Фермер роздав багатодітним понад тонну молока. Чим пояснює таку благодійність?

Фермер роздав багатодітним понад тонну молока. Чим пояснює таку благодійність?
Батькам Анатолію і Олені допомагають доглядати худобу діти
  • Молоко роздає сімейна ферма «Господар» Жмеринського району.
  • Робити це вирішили на початку війни, коли завод перестав забирати молоко.
  • З середини березня молоко знов купують, але частину його, як і раніше, роздають багатодітним.

Уже в перший день війни, 24 лютого, до сімейної ферми «Господар» у Жмеринському районі не приїхала машина з молокозаводу. Не дочекалися її і наступного дня.

Холодильник наповнювався все більше й більше

— Треба було щось робити з молоком, — розповідає Анатолій Кречковський, чоловік засновниці сімейного фермерського господарства «Господар» Олени Савенко. — Корівки ж не перестали доїтися. Холодильник наповнювався все більше і більше. І ми повезли молоко у Жмеринку. Вирішили просто роздати людям. Зосередилися на багатодітних родинах. З їх списками допомогла голова громадської організації «Нездоланна Україна» Анастасія Мельник. Вона ж зробила повідомлення про нашу акцію у місцевій газеті, аби люди знали, коли і куди приходити за молоком».

Відео дня

По молоко до фермерів приходили не тільки багатодітні. До авто з бідонами шикувалися у чергу також люди поважного віку. Не відмовляли стареньким бабусям. Співрозмовник каже, вони не словами — очима благали допомоги. Дехто із спритників по два рази підходив.

— Спершу найскладніше було розділити на всіх, — каже пан Анатолій. — І крики чули, і сльози бачили. Особливо, коли молоко закінчувалося, а хвіст черги залишався. Тепер інша проблема  — нема чим автомобіль заправити, щоб доїхати до Жмеринки. Ще й дорога неблизька — 20 кілометрів в один кінець.

Раніше через день возили, а тепер ні солярки, ні бензину не купити

Понад чотири місяці поспіль «Господар» продовжує роздавати частину своєї продукції малозабезпеченим людям.

— Завод відновив закупівлю молока у середині березня, але ми й далі возимо його у Жмеринку для діток з великих сімей, — каже пан Анатолій. — Тільки вже менше роздаємо. Раніше через день приїжджали, тепер робимо це один раз у тиждень, чи два тижні.Треба ж господарство утримувати, та й з пальним нині велика проблема. Непросто купити ні солярку, ні бензин.

Розмовляв з паном Анатолієм у той час, коли вони з дружиною Оленою повернулися з міста, де роздавали молоко.

— Якщо перший раз ми роздали безкоштовно майже 400 літрів молока, то цього разу — менше сотні, — каже співрозмовник. — Треба думати, як утримувати господарство. Щоб не вийшло, як у тому прислів’ї: припиняй, тату, торгувати, бо вже нічим здачу давати. При нинішній закупівельній ціні ніяк не вдається звести дебет з кредитом. Але й багатодітним хочеться допомогти. Вони щоразу виглядають нас.

Скільки платять за молоко?

За літр молока, проданого на завод, сімейна ферма отримує 11 гривень. У цій цифрі є доплата ТОВ «Укрмілкінвест». Саме це товариство організовує створення сімейних ферм у державі. Доплату здійснюють за кошти іноземних інвесторів — уряду Швеції та Програми ООН в Україні. Доплата за продукції один із способів заохочення до створення сімейних ферм.

В інших власників корів молоко закуповують дешевше — по 7-8 грн/літр.

— Назвіть мені, що подешевшало на прилавках магазинів? Молоко? Сир? Сметана? Чи може, ковбаса? Навпаки, все подорожчало, — каже Анатолій Кречковський. — Зате закупівельні ціни впали. Не тільки на молоко. За кілограм живої ваги бичка не дають тепер більше 30 гривень, а було 50-60 гривень… 

За підрахунками співрозмовника, щоб вийти, як він каже, на «нуль» при їхніх витратах, треба щоб за літр молока платили 20-25 гривень.


Читайте також:

На Вінниччині шукали 3-річного хлопчика, який пішов з батьками на пікнік та загубився

У Вінниці судять майора, який взяв з призовника 1400 доларів хабара

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Patricia Maya Maya

    Вам потрібен швидкий і надійний кредит під 2%? зв’яжіться з нами електронною поштою, якщо ваш кредит вимагає від 5000 до 500 000 $/€: [email protected]

  • Віра Слободяник Петруняк

    Молодець
  • Елена Роенко

    Молодці
  • Анжела Литвиненко

    Ви герої! Слава героям 🙏💛💙

keyboard_arrow_up