Третя платіжка за газ: коли буде і за що платити вінничанам?

Третя платіжка за газ: коли буде і за що платити вінничанам?
  • З січня 2020-го в українців з’явилася ще одна платіжка: плата за доставку газу. Законність цього платежу досі ставлять під сумнів у соцмережах.
  • Проте для людей готують ще одну зміну — встановлять окрему плату за технічне обслуговування газових мереж, що мали зробити одночасно ще з появою абонплати.

Днями у ЗМІ та телеграм-каналах почали поширювати інформацію, що українцям виставлятимуть ще одну платіжку за газ. Крім плати за доставку, плати за спожите можуть з’явитися квитанції з оплатою за технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Звідки це?

Мова йде про плату за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання (далі скорочено — ТО). Іншими словами, це огляд та обслуговування труб, вентиляційних каналів та кранів у приватних будинках або квартирах.

Інфографіка: ГазПравда

Це мало бути складовою абонплати, яку виділили в окрему квитанцію з 2020 року (це передбачала реформа газового ринку, що є складовою Угоди про асоціацію з ЄС). Однак у тариф облгазам плату за ТО не заклали. Відтак останні почали пропонувати укладати окремі договори на обслуговування мереж співвласникам будинків: дехто їх укладав, а хтось ні.

Відео дня

І поки ці договори не укладені, то мережі до запірного крана належать мешканцям приватних будинків або квартир. Відповідно облгази й не обслуговували труби в будинках.

А що зараз змінилося?

Ще у 2020-му році ухвалили зміни до закону про житлово-комунальні послуги. Зокрема, додали пункт 3 статті 19, де прописали, що якщо співвласники будинку не уклали договір на ТО газорозподільних мереж, то вони автоматично приєднуються до такого договору з місцевим облгазом і стають його клієнтами.

«Економічна правда», після спілкування із джерелами, пише, що плата за ТО може з’явитися до кінця 2023 року. 

Зараз Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг завершує бюрократичні процедури: затверджує зразок типового договору приєднання зі співвласниками та встановлює граничні тарифи на обслуговування мереж. 

За законом, Регулятор повинен зробити це до 5 грудня. Документи набирають чинності одразу після оприлюднення.

Скільки та за що треба буде платити?

НКРЕКП встановить максимально можливий рівень цін за ТО внутрішньобудинкових мереж. А кінцеву вартість, яка має бути не більше граничних цін, затвердять на місцях надавачі цієї послуги.

Вичерпний перелік робіт з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання затверджений наказом Міненерго від 27.05.2020 № 342. Він містить сім пунктів:

Як часто буде ТО і як платити?

Співрозмовники «Економічної правди» кажуть, що обслуговування мереж залежно від виду робіт відбуватиметься раз на три роки або раз на п’ять років. Начебто такі зміни готують для учасників газового ринку.

Відтак, щомісячної квитанції та й загалом третьої платіжки, скоріше за все, не буде.

«Якщо взяти умовні 3 тисячі гривень на будинок та поділити їх на всі квартири, то вийде близько 300 гривень. Тобто на місяць споживач мав би платити 8-10 гривень. У такому випадку доведеться більше віддати за банківські послуги та доставку рахунків, — пояснив співрозмовник «ЕП». — Є ідея зробити єдиний платіж раз на три або п’ять років за фактом виконаних робіт. Тобто облгаз або інша структура проводить технічне обслуговування, надає акт виконаних робіт, клієнт бачить результат і тоді платить».

Як воно буде насправді та які виставлять тарифи? Ми обов’язково повідомимо читачам, коли це ухвалить НКРЕКП.

Тарифи на світло не будуть підвищувати

Цієї осені почали говорити, що невдовзі можуть знову підняти тариф на електроенергію для населення. Нагадаємо, з 1 червня 2023 року ця ціна складає 2,64 гривні за кіловат-годину на місяць.

Офіційно Регулятор спростував чутки, що у наступному, 2024 році тариф знову піднімуть:

— Тарифи на електричну енергію для населення не будуть підвищуватись. Це питання є соціально чутливим, ми моніторимо ситуацію, тому не будемо ініціювати підвищення тарифів. Це моя особиста позиція, а також офіційна позиція Регулятора, — сказав голова Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг Костянтин Ущаповський, передають на сайті НКРЕКП.

 

Читайте також:

«Вінницягаз» перейшов до «Нафтогазу». Які зміни для вінничан?

«Люди не можуть заплатити за світло» — у жителів ЖК «Лісопарковий» конфлікт з енергетиками

Знижка на комуналку для багатодітних сімей: деталі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Олег Каськов

    ...у тариф облгазам плату за ТО не заклали"
    Заклали там все,навіть "доставку",просто не виділили це окремим пунктом. От вони тепер і гребуть все,що тільки з пальця висмокчуть.
  • Олег Жеребко

    Щоб ви вдавилися ціми платіжками коли ви вже нажретесь цими грошима свині
  • Сергей Мартинюк

    Війа закінчилась,у людей появилось багато лишніх грошей!!!!!
  • Сeргій Папуша

    ТАКЕ ЩОСЬ. ПРИДУМУЮТЬ КОЖНИЙ РІК ЩОСЬ НОВЕ. ЯКІ ВИНАХІДЛИВІ ВИ ВСІ ТАМ

keyboard_arrow_up