AIESEC у Вінниці: як потрапити на стажування за кордон?

AIESEC у Вінниці: як потрапити на стажування за кордон?

AIESEC - найбільша молодіжна організація у світі, неурядова і некомерційна. Її учасники мають можливість проходити волонтерські і професійні стажування закордоном безкоштовно. Все, що потрібно від людини у віці 18-30 років, – це середній або високий рівень володіння англійською мовою і лідерський потенціал, який тут спрямовують у правильне русло.

Ганна Степова – одна з лідерів вінницького представництва AIESEC розповідає про специфіку їх роботи, мовну школу і дає вказівки, які допоможуть відправитися за кордон найближчим часом.

- Розкажи, як і коли ти потрапила до організації? Чим ти займалася спочатку і які твої обов'язки тепер?

- До AIESEC я потрапила влітку 2016. Спочатку була просто мембером (учасник – ред.), займалася рейзингом (фандрейзинг – залучення коштів у проект – ред.) шкіл для проекту, так як перший проект AIESEC у Вінниці ми робили для шкіл. Він називався "Shape Ukraine". До нас приїхали круті волонтери з Індонезії, Китаю та Туреччини проводити уроки англійської. Школи залишились задоволеними. На наступний проект я вже була тімлідом, і зараз у мене своя команда, що готується до зимової мовної школи на 6 тижнів. Метою є не тільки покращення рівня англійської, а й розвиток лідерських якостей. Будуть проведені різні майстер класи, спікінг-клаби та ще багато цікавого. Мовна школа у Вінниці стартує з 14 січня і буде тривати по 22 лютого. 

Відео дня

- Скільки учасників і лідерів налічує вінницьке представництво AIЕSEC?

- Зараз «Айсек» у Вінниці - це 18 крутих, ідейних, креативних, яскравих та талановитих. З них троє уже стали тімлідерами і готують свої проекти. На чолі всія «Айсек Вінниця» стоїть Олена. Моя сестра.

- Що повинні робити нові учасники?

- Бажаючим вступити до організації ми спочатку проводимо інтерв'ю. Потім ставимо людині персональні цілі. А тоді аж пропонуємо ту область роботи, яка найбільше користі та саморозвитку принесе новому мемберу. Це може бути HR, івент-менеджер, IR, або піарщик. За партнерство у нас відповідальний тімлід.

- Проекти готуються в групах чи індивідуально?

- Проекти готуються командою. В одній команді по 5-6 людей. У кожного свої обов'язки. Спочатку прописуємо драфт (розпорядження про виплату грошової суми третій стороні – ред.), а потім відкриваємо його на платформі, де усі бажаючі з різних країн можуть запропонувати свою кандидатуру на участь.

- Як проходять ваші зустрічі?

- Щотижня кожна команда збирається і обговорює важливі питання. Окрім того тімліди зустрічаються окремо, щоб планувати разом. І окремо зустрічаються люди з різних команд, які займаються однаковими напрямами. Зустрічі відбуваються у різних форматах. Але це завжди весело і завжди динамічно, бо ці люди наскільки заряджені позитивом і готовністю до роботи, що повітря буквально вібрує від тої енергії.

- Скільки людей з Вінниці наразі проходять стажування і де? З якими проектами вони працюють?

- Зараз ми більше займаємося вхідними стажуваннями. Але із Вінниці люди також їдуть. Наразі на стажування зареєструвались більше 20-ти людей. У нас є 3 типи стажувань: global volunteer, global talent i global entrepreneur. Перше - повністю волонтерське. Друге - це оплачуване професійне стажування. Третє - це оплачувана робота у стартапі інших країн.

- В які країни учасники потрапляють найчастіше?

- Люди з Вінниці вирушають в Індонезію, Таїланд, Польщу, Марокко, Німеччину. Це з останніх.

- Чи оплачується дорога й проживання стажерів? Як щодо відпускних?

- Як правило проживання для волонтера покривається. Це або хост фемелі (приймаюча сім’я – ред.), або хостел/гуртожиток. А витрати на дорогу частіше за все не покриваються. Але це також залежить від умов, які ставить те чи інше місто. Про відпускні треба домовлятися самостійно із закладом навчання або ж роботодавцем, але ми можемо посприяти: надати офіційне підтверження, документ що підтверджує, що ви є волонтером, якщо це необхідно.

- Чи є такі, хто вже розробив проект, але чекає на чергу, щоб поїхати закордон?

- В основному ніхто не чекає. В АIESEC є члени з 128 країн світу, і кожен може собі обрати абсолютно те, що до смаку, подаватися одразу в кілька країн, обрати собі стажування тієї тематики, що цікавить, й у зручних часових рамках.

- Як гадаєш, чому молодь не поспішає брати участь у таких організаціях? Це ж дійсно велика можливість.

- Основною причиною, на мою думку, є те, що буває важко вийти з зони комфорту і спробувати щось нове для себе. До того ж, у сучасному світі є так багато можливостей самовиразитись, що від того різноманіття просто очі розбігаються, і впадаєш у ступор. Хочеться всього й одразу. Не можеш визначитись і не робиш взагалі нічого.

- Якщо людина знає іноземну на достатньому рівні, але не може подолати мовний бар'єр, як їй допомогти?

- Найкращий спосіб - це просто брати і говорити. Бо коли ти у компанії людей, які розуміють лише англійську, то волею-неволею адаптуєшся. Згодом не лише говориш, але й думаєш англійською. Це правда. Перевірено на собі.

- З якими труднощами стикаються учасники організації та стажери?

- Труднощі полягають у тому, що як волонтерам, так і учасникам потрібно вміти швидко адаптуватися. Швидко та якісно вирішувати проблеми. Бо інколи неможливо передбачити, що саме піде не за планом. Це дуже загартовує.

- Що потрібно мати, щоб, наприклад, вже завтра відправитися на стажування?

- Ну, звісно, вже завтра не вийде, але ось інструкція до "найближчим часом":

1) Перш за все визначитись, в яку країну та з якою метою вирушаєш.

2) Зробити так зване «досьє» на цю країну. Будь-яка інформація, що може знадобитися: цінова політика, клімат, тамтешній менталітет та інше.

3) Зареєструватись на aiesec.org. На цій платформі розміщені усі можливі проекти.

4) Знайти потрібний проект, натиснути кнопку «apply» і чекати, доки тебе сконтактує приймаюча країна для проведення інтерв'ю.

Якщо проходиш інтерв'ю успішно, то далі менеджери стажування консультують тебе у всіх питаннях. Усі подальші умови залежать від країни, в якій ти стажуєшся.

Розмовляла Каріна Козак

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up