«Хорвати, які пережили війну, вірять у перемогу України». Розказують вінницькі танцюристи

«Хорвати, які пережили війну, вірять у перемогу України». Розказують вінницькі танцюристи
  • Ансамбль танцю «Радість» Вінницького міського палацу дітей та юнацтва повернувся з Хорватії.
  • Там з успіхом взяв участь у двох міжнародних фольклорних фестивалях.

Під час перебування у Швейцарії, де «Радість» брав участь у «Днях України у Фрібургу», колектив запросили до Хорватії. Це була перша подорож наших танцюристів до цієї балканської країни.

Вибухи у Вінниці під час фесту

Міжнародний фольклорний фестиваль «Фольклорна пригода» проходив у м. Вараждині та у містечках Високе і Вараждинське топліце. Відкривали фест мер міста Вараждина і депутат Європейського парламенту пані Главак. У виступах взяли участь колективи із США, Колумбії, Словенії, Хорватії і ансамбль «Радість».

Відео дня

— Повсюди люди захоплювалися виступами нашого колективу, гаряче аплодували дітям та висловлювали слова підтримки Україні і нашому народу. Хорватія пережила 5-річну війну, тому люди розуміють весь наш біль і бажають перемоги. В центрі Вараждина стоїть напівзруйнована будівля колишнього банку, яка нагадує про війну в Хорватії. Вся її верхівка обв’язана жовто-синім стягом, постійно нагадуючи людям про війну в Україні. Хорватія підтримує нашу країну, підтримує українських біженців. Багато із них приходили на концерти, спілкувалися із нашими дітьми, висловлювали своє захоплення виступами, — розповів художній керівник ансамблю «Радість» Віктор Бойко.  

Юні вінничани були дуже комунікабельними, швидко знаходили спільну мову із учасниками фестивалю з різних країн. Вони грали в ігри, вчилися танцювати хорватські танці, навчали місцевих українським танцям. Наші діти були ніби в безпеці, але у їхніх телефонах встановлені сигнали оповіщення про повітряну тривогу. Кожну сирену, яка звучала у Вінниці, діти переживали так само, ніби вони були в Україні. Вони хвилювалися за своїх батьків, рідних і близьких.

— Діти були в парку, коли почули сигнал тривоги і отримали інформацію про вибухи в центрі Вінниці. Це був шок. Діти почали дзвонити батькам, плакати. Вони хвилювались за своїх рідних і знайомих. Отримали інформацію про влучання у Будинок офіцерів. Там щороку наш колектив давав великі концерти, проводжав випускників, планував провести випускні концерти для цьогорічних випускників. Там були люди, з якими ми співпрацювали десятки років. Це жахлива трагедія для нашого міста, для постраждалих людей та їхніх сімей. Над будівлею зруйнованого банку з українським прапором у небі Вараждина у той вечір з хмаринок намалювався великий птах чи ангел із дитиною, — продовжує Віктор Бойко.

Схожість України і Хорватії  

У м. Копривниці «Радість» взяла участь у міжнародному фольклорному фестивалі «З бабусиної скрині». Виступи вінницького колективу викликали великий інтерес у місцевої публіки. Овації та вигуки «браво» – так оцінили глядачі виступи наших танцюристів.

— На зустрічі в мерії я розповідав про трагедію, яка спіткала наше місто, про війну в Україні. Заступник мера, який проводив зустріч, сказав: «Ви не повинні боятися. Маєте боротися і обов’язково переможете. Я сам був солдатом під час війни і боровся за незалежність Хорватії», — продовжує Віктор Бойко.   

Хорватія справила на вінничан надзвичайно приємне враження. Майже все населення володіє англійською мовою, що допомагало спілкуватися.  

В центрі Вараждина наче попадаєш в середньовічне місто, в якому знаходиться замок, старовинні будівлі, яким сотні років. Там встановлено пам’ятник священику,  який боровся за те, щоб у церквах богослужіння проходило хорватською мовою. Як багато схожого - в України та Хорватії. Від мови до важкого довгого шляху до свободи та незалежності, — наголошує Віктор Бойко.

  

Читайте також: 

«Це той, хто танк підбив». Історія загиблих братів, які у перший день війни прийшли у військкомат

«Я живий, у свідомості, можу рухатися, бачу і відносно непогано чую…» — Павло Ковальчук

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up