Вінницька «Радість» викликала овації глядачів на міжнародному фестивалі у Туреччині

Вінницька «Радість» викликала овації глядачів на міжнародному фестивалі у Туреччині
  • Вінницький ансамбль танцю «Радість» продовжує славні традиції українського народу, прославляє нашу культуру у світі.
  • Він демонстрував свою майстерність у 31 країні.
  • Днями колектив повернувся із Туреччини, де брав участь у міжнародному фольклорному фестивалі «Троя».

Під час Другої світової війни один із міністрів Великої Британії запропонував збільшити витрати на оборону за рахунок фінансування культури. На це Уїнстон Черчіль, прем’єр-міністр Великобританії, відповів: «А за що ми тоді воюємо?».

Президент України Володимир Зеленський на церемонії вручення Національної премії імені Тараса Шевченка сказав, що ми воюємо за нашу державу, за нашу культуру. Тому що культура – це і є держава, це і є наш народ. Українська народна пісня, український народний танець підкорили увесь світ. Нам є чим пишатися. Саме завдяки цьому зберігається самобутність та ідентичність нашого народу, наша українська нація, наш український народ.

— Один наш хлопчик сказав мамі: «Як я поїду на фестиваль, коли мій батько на фронті?». На що вона відповіла: «Батько захищає Україну на фронті, а ти маєш їхати і прославляти Україну на сцені»,  —  наголосив керівник ансамблю «Радість» Віктор Бойко.  

Відео дня

Турки висловлювали співчуття українцям

У фестивалі взяли участь десять колективів з шести країн. Концерти проходили в м. Чанаккале та на о. Бозджеада. І скрізь виступи вінницького колективу супроводжували овації та вигуки «браво». Перед концертами відбувалася хода вулицями міста.

— Наші діти ішли з українськими прапорами, співали гімн України, «Червону калину» та інші українські пісні, вигукували «Слава Україні», «Героям слава», «Україна понад усе», «Смерть ворогам» тощо, — поділився Віктор Бойко.  

До дітей підходили громадяни Туреччини, інших країн та висловлювали співчуття українському народу. Підходили українці, які мешкають в Туреччині, запитували про ситуацію в Україні, в нашому регіоні, пригощали дітей цукерками, а на Паску подарували смачну пасочку.

На руїнах легендарної Трої

Діти побували у старовинній фортеці на о. Бозджеада, в музеї та на руїнах легендарної Трої. Троя – це символічне місто, яке показує, що навіть високорозвинена культура може бути знищена внаслідок воєн. Адже війни несуть лише смерть, каліцтва  та розруху. І сьогоднішня війна в Україні несе все те, що і тисячоліття тому тому.

— В регіоні Чанаккале та півострова Геліболу  відбували важкі бої під час першої світової війни. Туреччина боролася за свою незалежність. Цього року по всьому місту розвішені плакати зі сценами Першої світової війни, які нагадують мешканцям Чанаккале, що зараз іде справжня війна в Україні, — розповів Віктор Бойко.

Читайте також:

Для вимушених переселенців у Вінниці провели «Веселі старти» і турнір з флорболу

Легендарній «балерині» Михайлу Петрову із першого складу «Локомотиву» виповнилося 85 років

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталья Годинчук

    🇺🇦💖

keyboard_arrow_up