Наша «Радість» підкорила Фінляндію. Фіни віталися з вінничанами словами «Слава Україні!»

Наша «Радість» підкорила Фінляндію. Фіни віталися з вінничанами словами «Слава Україні!»
  • Ансамбль танцю «Радість» Вінницького міського палацу дітей та юнацтва щойно повернувся з Фінляндії, де брав участь у Міжнародному фольклорному фестивалі в містах Холлола та Лахті.
  • Там виступали колективи із Хорватії, Угорщини, Туреччини, України і Фінляндії.
  • Нашу країну представляв народний художній колектив України «Радість».

Наш колектив мав виступити на фестивалі у Фінляндії ще у 2020 році, але через ковід він був перенесений на цей рік. Протягом восьми фестивальних днів колектив взяв участь у 16 концертах.

Виступи із нагоди відкриття та закриття фестивалю відбувалися у прекрасному сучасному театрі міста Лахті. Величезна сцена, професійне освітлення, звук, доброзичливі глядачі спонукали всіх учасників фесту працювати із повною самовіддачею.

— На фестивалі постійно працювала преса, свої відгуки залишали глядачі у соцмережах. І всі відзначали професійний рівень, емоційність, виконавську майстерність, гарні костюми українського колективу. Один із глядачів залишив такий відгук: «Найзворушливішим моментом вечора став майстерний виступ українського молодіжної групи «Радість». Вона вражала акробатичною швидкістю та емоційністю»,  — розповів художній керівник «Радості» Віктор Бойко. 

Відео дня

Загартовуються змалечку

Багато концертів відбулися в школах по всьому регіону Лахті та Холлоли. Наші діти були вражені сучасними школами. Концерти проходили у спортивних залах.

— Всі спортзали за кілька хвилин могли поділитися на кілька автономних залів. У кожному можуть займатися різні класи одночасно, не заважаючи один одному. Все автоматизовано, все опускається або піднімається завдяки натисканню на кнопки. Один із спортзалів мав розмір 100 х 25 метрів. Натиснули на кнопку, і по всій довжині зали відкрилася зала для глядачів на другому поверсі, — дивує Віктор Бойко.    

Фінські діти загартовуються змалечку. До цього часу, за температури повітря від – 2ºС до +5ºС, багато із них їздять до школи на велосипедах, не одягають дуже теплий одяг. Всі діти під час концертів сиділи у спортзалах на підлозі, а у школі ходять в шкарпетках.

— Вони дивилися концерти нашого колективу з великою цікавістю, жваво реагували на всі танці, гаряче аплодували. Майже всі концерти закінчувалися спільним вивченням українських танців, — наголошує Віктор Бойко.  

Одного разу вінницькі танцюристи обідали у шкільній їдальні. Картопля в мундирах, салат зі свіжої капусти, салат з огірків з ананасами, зернята соняшника, гарбуза, рибні котлети та ін. Кожна дитина сама вибирає, що вона бажає їсти і скільки. Воду в Фінляндії можна пити з крану!

 

Український вечір

У Будинку культури одного з містечок влаштували український вечір. Українці, які живуть там багато років, а також наші земляки, які виїхали до Фінляндії під час війни, прикрасили залу та всі столики українською символікою. Зокрема, жовто-блакитними прапорцями, соняшниками, рушниками. Навіть серветки були жовтого та синього кольорів.

Під керівництвом наших земляків фіни приготували український борщ, деруни, пампушки, оселедець під шубою та інші українські страви. У залі не було жодного вільного місця. «Радість» розпочали концерт із виконання Гімну України. Глядачі дивилися українські танці з великими задоволенням та гаряче аплодували після кожного номеру.

— А по закінченню концерту влаштували нашим дітям овації. Було приємно чути, коли фіни віталися з нами українською мовою «Слава Україні». Після концерту глядачі із захопленням смакували українські страви. Наші діти також дуже засумували за українським борщем. Їли його та інші українські страви з великим задоволенням, — згадує Віктор Бойко. 

Прославляють Україну в світі

Під час поїздки до Фінляндії наші діти побували на екскурсіях в м. Паневежис (Литва), в столиці Естонії Таллінні, в столиці Фінляндії Гельсінкі. А ще на шоколадній фабриці, де досхочу наїлися цукерок, в музеї лижного спорту в Лахті. Співали для Йоулопуккі — фінського Санти. А найголовніше, вони знайшли багато нових друзів.

Українські прапори майорять по всій Європі, щодня нагадуючи про війну, яку веде росія проти українського народу та нашої держави. Під час фестивалю фіни і українці, які вимушено перебувають у Фінляндії, учасники концертів запитували про ситуацію в Україні та в нашому місті, висловлювали слова підтримки.

Багато людей приносили теплі речі. Організатори фестивалю зібрали продукти харчування, які найближчими днями ансамбль «Радість» передасть на фронт і тим, хто цього потребує.

— Щиро дякуємо організаторам за чудовий фестиваль, неперевершені враження, щасливі емоції наших дітей. Дякуємо ЗСУ, які обороняють Україну і дають можливість прославляти нашу країну на культурному фронті та нести правду по всьому світу. В цьому році наш колектив брав участь у десяти  Міжнародних фестивалях та проєктах в дев’яти  країнах: Туреччині, Литві, Швейцарії, Албанії, Хорватії, Румунії, Словаччині, Німеччині, Фінляндії, — нагадав Віктор Бойко.  

Читайте також:

«Хлопці з фронту постійно їх просять»: вінничанин на 3D принтері виготовляє бліндажні ліхтарі

«Військові захищають нас, а ми їх». Про волонтерів, які плетуть сітки з 2014 року

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Аліса Тітова

    Клас!

keyboard_arrow_up