Вони обрали життя тут, а їх «кинули». Історія переселенців з нашумілого проекту дому для ВПО

Вони обрали життя тут, а їх «кинули». Історія переселенців з нашумілого проекту дому для ВПО
  • Переселенці, які побудували житло за власні гроші, можуть його не отримати. 
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися деталі та причини.

 

Днями редакція RIA\20хвилин публікувала новину про багатоквартирний дім, який за власні кошти побудували ВПО. Але нам написали про те, що «в цьому будинку в інвесторів (власників квартир) незаконно відбирають придбанні квартири», в повідомленні під відео в Instagram.

Така ситуація не може бути не помічена, тому зв'язалися з людьми, які є свідками цієї афери та дізналися її деталі.

Відео дня

Поділитися своїми історіями згодились Андрій Таранич, Наталія Герасимова та Тетяна Лєпєшко. Всі вони були членами кооперативу, які придбали собі в ньому квартиру. Кожен з них повністю довірився організаторам цього проєкту, та ніяких підозр стосовно корупційних схем не мали, до поки не попросили надати їм документи, які показали ,б на що йдуть їхні кошти.

Звіти за використання коштів людям надавати відмовились, через що вони самостійно почали шукати інформацію. Знайдене ними може довести, що робились корупційні та шахрайські схеми.

З чого усе розпочалось

Для того, щоб з'ясувати, хто до цього усього причетний, важливо зрозуміти, з чого все розпочалось.

Тож нам відомо, що проєкт бере свій початок ще у 2016 році. Засновником його був Юрій Зиков. Якщо бути точнішими, то він є засновником Громадської організації «Спільна справа», яка переросла в будівництво «Житлово-будівельного кооперативу «Спільна справа».

Інформація з сайту You Control

— Сама громадська організація чудова, адже вона працює ефективно, вони проводять багато проєктів і забезпечують переселенців усім необхідним, — ділиться своєю думкою Андрій.

А от під час будівництва вже виникли спірні моменти, але про них згодом.

Відомо, що саме Юрій приніс ідею про створення даного кооперативу і займався пошуком інвесторів, які хотіли б доєднатися до організації та стати частиною кооперативу. Історія далі така, ж сама, як нам розповідала Елеонора Руденко, виконавча директорка в Обслуговуючому «Житлово-будівельному кооперативі «Спільна справа», з якою спілкувалися раніше.

Відбулося опитування, в якому визначили, хто може доєднатися до цього проєкту. Після аналізу і зведення результатів почали шукати землю та фінансову підтримку. В результаті, Вінницька міська рада виділила 1,1 мільйона гривень на кошторисну програму.

Все йде ніби згідно з планом, проєкт реалізовується, дім будується, переселенці квартально платять внески. І здавалося б, вже у кінці травня 2022 року люди би мали отримати свої ключі від квартир та почати там жити й облаштовувати усе під себе. Але цього не сталося.

Знову війна вплинула на долю їх домівок?

11 липня 2022 року інвесторам надійшли листи про збільшення плати за квадратний метр з 9 000 гривень до 13 570 гривень. Єдиним обґрунтуванням такого підвищення цін були загальновідомі дані, опубліковані Державною службою статистики України, неповернення коштів за ПДВ і не продаж комерційних приміщень.

Лист з повідомленнями про підняття цін на квартири:

У ЖБК є члени кооперативу, які мають ухвальний голос при голосуванні, і є асоційовані члени, які просто вносять пайові внески та не мають голосу. Наші розповідачі стали асоційованими членами кооперативу. А вже членами кооперативу з ухвальними голосами стали три особи: Юрій Зиков, його дружина Надія Зикова та мати куми Юрія Зикова — Галина Тармоярова. І саме ці троє людей приймали рішення про підняття ціни на організованих ними зборами з трьох людей. Взагалі, саме вони приймають усі рішення стосовно будівництва.

І, на перший погляд, це нормальне пояснення цін, та дім вже був на 85% побудований і більшість людей за місяць до початку повномасштабного вторгнення внесла свої останні внески та чекала на введення будинку в експлуатацію. Люди вважають, що це не раціональне підняття в їхній ситуації.

— Нас ця статистика не влаштувала і ми попросили надати обґрунтований кошторис, — каже Наталя. — Бо тут вже виникає питання, як це готовий будинок здорожчав на 50%?!

Саме таку відповідь на лист Юрію Зикову надала Наталія Герасимова.

— І хочу зауважити, що коли ми підписували цей договір, то в кошторисі було закладено, що ціна йде по курсу 30 гривень за долар. І ми так платили всі часи, тоді як курс був менший, — наголошує Тетяна. — Тобто на якому етапі пішло здорожчання, виникає питання. Тому ми хотіли просто отримати обґрунтування цієї ціни, а нам його не надали.

Через те, що керівники не дають відповідей, люди зачули корупційні схеми в цьому.

Взагалі, інвестори зізнаються, що їх ніхто не ставив до відома про те, як розпоряджаються їхніми коштами. Для прикладу, вони не знали, які зарплати собі поставили керівники проєкту, не знали, хто є один одному організатори будівництва, не знали про купівлю автомобіля з салону нібито в службових цілях. Тому у власників квартир виникали питання, чи були ці витрати враховані в кошторисі.

— Крім того, на початок війни близько 90% всіх учасників кооперативу сплатили повну ціну за будівництво, таким чином вони виконали свої зобов'язання за договорами, — додає Андрій.

Якщо звернутися до Договору, який підписали інвестори при купівлі квартири в кооперативі, то там є пункти, які передбачають здорожчання. І, як самі власники квартир зізнаються, вони готові були доплатити необхідну суму. Але через непрозорість вирішили дізнатися, чи в потрібних цілях будуть використанні кошти. Та їхню цікавість сприйняли агресивно: людям надсилали листи з погрозами про їх виключення з кооперативу.

— Згідно з чинним законодавством, договір не можна розірвати в односторонньому порядку, оскільки ми проплатили усю суму за будинок, крім того, він навіть не може підняти нам суму вартості квартири, — пояснює Наталія. — В нас на руках є довідка про сплату усіх внесків, відповідно — ми виконали згідно Договору усі вимоги.

Крім того, коли люди раніше цікавилися, чи може статися подорожчання, то їх запевнили, що коштом комерційного поверху буде відбуватися стабілізація ціни.

— Голова ЖБК не займався продажем комерції, тобто в нього були на неї свої плани, він не шукав додаткових резервів, щоб стабілізувати цю ціну, можливо, залучити додатково фінансування для переселенців, йому це було нецікаво, — каже Тетяна. — Він почав просто вимагати від нас проплати й шантажував розірваннями договорів.

На таку реакцію Юрія Зикова інвестори не могли закрити очі, та почали вести власне розслідування: збирати усі можливі дані про те, куди і як йдуть чи йшли їхні кошти.

Хто ж такий Юрій Зиков?

Фото з сайту Торецьк.City

Він був помічником депутата Юлії Овчинникової від партії «Слуга народу», але за невідомих причин був позбавлений цього статусу. Сам він також є переселенцем з Горлівки. Цікавим фактом в його біографії є те, що рідний брат Юрія — Володимир, зараз служить в «ДНР» і причетний до створення там сепаратиських рухів.

Інформація з сайту «Миротворец»

Юрій Зиков започаткув організацію «Спільна справа» і він же запропонував таке будівництво. Важливо, що поряд з ним був блогер Андрій Турко, який також є вимушено переселеною особою. Разом вони починали цей проєкт та на момент ще риття котловану для будинку в них почали виникати конфлікти.

І ось, наприклад, коли Юрій встановив ціну на комерцію у розмірі 19 000 гривень, що було досить дорого на той момент, то з пропозицією купівлі звернувся до місцевої влади. Така вартість нікого не задовольнила, через що йому відмовили. Хоча сам Юрій своїм людям пояснив цю ситуацію тим, що втрутився блогер Турко, і тому місто відмовило купувати комерцію. Не через дорогу ціну, а через те, що той почав розповідати, що це шахрайська схема.

Чому ж раніше товариші стали ворогами?

Між Андрієм Турком та Юрієм Зиковим почалися конфлікти ще на самому початку, коли Андрій пропонував будувати будинок за 200 доларів один квадратний метр, а Юрій наполягав на 300.

— Тоді Юрій Зиков пояснив, що Андрій правий і можна будувати за 7 000 гривень, але вони встановили 9 000 по курсу 30 гривень за метр квадратний, аргументуючи нестабільною ситуацією в країні. Знову ж таки, виходить, що передбачався ріст долара, — зауважує Тетяна. — І ми в результаті таки заклали ціну по курсу 30, то коли пішло ж те подорожчання на 50%, виникає питання.

Після таких конфліктів Андрій Турко покинув організацію, і навіть почав запускати акції протидії цьому, намагаючись попередити людей. На жаль, як зізнаються інвестори, на той момент вони йому не повірили, через що зараз дуже шкодують.

Повернемося до Юрія Зикова

Тетяна розповідає, що вона, підписуючи договір, аж ніяк не очікувала, що на соціальному проєкті може процвітати корупція. Наприклад, ніхто не знав, що Юрій Зиков є засновником, його дружина бухгалтером, а кума юристом.

— При цьому кошти на юридичні послуги, постійно списуються на ФОПа Мовчан, а це є його кума. Тобто кума працює в штаті, отримує зарплату і додатково відкрила ФОП, на який постійно списуються гроші за юридичні послуги, а це, на хвилиночку, від 50 000 гривень щомісяця, — каже Тетяна Лєпешко. — Ну хіба це не крадіжка грошей?! Ніби ж був і меморандум, місцева влада виділила земельну ділянку, тобто Вінницька міська рада надала кредит довіри цій особі, але зараз, коли люди до них звертаються, загальна відповідь у всіх: «Ми тут ні до чого. І на нього повпливати не можемо. Розбирайтеся самі та вирішуйте конфлікт між собою». А з ним щось вирішувати не можливо.

Вінницька міська рада Виконавчий комітет:

Міністерство юстиції України:

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

— Нас не чують, ні влада, ні різні правоохоронні структури. Нам відповідь одна: «Ми відповідно до меморандуму надали вам земельну ділянку, гроші на проєктно-кошторисну документацію. Ми виконали всі свої зобов'язання і на разі не маємо, як втручатися в господарську діяльність підприємства, тому що це перевищення владних повноважень», — каже Наталія про ставлення влади до цього конфлікту.

Крім того, інвестори помітили, що зараз організація активно почала розповідати про будинок і таким чином відбілювати свою репутацію і натиснути на власників квартир, які відмовляються доплачувати через відсутність пояснення такого великого зростання ціни. Прагнуть, щоб ті таки розірвали Договір, та вони могли продати їхні квартири по дорожчій ціні.

Лише за ці пів року Юрій Зиков та його колеги про будинок дали чимало інтерв'ю, в тому числі й нам:

От як пояснює ситуацію в своїх інтерв'ю Юрій Зиков стосовно того, що через відкритті кримінальні провадження відбувся ареш майна і не можливість продовжити будівництво.

«Основна проблема полягає в тому, що будівництво заблокували судовими рішеннями. Крім того, адміністративний ресурс також втручається...

Будівельний проєкт є унікальним в Україні, оскільки він побудований самоорганізацією і внутрішньо переміщеними особами. Вартість будинку сьогодні на 40% нижча за ринкову. Ми хотіли продати комерційні приміщення, але їх блокують судовими рішеннями. Реалізація цього проєкту не вигідна забудовникам міста, бо вартість житла значно дешевша. Нам не дають можливості під'єднатися до електромереж та постачання води. У цій ситуації ми боремося за свої права», — говорить Юрій Зиков.

Він вважає, що ситуація несправедлива, тому залучили тимчасову слідчу комісію, щоб вивести це на чисту воду. Чоловік вважає, що саме так виглядають ознаки корупції чи рейдерського захоплення нерухомості, оскільки весь процес відбувався за самоорганізацією і з мінімальними витратами.

«Ми сподіваємося, що тимчасова слідча комісія допоможе нам усунути всі перешкоди та дозволить завершити будівництво. Ми розраховуємо на справедливе рішення і відновлення наших прав. Продовжуючи нашу боротьбу за справедливість, ми зосереджуємося на тому, щоб зібрати всі необхідні докази та документи, які підтверджують наші права та законність будівництва. Ми співпрацюємо з адвокатами, щоб представити нашу справу перед судом та довести нашу правоту», — ділиться наболілим Юрій Зиков. 

Інвестори також згадали висловлювання про рейдерів у їх бік:

— Він нас назвав рейдерами, які хочуть захопити владу, типу «ах ви так, тоді будемо судитись», — розповідають інвестори.

Ситуація зрозуміла: люди хочуть дізнатися правду про використання їхніх коштів та нарешті отримати свої квартири. Натомість їм загрожує виключення з кооперативу.

Які дії та плани інвесторів

Як вже писали вище, Юрій був помічником депутата Юлії Овчинникової від партії «Слуги народу», тому як тільки почався конфлікт, люди звернулися до неї розповівши усю їхню ситуацію. Тоді депутатка приїжджала, почали розбиратись і вона організувала загальні збори для всіх. На ті збори прийшло близько 80 осіб. І були представники міської ради та обладміністрації.

Попередньо Юрій Зиков повідомив власників квартир, що в них є борг на суму 28 мільйонів гривень, через що вони не можуть завершити будівництво. Але вже на момент загальних зборів 4 серпня 2022 року вони надали людям звіт, на що було використано кошти та на що ще потрібно. І в цьому звіті не вистачало ще 34-х мільйонів гривень. 15 мільйонів на добудову самого будинку та 19 мільйонів на підведення усіх комунікацій.

— Оскільки, як він сказав, це не було враховано в проєктно-кошторисну документацію, але це ж повна дурня. Ну як могли розраховувати будівництво, не згадавши про комунікації?! — не розуміє Наталія.

На цьому етапі спільнота інвесторів розділилася: близько 50-ти осіб почали говорити про те, що їх обманюють, а десь 20 осіб все-таки пішли й підписали додатковий Договір на суму 13 570 гривень. Після цього на тих, хто відмовився, з'явився тиск: почали приходити листи з маніпуляцією про розірвання Договорів (через те, що вони блокують будівництво).

— Він почав розповідати, що з нами чи без нас він цей будинок добудує, а поки ми там в судах будемо добиватись справедливості, він продаватиме наші квартири, а надалі його не хвилює наша доля, — діляться люди спогадами розмов з Юрієм Зиковим.

Далі Наталія, Андрій та Тетяна проаналізували, що на сьогодні, в них є 6 300 квадратних метрів житлової площі по 9 000 гривень за квадрат, це мало бути 56 700 000 гривень всього. На момент травня місяця вони внесли 54 мільйони гривень, тобто майже усе.

Після загальних зборів люди домоглися витягу, з якого дізналися, хто платив, а хто не платив, і парадоксально, та сплатили усі, крім Юрія Зикова, його дружини та куми.

— Тобто вони просто залишили собі квартири, які по факту ми мали оплатити зі своїх кишень, ну як є. І можливо не по одній квартирі, ми того не можемо знати, — додає Тетяна.

Коли люди порушували це питання, то ті заявляли, що усе сплатили, але як тільки їх просили про підтвердження — відмовляли.

— То ми вже потім їм говорили: «Проплатіть свої квартири, докиньте в будівництво, а потім виключайте усіх інших, але ні, — каже Наталія. — Тобто в результаті ми сплатили 54 мільйони, а відповідно до акту виконаних робіт, за травень 2022 року, нашому єдиному підряднику — приватному підприємству «ТЕХПРОБУД», з якими у нас укладений договір на суму 61 з половиною мільйони, віддали лише 37 з половиною мільйони. А сплачено на період травня 2022 року 54 мільйони гривень, і тут нам кажуть, що не вистачає ще 34. А де ділись ось цих 20 мільйонів?

Також важливо згадати про ревізійну комісію на чолі з Євгеном Ріпаком, яка була нелегітимна по своїй суті.

— Тут потрібно окрему зустріч проводити, — іронічно сміючись говорить Наталія. — Тут вони виконували підрядні договори на встановлення вікон. Вони навіть створили свою будівельно-монтажну компанію «Спільна справа», так, наймали працівників ВПО, але через неї відмивали кошти шляхом задвоєння 11 мільйонів гривень. Тобто вікна, двері і всі ці роботи були прописані в основному договорі з нашим основним забудовником «ТЕХПРОБУД» і ми зараз повинні заплатити за ці роботи по цьому договору, але самі роботи виконувались через ТОВ БМК і по факту ці роботи вже оплачені. А різниця, на хвилиночку, в 11 мільйонів гривень.

В результаті такої великої діри в грошах було відкрите кримінальне провадження, після чого тиск на власників квартир ще став більший. І в грудні 2022 року, багато людей стомилися боротися, вони говорили: «Ну, не зможе він все вкрасти. Ми ж його один раз вже спіймали, а зараз він буде будувати й все буде добре. Ми будемо жорстко контролювати». Насправді люди просто не хотіли втрачати свої домівки, тому близько 25 осіб пішли та підписали допугоди по 12 500 гривень за один квадратний метр.

— Ну, 12 500 справді на той момент була обґрунтована ціна людиною, яка робила ці розрахунки, бо нам навіть давали документи, в яких можна було самостійно порахувати й побачити, що і скільки треба доробити, — каже Тетяна. — Але Юрій не бажав зупинятись на такій ціні, тому люди пішли на поступки, вказавши в договорі, що якщо все-таки не вистачить і цих коштів, тоді вже платитимуть по 13 750.

То що станом на зараз? 12 серпня повторно провели загальні збори і до цього моменту всі, хто проплатив додаткові угоди, віддали ще 17 мільйонів. Як пам'ятаєм, не вистачає 34-х, та сьогодні вже знову потрібно ще понад 28 мільйонів гривень. Обгрунтування: знову відбулися подорожчання.

Запрошення на зібрання

— Я кажу, що трішки математика не сходиться, де 10 мільйонів, і зараз вони прийняли рішення про наше виключення з кооперативу, — каже Наталія.

Сумарно можна зробити висновок, що вже немає 30 мільйонів гривень: 20, про які стало відомо на зборах 4 серпня 2022 року, та 10 мільйонів гривень зі зборів 12 серпня 2023 року.

Також важливо! 10 жовтня 2022 року набув чинності Закон України «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Відповідно до цього закону, скасовується асоційоване членство в житлово-будівельних кооперативах, з моменту набуття чинності цього закону, всі асоційовані члени стають повноправними членами кооперативу з правом голосу без прийняття додаткових рішень до Договору ЖБК. Тобто ніяких додаткових угод на те, чи можуть вони голосувати, чи ні, не потрібно, вони автоматично мають право голосу.

Вже на збори 12 серпня цього року запросили усіх. І цього разу боротьба була за право голосу, оскільки Юрій Зиков вважає людей асоційованими членами, які не мають права голосувати. Проте, він запросив і тих, хто підписав, і тих ,хто не підписав додаткові угоди. Це говорить про те, що вони все ще є членами кооперативу.

На зборах було 54 людини, але Юрій сказав, що має право голосу лише 44. А загалом в кооперативі було (до набуття чинності вище названим Законом) 89 асоційованих членів та 3 члени, загалом — 92 члени кооперативу.

— Ми підняли хай, я зачитала пункти з закону, які підтверджують, що ми вже не асоційовані, а просто члени кооперативу. Причому це було в присутності адвоката Андрія Доманського, але вони ніяк не відреагували, просто повторили, що ми не маємо права голосу, бо не підписали додатковий Договір, — каже Наталія.

— Тобто людина запросила нас на збори, кажу: «Для чого ви почали одразу з конфлікту? Замість того, щоб домовитись якось з людьми, ви починаєте скандал, шляхом забирання у нас можливості голосувати та ще й порушуючи закон України. Ну навіщо це робити?! Навіщо нас тоді взагалі запрошувати?!» — каже Тетяна.

— А запрошували вони, щоб провести шахрайську схему з метою заволодінням нашим майном. Тобто, вони нас запрошують і виключають із членів кооперативу у нашій присутності, голосами тих, хто підписав додатковий Договір. За виключення проголосували 28 осіб, відповідно 26 було проти і якби наші 10 ще врахували, то вони не набрали б цю кількість. Крім того, коли було обрання голови та секретаря, вони висунули свої кандидатури, а саме Зиков — голова, а Мовчан — секретар, а я вирішила висунула свої, що я голова і Віталій Громада секретар, — розповідає про події того зібрання Наталія. — В результаті наші голоси навіть не враховували. Після я просто викликала поліцію, написала заяву про скоєння злочину, і зараз скоріш за все буде відкрите ще одне кримінальне провадження.

Чого хочуть домогтись обмануті власники квартир

Всього 25 членів кооперативу хочуть виключити. У них 31 квартира зі 105-ти, тобто третина з усіх.

У людей є лише два варіанти: добровільно змінити голову або на законних підставах визнати, що він порушив закон, кошти ним були використанні не за цільовим призначенням, неправомірно — і тут він автоматично втрачає право бути головою.

Стосовно кримінального провадження, то одне вже йде майже рік, і за цей час лише було вилучено проектно-кошторисну документацію.

— Вони надсилали їм запити, на них вони отримували відписки. Але там просто складна ситуація, адже вони ховають документи в адвокатському бюро з Доманським, з якими уклали договір. Оскільки усе робиться через суд, то слідчий вимушений далі направляти лист на вилучення документів у адвоката, ті вже від адвоката відправили все на громадську організацію, тобто потім слідчий робив знову запит, ті вже все перевели на ЖБК, і так по колу, — розповідає Наталія, як перешкоджають слідству. — Вони тупо перекидають документи й затягують розслідування. Але мені здається, що якби дуже сильно хотіли вилучити ці документи, то сказали б, що якщо не надаєте, то все це перешкоджання слідству, і тоді можна й обшуки робити, і все що завгодно, але це, на жаль, не робиться.

 

Власники квартир дуже хотіли б зробити загальні збори, на яких могли б спокійно і добровільно переобрати голову, та Юрій Зиков, навіть не надає інформацію про членів кооперативу, щоб їх не змогли зібрати.

— Це перший момент, чому ми не можемо це зробити нормально, а другий — не всі готові голосувати проти голови, через те, що вони бачать, як з нами відбувається, всі бояться, що воно затягнеться ще на більше часу, що втратять свої кошти. Але воно скоріше завершиться, якщо ми усі об'єднаємося, — говорять інвестори.

Крім того, на останніх зборах Юрій Зиков наголосив, що не вистачає близько 28 мільйонів гривень, але хоче зібрати (разом з продажем комерції, поверненням ПДВ і вилученням 31 квартири з її перепродажем по дорожчій ціні) понад 40 мільйонів гривень.

— І коли ми почули це, то не зрозуміли, навіщо так багато. Відповідь була, що нам не вгодиш, то мало, то багато. Нам не вгодиш, звісно, а решта залишених мільйонів підуть Юрі на зарплату?! — іронічно питає Наталія.

Як Наталя, так і Андрій з Тетяною, наголошують: вони не хочуть повернення коштів, їм просто хочеться мати своє житло, вони вже уявляли як там усе облаштують, і тут раптом можуть його втрати.

— Ми обрали Україну, і хочемо жити тут! — говорять інвестори.


Читайте також:

Місце пам’яті про загиблих Захисників. Як змінилася площа Шевченка після капремонту

Мали свій сад і ділянку під квартири для службовців. Історія Реального училища

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач06

    Дякуємо за висвітлення!!!
  • Татьяна Петренко

    А вт як наш мер, тільки переселенцями опікуєтетеся?
    Про вінничан, яких кинули забудовники не хочете написати?!

    Татьяна Петренко reply Татьяна Петренко

    Новини Вінниці  на 20хвилин ЖК Європейський квартал, ЖК Джерельний, та кілька інших. Всі не пам'яю. Їх теж кинули забудовники.
    До речі пайовики Європейського кварталу теж добудовують свій ЖК самостійно за власний кошт від червня 2022р

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Татьяна Петренко

    Татьяна Петренко про що саме йдеться? Напишіть у Messenger групи
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up