Допомога деокупованим містам. До Вінниці завітав «Культурний Десант» з новим проєктом

Допомога деокупованим містам. До Вінниці завітав «Культурний Десант» з новим проєктом
Микола Серга та Олександр Чемеров
  • У Вінниці пройшла пресконференція телеведучого Миколи Серги та музиканта Олександра Чемерова. Обидвоє приїхали до нашого міста з презентацією волонтерського проєкту «Разом». Завдяки цьому проєктові артисти хочуть підтримати деокуповані міста. 

Після початку повномасштабного вторгнення росії, в Україні створили «Культурний Десант» — підрозділ ЗСУ, що має дві мети: робота на нульових позиціях (концерти для військових) і робота в тилу (донесення важливих меседжів до цивільного населення та допомога їм). Очолює підрозділ відомий телеведучий та співак Микола Серга. 

Сьогодні, 19 жовтня, Микола разом з фронтменом рок-гурту The Gitas Олександром Чемеровим презентували у Вінниці нову ініціативу «Разом» — проєкт відомих українських артистів, спрямований на підтримку деокупованих міст.

— Мінімум раз на місяць ми їздимо у кожне деокуповане місто, спілкуємося з місцевими, даємо концерти, поширюємо нашу культуру, — пояснює Микола Серга. — Ми збираємо для жителів цих населених пунктів велосипеди, книжки, теплі речі, мобільні телефони та інші речі. І справа не в самих речах, а в налагоджуванні контакту з цими людьми. Це прикордонні території, де впродовж багатьох років росія поширювала свою культуру. Ми маємо це змінити. 

Відео дня

Микола Серга

Артисти кажуть, що наразі «Культурний Десант» зосереджений на Харківщині. За їхніми словами, росіяни залякували тамтешніх жителів приходом нацистів та бандерівців, і ті у це вірили. Це ускладнює налагодження контакту з жителями деокупованих населених пунктів.

За словами Олександра Чемерова, самої лише деокупації територій там недостатньо, тому й заручаються підтримкою культури: не лише культури як мистецтва, але й культури поведінки, культури волонтерської допомоги. 

— Коли ми приїхали в Балаклію та вийшли з автобуса, біля нас одразу почали збиратися люди, переважно старшого віку. І в якийсь момент одна жінка запитує: А що ви нам привезли? Кажемо, що нічого, що приїхали спілкуватися, будемо розказувати і показувати світові, що відбувається в їхньому місті. Тоді вона сказала, що краще б ми не приїжджали, — розповідає Олександр Чемеров. — Тоді інша жінка підходить й запитує те саме. Ми те саме відповідаємо. А вона нам: А вот рускіє нам пєчєньє давалі от души. Мені не хотілося грати для них. Але через деякий час ці ж самі люди слухали наші пісні, обіймалися, плакали та співали гімн. Ми могли б образитися на них, але не зробили цього. Бо ж ми не знаємо, що ці люди пережили, і наскільки довго над ними знущалися у різний спосіб. 

Олександр Чемеров

Учасники проєкту розповіли, що до участі в ініціативі «Разом» вони планують залучити як пересічних українців, так і представників органів місцевої влади у різних містах. За їхньою допомогою збиратимуть необхідні речі для жителів деокупованих міст. 

Микола Серга каже, що перша хвиля проєкту охоплюватиме чотири деокупованих та чотири віддалених від лінії фронту міста: Вінниця, Житомир, Хмельницький та Рівне допомагатимуть звільненим містам. 

Про конкретні потреби, а також пункти збору необхідних речей організатори пообіцяли повідомити найближчим часом.


Читайте також:

«Україна. Війна та опір»: у Вінниці діє виставка американських та українських фотографів

Десять хенд-мейд виробів від вінницьких майстрів та майстринь

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Виктория Цебрий

    Так він не  Микола "Коля Серга" . Навіщо ви його так образили написавши його ім'я  українською мовою?

keyboard_arrow_up