Знамениті чайомани на початку минулого сторіччя гостювали на Вінниччині

Знамениті чайомани на початку минулого сторіччя гостювали на Вінниччині
  • Знамениті чайомани в далекому та не дуже минулому гостювали на Вінниччині.
  • Вінничанка Олена Павлова розповідає про життя відомих людей, що в свій час жили в різних куточках Вінниччини.

— Завдячуючи Oleksandr Fedoryshen до мене потрапив один архівний документ,а саме «Обахунок по курії Пана Головного Отамана за 1-е грудня 1920 року». Тож, фантазувати не довелося, там написано, що пан Отаман снідав сиром з сметаною та чаєм з хлібом, — йдеться в дописі на сторінці «Гастрогід Вінниччина».

Немає опису світлини.

Юзеф Пілсудський висловлював промову з Речі Посполитої

Картинки по запросу "Юзеф Пілсудський у вінниці"

Відео дня

Так само на сніданок полюбляв чай, при чому багато і солодкий інший відомий діяч, але вже з Речі Посполитої — Юзеф Пілсудський, що, як ми знаємо, зупинився у Вінниці і виголошував тут свою славну промову.

До чаю він полбляв свіжі булочки і мед, або варення. Коли дозволяв час і розпорядок дня маршал снідав двічі — один раз в ліжку, а другий, більш поживний сніданок вжі з'їдав за столом.

«Первый раз маршал просыпался в 10 часов утра, завтракал в постели (стакан крепкого горячего чая, булочка с маслом, иногда с медом) и читал «Курьер поранны» и «Экспресс», после чего часто снова засыпал до полудня. Рядом с кроватью всегда должна была стоять тарелка с фруктами и леденцами. В 12 часов он съедал второй, более плотный завтрак» (Матвеев Г. Ф. «Пророчества отшельника»).

Чайковський гостював у Браїлові

Картинки по запросу "Петро Чайковський"

Так само чайоманом був і композитор, навіть прізвище якого свідчило про любов до цього напою Петро Ілліч Чайковський.

Композитор гостював у Браїлові декілька років поспіль, писав тут музику, збирав гриби і смакував місцевим «варенцем» — кисломолочним напоєм, що і досі готують місцеві господині.

Снідав також двічі — рано вранці, перед прогулянкою: чай з молоком, булочки або інша солока випічка і вже опівдні — баликом, фаршированою рибою або щ колтелами з щуки. Якщо вдалося «тихе полювання», то і грибочками ласував.

Ференс Ліст знайшов кохання біля Хмільника

Картинки по запросу "Ференс Ліст"

Ще один видатний композитор, піаніст-віртуоз жив, працював і кохав на Вінниччині — Ференц Ліст. Відомий усьому світу, обласканий сценами і приватними господами, де йому платили шалену кошти за виступи.

Гурман і солодкоїжка, затятий курець, він знайшов тут своє кохання, у маленькому селі Вінниківці на Хмільниччині, з Кароліною Вітгенштейн, виступав у маєтку Болеслава Потоцького у Немирові, за легендою, грав заради гарного настрою і у кав'ярні у Вінниці, яка стояла на місці нинішнього головпоштамту на Соборній. Також дуже любив чай, міцний і солодкий.

Тож, найсолодший сніданок з усіх, що мені довелося нафантазувати — профітролі і міцний чорний чай з цукром для геніального Ференца Ліста.

На жаль, закоханим не судилося бути разом, а у своєму заповіті Ферен Ліст написав:

«Всем, что я сделал за двенадцать последних лет, я обязан Женщине, которую я страждал назвать своей супругой, чему однако, мешали зло и мелкие интриги отдельных людей. Имя этой любимой мною Женщины — княгиня Каролина Витгенштейн, урожденная Ивановская. Я не могу без трепета произнести это имя. Она — источник всех моих радостей и исцелительница всех моих страданий! Ей я обязан всем тем духовным и моральным, что есть во мне, равно как и всеми моими материальными средствами».

 

Читайте також:        

У Вінниці відкрили соціальну пральню: хто нею може скористатися

«Квітка», «Маруся Чурай» та інші: репертуар театру імені Садовського на лютий

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Василиса Колобова

    це в якому році

keyboard_arrow_up