Податкова міліція не спішить бути фінансовою поліцією. А що міняє реформа?

Податкова міліція не спішить бути фінансовою поліцією. А що міняє реформа?
  • Швидку ліквідацію податкової міліції зі створенням фінансової поліції мали зробити до кінця року і новій структурі - заборонити виламувати руки бізнесу.
  • Але вінницькі податківці й далі працюють у штатному режимі.
  • Експерти кажуть: ця реформа «пахне» формальною заміною вивісок.
  • Яких саме змін від ліквідації варто очікувати - викладаємо у інфографіці.  

Інакше, як маски-шоу, не називали візити податкових міліціонерів представники бізнесу. З численних публікацій у RIA за останні роки знаємо про тиск на підприємців, який чинився руками податківців-міліціонерів. Подібне мало припинитися з нового року.

Ліквідацію податкової міліції, як такої структури, що не має користі, запланували до кінця 2016 року. Із наступного – в державі мала з’явитися фінансова поліція. Абсолютно новий орган. Такий, що не проводить обшуки і вилучення документів, а розслідує та доводить до суду різного роду фінансові злочини, виявлені моніторингом баз даних та обліків.

Фінансові злочини податкової сфери – це переважно ухилення від сплати податків.

Відео дня

- Провадження про ухилення від сплати податків податкові міліціонери відкривають, а на виході – нуль, - каже експерт з питань податкового законодавства, адвокат Олександр Білошкурський.

Він схвально говорить про реформування податкової міліції у фінансову поліцію, якщо ця структура буде такою, як прописав законопроект 4228 (зараз на розгляді в Раді проект закону «Про фінансову поліцію»). Втім, паралельно, каже, треба внести зміни у визначення відповідальності за ухилення від сплати податків, бо зараз цей момент прописаний так, аби названий злочин не можливо було довести. Тож думка експерта така: проблема сьогодні і в неякісній роботі податкових міліціонерів, і в недосконалості податкового законодавства в принципі. Реформувати треба і те, і те.

Тиснули криміналом

Більш зрозуміло «Нуль на виході» податкових міліціонерів прописали в пояснювальній записці до законопроекту, яким мають ліквідувати податкову міліцію та створити фінансову поліцію. Вказали, що із приблизно 1717 відкритих проваджень про умисне ухилення від сплати податків, зборів та єдиного внеску підозру оголосили лишень у 175 випадках. До суду ж взагалі передали з обвинувальним актом тільки 50 справ.

Це доводить, що працівники структури, яка потребує ліквідації, тиснули на бізнес. Відкривали провадження заради вимагання хабарів або з інших причин, зрозумілих підприємцям.

Питаємо в людей бізнесу, як вони ставляться до пропонованої ліквідації зі створенням фінансової поліції. Із трьох приватних підприємців, з якими говорила журналіст, ніхто не знав про суть змін, але почувши пояснення – сказали «за».

- Я дуже не задоволений тим, як наші органи працюють, - каже приватний підприємець Андрій Морош. - Ніхто нас не охороняє і немає до кого зараз за допомогою звернутися. Треба зміни вносити, реформувати органи, щоб у нас, підприємців, була можливість працювати без тиску і поборів.

А от у поліції економіки, яка пересікається в роботі з податковими міліціонерами, сумніваються, що буде толок з таких змін. Оперативник цього підрозділу, якого спитала про перспективу, спочатку посміявся, а потім сказав: «хоч би нас не надумали об’єднати з ними».

Працюють у збиток

Можливість об’єднання фінансової поліції з поліцією захисту економіки (колишні міліцейських УБЕЗ – управління боротьби з економічними злочинами, яке в процесі реформи МВС вивели з підпорядкування обласних поліцій), каже й Олександр Білошкурський. Така модель також розглядалася законотворцями.

Ось як написали в пояснювальній записці до проекту 4228, прийняття якого сьогодні всі очікують:

«Ліквідація цієї структури (податкової міліції, - авт.) потрібна також тому, що функції з протидії злочинам у сфері фінансів невиправдано розпорошені по різним відомствам і часто дублюються. Такими повноваженнями наділені підрозділи Національної поліції (департамент захисту економіки), Служби безпеки України й податкової міліції».

У решті проектом пропонується не об’єднання, а зменшення числа фінансових поліцейських в порівнянні з податковими міліціонерами. Податкова міліція, до речі, за минулий рік спрацювала в мінусі: принесла надходжень до бюджету менше, ніж пішло на її утримання. Різниця – трохи більше 33 мільйонів гривень. У збитковому органі працює 5,5 тисячі співробітників. Тільки частина з них зможуть залишиться при робочому місці у новій структурі – після проходження конкурсного відбору в фінансову поліцію.

У штатному режимі

Ворогом номер один назвав податкову міліцію міністр фінансів. Сказав, «треба набратися сил і ліквідувати її». Але до Нового року лишається не достатньо часу, аби втілити зміни з вжиття. Тим більше, що які саме це буду зміни – ні експерти, ні самі податкові міліціонери стверджувати не беруться.

Так, лежить у Раді зараз законопроект 4228 "Про фінансову поліцію" (ще було кілька відкликаних). І навіть якщо завтра його приймуть, то набуде він чинності за кілька місяців. Виходить, з нового року, як анонсувалося раніше, фінансова поліція не запрацює. У кращому випадку це станеться у другій половині 2017 року.

- У нас немає жодних документів про реорганізацію чи ліквідацію. Знаємо, що є законопроект, який проходить погоджувальні процедури у Верховній Раді і має визначити, як буде і що буде. Слідкую за новинами. Володію інформацією на тому ж рівні, що і ви, - сказав головний податковий міліціонер області, перший заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області Віктор Сирватка.

Питаємо, на які ж зміни він та його підлеглі розраховують, якісь обговорюють концепції реформи чи моделі реорганізації?

- Розмов немає, працюємо в штатному режимі, - звучить у відповідь.



«На податкову міліцію найбільше скарг»

Станіслав Нижник-Оскольський, правозахисник, експерт спілки підприємців «Стіна»:

- Податкову міліцію вже давно пора реформувати, адже вона зараз одна з найбільш закритих структур, на яку є безліч скарг від підприємців. Але на даний час у Верховній Раді України законопроекту, погодженого урядом, немає і чи буде він прийнятий до Нового року – це ще велике питання. Самі податківці чинять шалений спротив реформуванню податкової міліції у фіскальну поліцію. Також мені відомо, що кілька проектів були відкликані. Але ця реформа – вимога Міжнародного валютного фонду, тому проект змін можуть прийняти швидко. 



Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up