повернення додому всіх полонених. Це наше спільне бажання. І я впевнений, що так врешті і станеться. 

Довідка про Дядю Гришу

Народився 3 липня 1947 року у місті Ічня, Чернігівської області, в сім'ї робочих.

У 1954 році пішов до школи, закінчив дев'ять класів Ічнянської середньої школи №1. Поступив до Авдіївського ПТУ №96, яке закінчив у 1963 році.

У 1966 році був призваний до лав Радянської Армії, проходив службу у місті псков у псковській дивізії, що брала участь у придушенні повстання в Чехословаччині, де Григорій отримав численні осколкові поранення. Після демобілізації працював на ДСК міста Херсона. На початку дев'яностих розвинулася гангрена в кінцівках через давні поранення, внаслідок численних операцій Григорій став інвалідом та вийшов на пенсію.

Почав займатися волонтерством у 2014 році.

Маючи обмежені фізичні можливості як людина з інвалідністю (не має ніг та пальців рук) під час війни на Сході України на березень місяць 2015 року зібрав понад 300 тисяч гривень на потреби українського війська. До кінця 2021 року зібрав 4 мільйони гривень для української армії. Зараз ця сума перевищила позначку у 8 мільйонів.

На виборах до Херсонської обласної ради 2015 року балотувався від партії «УКРОП». На час виборів проживав у Херсоні, був пенсіонером.

Після початку повномасштабного вторгнення росії на Україну 24 лютого 2022 року почав з'являтись у людних містах Херсона, де вмикав гімн України. 

У вересні 2022 року був евакуйований з Херсона.

Читайте також:

Автономне живлення вдома: як та за скільки це можуть зробити вінничани

Найбільше порушень через вимагання грошей: на які медзаклади і чому скаржаться вінничани

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up