У Бохониках «захапали» дорогу, щоб збільшити свою ділянку. Хто дозволив?

У Бохониках «захапали» дорогу, щоб збільшити свою ділянку. Хто дозволив?
  • У селі Бохоники родина бізнесменів Морозових забрали у приватну власність проїжджу частину і планують її забудувати;
  • Їхній сусід — Анатолій Омельчук, через це втратить єдиний під’їзд до свого будинку та зможе потрапити додому тільки перестрибуючи паркан;
  • Хто дав дозвіл забрати те, що неможливо привласнити за законом?

До редакції звернувся вінничанин Анатолій Омельчук з незвичною ситуацією: його сусіди — Анна та Олександр Морозови — забрали єдину дорогу, що веде до його будинку. До того ж, це межа між двома дачними кооперативами, що закріплені за селищем Бохоники. Ділянка Омельчуків знаходиться в «Сонячному», а Морозових — у «Ветерані».

— У мене ділянка там, площею десять соток, які я поділив порівну та збудував два будинки. Там тільки один заїзд. Сусідка сказала, що вони з чоловіком збираються купити собі земельну ділянку якраз навпроти моєї, — каже Омельчук. — Попросила мене прибрати з неї все зайве: там стояли матеріали, з яких будував свій дім. Пообіцяла, що перегородить проїзд, коли ділянка стане їхньою. Була абсолютно серйозною, але я їй все одно не повірив. Ну як можна купити дорогу?

Відео дня

Анатолій Омельчук

Немає компромісу

Протягом кількох місяців чоловік намагався домовитися з сусідами. Адже якщо вони забудують цю ділянку, то до свого подвір’я він уже заїхати не зможе.

— Проект їм готувало товариство Альянс». Спочатку мене запевнили в цій компанії, що дорога залишиться між двома ділянками та буде заїзд. Такими обіцянками мене «годували» протягом двох місяців, — сказав Омельчук. — Згодом, дізнався, що все-таки дорогу вони забудують. Сусіди сказали, що це не їхні проблеми. Навіщо їм та дорога, я не розумію. Неподалік вони вже мають велику ділянку, будуть другий будинок на 500 «квадратів».

Будинок Морозових

Журналісти намагалися дізнатися про думку сусідів. У поселенні «Сонячний» у Морозових вже є невеликий маєток, де зустрілися з Анною. Проте жінка відмовилися коментувати.

— Ви мене не попередили про приїзд, тому нічого я вам не буду розповідати, — коротко відповіла Анна Морозова та попросила закрити хвіртку до їх будинку.

По телефону жінка сказала, що у них все законно.

— Ми отримали дозвіл, незабаром розпочнемо там будівництво. У нас все законно, а цю дорогу вже всі сусіди давно «розібрали», — сказала пані Анна.

Дорога в проекті була

Розробник проекту дачного кооперативу «Сонячний» — приватне підприємство «Глобус». Директор підприємства Дмитро Рабченюк пояснив, що дійсно запроектована була дорога.

— Це дорога, довжиною шість мерів та площею дві сотки, — сказав директор приватного підприємства Дмитро Рабченюк. — Умовних позначок на мапі не робили, бо всі знають, що дороги — це землі загального користування, що не підлягають приватизації. Виходить, що ці люди забрали не один проїзд, а одразу — два. Це руки треба повідбивати тим, хто робив проектну документацію під приватизацію.

У кадастровій мапі знайшли за номером ділянки Морозових. Обидві ділянки на 9 та 12 соток, що межують з ділянкою Анатолія Омельчука, зареєстровані на Сергія Олександровича Морозова, що, ймовірно, є сином сусідів Омельчука.

Одна з ділянок на 12 соток якраз й включає в себе дорогу, яка є приватною власністю Морозових. Цільове призначення — для ведення особистого селянського господарства. Тобто, цю ділянку можна використовувати під ферму, і аж ніяк не під будівництво. Цікаво ще й те, що приватизацію ділянки зареєстрували не в селі Бохоники, а в Стрижавці, що знаходиться за 15 кілометрів від поселення.

Сільрада не давала дозвіл

Журналісти навідалися до сільської ради, щоб запитати, хто з чиновників давав дозвіл на купівлю ділянки проїжджої частини. Голови сільради Ігоря Савчука не було на місці, тому про землю розповіла землевпорядник Наталія Бабій. Питаємо, чи можна будуватися на ділянці, що має призначення під особисте селянське господарство та чому ділянку зареєстрували в Стрижавці.

— Насправді, на такій ділянці можна розбити тільки город. І аж ніяк не будуватися. Щоб розпочати житлове будівництво, треба змінювати цільове призначення, що не є проблемою. А те, що реєстрація проходила в Стрижавці, то це не є порушенням. У Бохониках немає свого державного реєстратора, тому користуємося послугами фахівців з Вінниці, Стрижавки тощо, — пояснює пані Наталія.

На питання, як Морозови придбали дорогу, жінка відповіла, що вони не видавали таких дозволів.

— Масив «Сонячний» та масив «Ветеран» знаходяться за межами населеного пункту. Ми не є розпорядниками цих земель, а є тільки обліковцями. Виділяти ділянки в цих масивах може обласне управління Держгеокадастру, — розказала землевпорядник Бохоників Наталія Бабій.

Хто дозволив купити дорогу

Ми намагалися додзвонитися до начальника обласного Держгеокадастру Юрія Козака. Хотіли запитати у нього, чи справді його управління видавало дозвіл на приватизацію дороги. За особистим номером він слухавку не брав. За телефоном, який вказаний на сайті Держгеокадастру, нам відповіли, що Козака немає на місці. Сказали, для того, щоб отримати відповідь, журналісти мають написати офіційний запит. Так ми і зробили — чекаємо відповіді.

Про те, хто таки дозволив купити 12 соток землі, включно з дорогою, ми дізналися з Державного реєстру прав власності на нерухоме майно. Знайшли ділянку за кадастровим номером. Документ підтверджує, що власником ділянки є Сергій Мороз. А найголовніше, що наказ про привласнення ділянки видавав усе-таки Держгеокадастр.

Знайшли ще один цікавий документ. Для приватизації саме тієї ділянки, яка була дорогою, видавали окремий дозвіл. Її розмір — дві сотки. Підписав такий документ начальник Держгеокадастру Юрій Козак.

Дороги не можна взяти у приватну власність

Павло Чепугов, юрист Медіа Корпорації «RIA»

— Цю суперечку можна вирішити в суді. Але спочатку потрібно довести, що це дійсно була дорога загального користування. Якщо це буде зазначено в погодженій та затвердженій належним чином проектній документації, то це буде вагомим доказом у суді. Земельний кодекс України встановлює порядок використання доріг загального користування. Згідно з частиною 4 статті 45 до земель загального користування садівницького товариства належать земельні ділянки, зайняті захисними смугами, дорогами, проїздами, будівлями і спорудами загального користування.

— Згідно з частиною 6 статті 35 використання земельних ділянок садівницьких товариств здійснюється відповідно до закону та статутів цих товариств. А відповідно до змісту частини 4 статті 83 витікає, що землі загального користування не можуть передаватись у приватну власність. Крім того, згідно з частиною 2 статті 198 Земельного кодексу України, виготовленню кадастрового плану передує обов'язковий етап - узгодження меж із сусідами.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Антон Л

    Я б все викупив і зробив ліс і зборонив всіляким дурням туди навіть заходити!
  • Purgen Purgen

    При капитализме прав тот у кого больше прав. Можно возмущаться сколько угодно, но если нету денег, то - гуляй Вася!

    Денис Семерук reply Purgen Purgen

    Кончай эти свои ватные байки травить. Одна из основ капитализма равенство права, там бабушка влегкую пару лямов от корпорации может отсудить, а у нас занес несколько косарей и красные лини подвинули(если двигали вообще).

    Антон Л reply Денис Семерук

    Може бути лише тоталітаризм, право на владу заслужив в бою. Закінчуй засоби масової інформації дивитись. Треба бути природно. Вас треба під жорсткий контроль!

    Антон Л reply Денис Семерук

    Дурень. - Капіталізм - це не демократія, якої не існує, це ідіотизм. Демократія - це ідіотизм, капіталізм не існує - то ілюзія!

    Purgen Purgen reply Денис Семерук

    Ну. да... Вы имеете Право кушать на золотом блюде. Конечно если оно у вас есть. )

    Олексій reply Purgen Purgen

    Зоходи впливу, які використовують при "комунізмі" ще ніхто не відміняв.

    Purgen Purgen reply Олексій

    Что ты знаешь о коммунизме? Может Капитал читал, что-то из Ленина или какие-то другие первоисточники? Хрен там, у тебя в голове фарш из буржуйских СМИ и собственных вымыслов. Молодец, такие рагули нужны системе, вас удобно стричь. )

    Антон Л reply Purgen Purgen

    Я трохи читав - то дебілізм!

    Сергей Сторожук reply Purgen Purgen

    Отозвался тот кто дохера читал Капитал (только слышал с дивана).

    А вот баночку с кислотой в тёмное время суток или гвозди на дороге никто не отменял.

    Антон Л reply Сергей Сторожук

    За баночку, тебе треба пристрелити!

keyboard_arrow_up