Як прості люди наближають перемогу: 52 сітки сплели мешканці будинку по вулиці Дубовецька

Як прості люди наближають перемогу: 52 сітки сплели мешканці будинку по вулиці Дубовецька
Щовечора мешканці будинку плетуть сітки для ЗСУ
  • Мешканці будинку на вулиці Дубовецька об'єдналися для виготовлення сіток військовим.
  • Щовечора після роботи люди збираються разом і плетуть ці сітки, які потім передають військовим.

У невеличкому приміщенні будинку на вулиці Дубовецька, мешканці щовечора збираються, щоб плести сітки. В один з таких вечорів журналістка «20 хвилин» завітала до них і дізналася, як їм вдалося організувати таку волонтерську діяльність у своєму будинку.

— Якось я їду до дому і думаю, що мені треба щось робити, якось допомагати армії. І я собі вирішила, що хоча б буду у «Квадрат» ходити, — розповідає Леся Луценко, одна з мешканок будинку. — Бо сиджу, хочу щось робити, а ніякої лепти в перемогу не можу внести. І тут доїхавши до дому бачу, в нас у дворі стоїть оця штука (дерев'яна конструкція для плетіння сіток), і дівчата щось там плетуть.

Відео дня

Це було 20 червня, тоді плели вперше. Конструкцію, на якій натягнули рибальську сітку, зробив пан Михайло. Він же і є ініціатором об'єднання мешканців для створення маскувальних сіток для військових. Михайло самостійно організував увесь цей процес і облаштував усім необхідним місце роботи. Люди в один голос завдячують йому за запровадження такої активності на базі їх будинку.

Першу маскувальну сітку, зізнаються мешканці, було важко плести, не знали, як правильно. А потім зрозуміли, що і тканини не дуже підходять, адже спочатку плели з тканин, які знаходили у себе вдома. Кажуть, як тільки хтось приходив в зеленому, то казали знімай.

Діти навчили дорослих плести сітки

У багатьох виникало питання, як правильно плести сітки і за якою технікою. Тут на допомогу прийшли діти, які ходили плести сітки до «Квадрату» й там навчилися цьому мистецтву. Після організації такої ж ініціативи у своєму дворі, вони вже знали, як правильно це робити, тож показали і пояснили усе дорослим. Вони розповіли, як потрібно різати тканину і як її заплітати. Крім того постійно і самі долучалися до плетіння.

— Нещодавно дитина однієї з мам, яка плете з нами, принесла мені гроші на ЗСУ, — розповідає Леся. — Дівчинка навчається у третьому класі і звати її Кіра. Вона зібрала ці кошти у селі, граючи на акордеоні зі своїм братом... Це мене дуже вразило. Я хотіла повернути їй гроші, але дитина була категорично налаштована.

Також мешканці радилися з військовими щодо правильного використання кольорів.

— Нам пояснили, що сітка має бути якнайбільше наближена до природи. Тоді ми дивилися у вікно і вже звідти вибирали кольори. Зараз, наприклад, потрібно додавати коричневий, — говорить Леся Луценко. — І коли військові забирали сітки, вони дали нам багато порад і розповіли, що вони все одно адаптують їх до місцевості. Наприклад, якщо потрібно, то їх змочують в калабані або придумують щось ще, аби зробити себе менш помітними для ворога.

Самостійно зібрали 17 тисяч на тканину

Коли мешканці будинку сплели першу сітку, то зрозуміли, що тканина не дуже підходить. Тож вирішили зібрати кошти самостійно, щоб закупити хороші матеріали.

— Наш голова кинув клич, ми зібрали гроші, купили кілька таких рулонів, — діляться спогадами люди.

Тоді вони зібрали 17 тисяч гривень. Тканина, яку вони придбали, дуже хороша, оскільки не промокає та гарно адаптується до будь-якої місцевості. Але, наприклад, як пояснила Леся, на танки її не використовують, бо дуже плавиться, і там потрібні більш натуральні матеріали.

Люди й зараз купують тканину самостійно. Як розповіла Леся Луценко, пан Михайло дуже багато тканини придбав за свої власні кошти, за що йому дуже сильно вдячні мешканці будинку. Крім того, саме він облаштував усе для комфортного виготовлення сіток. А зараз, разом з іншими чоловіками, на холодну пору року привели до ладу підвал.

Вже сплели 52 сітки

Попри те, що постійно плетуть сітки лише десять людей, зробили чимало: сплели 52 штуки. А оскільки більшість на роботі в день, то працюють у післяробочі години. Як розповів Олександр, люди починають збиратися о шостій вечора і працюють до 23.00.

Зізнаються, що це досить важко поєднувати з роботою, домашніми обов'язками і материнством, але, отримуючи фідбек від військових, розуміють, наскільки це важливо для наближення нашої Перемоги.

Для підняття духу облаштували куточок з подяками військових в підвалі, де займаються виготовленням сіток

Але також люди розповіли, що зараз менше виходять увечері, щоб плести, бо стомились і є багато домашньої роботи. Тому зараз, як сказала Леся, виготовили флаєри, які планують розвішати по будинках для того, щоб нагадати людям, наскільки навіть такий маленький внесок, як прийти і поплести сітки хоча б кілька годин на тиждень, є важливим для нашої перемоги.

— Не будьте байдужими, адже перемога над одвічним ворогом України можлива лише завдяки колективним зусиллям всіх громадян і кожного окремо. Не можете знайти одну годинку в вечері для плетіння сіток, то допоможіть хоча б гривнею раз на місяць, — каже Леся Луценко.

Тож якщо ви хочете допомогти нашим військовим і наблизити нашу перемогу, то також можете доєднатися до плетіння сіток у будинку по вулиці Дубовецька.


Читайте також:

Відсвяткувала день народження і зібрала 66 тисяч на ЗСУ: історія Дар'ї Головко

«Люди невтомні, готові пляшку пива за 6 тисяч купити». Як в одному барі допомагають нашій армії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • AK

    Молодці!

keyboard_arrow_up