Як отримати посвідчення УБД та що робити, якщо його не видають?

Як отримати посвідчення УБД та що робити, якщо його не видають?
  • Фахівці Мінветеранів розробили інфографіку з детальною інформацією порядку отримання статусу учасника бойових дій (УБД).
  • А ми також розкажемо, як діяти у випадку, якщо вам його не видають.

На сайті Міністерства у справах ветеранів України розмістили чіткий алгоритм отримання статусу учасника бойових дій. Згідно з ним такий статус можуть отримати такі категорії військових: 

  • Військовослужбовці Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної служби спеціального транспорту, Управління Державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.
  • Поліцейські.
  • Особи рядового, начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної кримінально-виконавчої служби.
  • Співробітники Служби судової охорони.
  • Особи, які з 24 лютого по 25 березня 2022 року відповідно до Закону України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» або у складі добровольчих формувань у взаємодії із ЗСУ, Держприкордонслужбою, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ та іншими утвореними відповідно до закону військовими формуваннями брали участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України.

Нині, з 8 листопада 2023 року, УБД можна отримати за спрощеною системою. Таке рішення прийняте Верховною Радою.

Відео дня

Відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» особи, які мають право на статус учасника бойових дій, такі як військовослужбовці Збройних Сил України, або їх представники мають право подати заяву до комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасників бойових дій у паперовій або електронній формі, щоб отримати статус.

Як отримати УБД?

Загалом є два варіанти отримання статусу УБД: самостійне звернення до відповідної комісії або через командування. 

Якщо через командирів, то ті зобов’язані подати довідку за формою згідно з додатком 6 до Постанови КМУ від 20 серпня 2014 р. № 413 на розгляд відповідної комісії протягом 30 календарних днів з дня участі військовослужбовця у виконанні бойових (службових) завдань, проведенні розвідувальних заходів або отриманні травм (поранень, контузій, каліцтв).

За таких же самих умов військовослужбовець може самостійно звернутися до відповідної комісії, якщо командир (начальник) військової частини (органу, підрозділу) не надає відповідну довідку.

Як отримати УБД самостійно?

З нововведенням процес отримання УБД стане простішим саме в питанні його самостійного отримання, адже для цього потрібно буде лише подати в електронній формі особисті дані, а відповідна Комісія з надання статусів самостійно витягне всі необхідні документи про військовослужбовця з державних реєстрів. 

Тобто нині самостійно можна подати заяву на отримання УБД за таким алгоритмом дій:

  1. Подати заяву (звернення) через Єдиний державний вебпортал електронних послуг та/або Єдиний державний реєстр ветеранів війни.
  2. Зазначити лише особисті відомості, необхідні для надання статусу УБД, або додати копії відповідних документів (за наявності).

Якщо такі документи відсутні, то вони будуть витребовуватися за заявою військовослужбовця в уповноваженого органу/особи у рамках міжвідомчої взаємодії суб’єктів владних повноважень протягом п'яти календарних днів з дати надходження заяви.

Запитувані документи мають бути надані не пізніше 15 календарних днів з дати надходження запиту (або мають бути повідомлені обґрунтовані причини їх відсутності).

Комісія з розгляду матеріалів про надання статусу учасника бойових дій приймає рішення про надання Захиснику чи Захисниці статусу учасника бойових дій не пізніше десяти днів після отримання відповідей на запити.

Як отримати УБД через командування?

Однак, якщо це робиться через ваше командування, то не завжди це швидкий процес. Багато командирів подають відповідні відомості лише тоді, коли військовий вже повернувся з бойових. Але навіть після того він може чекати на своє посвідчення ще місяці, а то і роки.

Проте, авторка цього матеріалу розповість з власного досвіду, як діяти у випадку, якщо командування вашої частини вже довгий період часу не видає УБД.

— Мій батько отримав свій УБД лише в середині вересня 2023 року, тоді як почав виконувати своє бойове завдання ще з кінця лютого 2023 року. Більше ніж два місяці він перебував на бойових позиціях, а документи, дані та фото для посвідчення передав ще за місяць до виїзду на бойові завдання, — згадує авторка. 

Питання з посвідченням було підняте, коли батька потрібно було перевести до іншої частини, але жодних документів він не мав, як і інші військові з його частини. Тому було прийняте рішення порушити це питання. Розв'язати його вдалося за допомогою звернення на гарячу лінію ЗСУ за номером: 0 800 500 442.

Після того, через місяць батько отримав УБД, як і інші його побратими. Однак, в ньому, на диво, не була вказана дата видачі, і талони на безплатний проїзд були за минулий, 2022 рік. 


Читайте також:

У Вінниці та області розгорнули пункти незламності. Як їх шукати?

Третя платіжка за газ: коли буде і за що платити вінничанам?

Коментарі (5)
  • Active Informing 2

    Статус убд присвоїли,видали папірець.А саме посвідчення вже як 7 місяців чекаємо.Це нормально?
  • Ігор Гублагов

    І кому те УБД дають,
  • Vlad LIVE to RiDE

    Другий рік не можу добитись УБД а ви пишите туфту,скиньте силку сайту де можна подати в електронному варіанті,таке враження дурили та дурять
  • Читач40

    Ви ще б написали ,як отримати пільги по УБД, аджетзараз вимагають, щоб  воїн сам прийшов і оформив , а як, коли він зник безвісті чи на передку?

keyboard_arrow_up