Тендери з присмаком змови. Як виграти мільйони, працюючи зі «своїми»

Тендери з присмаком змови. Як виграти мільйони, працюючи зі «своїми»
Реконструкція спортивного комплексу, тендер на яку виграла компанія «СТАМ». Фото Вінницької ОДА від 10 жовтня 2018
  • Через те, що директор департаменту ОДА отримав підозру в хабарництві, ми детальніше придивилися до тендерів, які проводив його відділ.
  • Знайшли компанію, яка отримала замовлень на найбільші суми. Численні співпадіння наштовхують на думку про змову. Що кажуть учасники тендерів?
  • А ще помітили учасника, який, схоже, тільки створює видимість конкуренції на користь «фаворита».

Схоже, в облдержадміністрації обрали будівельного фаворита, якому віддають найсмачніші підряди. Тендери на мільйони, які, здебільшого, оголошують департаменти ОДА, забирає одна компанія. Посадовці запевняють, що вона гарно працює і пропонує вигідні ціни. Але коли підряди чиновники вирішують віддавати одному учаснику, дискваліфікуючи інших, це створює антиконкурентне середовище, в якому складно обійтися без якихось порушень.

Наприклад, використати «послуги» технічного учасника, щоб склалося враження про конкуренцію, а замовлення врешті відійде заздалегідь визначеній фірмі. Це все риторично, а далі — тільки факти.

Будівельна десятина

Високопоставленого чиновника з вінницької облдержадміністрації затримали у квітні 2019-го. Директора департаменту будівництва, містобудування та архітектури Дмитра Романченка підозрюють у тому, що він отримав «відкат» із бюджетних грошей, які мали піти на будівництво.

Відео дня

Посадовець же стверджує, що ні в чому не винен, а паперовий конверт із майже 180 тисячами гривень просто чомусь лежав на сходах. Каже, грошей не брав і конверт не викидав.

У кримінальній справі є двоє підозрюваних. Перший — посадовець Романченко, який нібито взяв «відкат».

Другий — Олександр Парицький — підприємець, який виграв державний тендер. Його звинувачують у тому, що приніс «відкат» чиновнику.

Цікаво, що в конверті на сходах департаменту містобудування знайшли 179 500 гривень. Це — 10 % від 1 794 603 гривень — суми, яку сплатив департамент ОДА підприємцю Парицькому за кілька днів до затримання чиновника ОДА.

Тендер, за який платили Парицькому, загалом на 8 372 875 гривень. Це був ремонт будівлі в Брацлаві, що у Немирівському районі. Пропозиція підприємця не була найвигіднішою. Але департамент відхилив інших учасників тендеру на користь Парицького.

За даними YouControl, пан Олександр є директором ще п’яти підприємств, які зареєстровані за однією адресою.

За даними системи Prozorro, протягом останніх двох років компанії Парицького отримали державних тендерів на 22 мільйони гривень. Це якщо не враховувати немирівський на 8 мільйонів.

Наразі розслідування кримінальної справи з десятиною ще триває. Сам Романченко відсторонений від роботи до 6 жовтня 2019 року.

Дмитру Романченку обирають запобіжний захід. Фото від 11 квітня 2019 року

Тендерний фаворит?

Після резонансного затримання Дмитра Романченка ми придивилися до інших закупівель, які оголошував департамент містобудування ОДА. І знайшли компанію, яка, схоже, є фаворитом департаменту — отримує підряди на мільйони гривень. Часто навіть не пропонуючи найвигіднішу ціну.

За даними Prozorro, за останні два роки департамент провів закупівель на 481 мільйон гривень. З цієї суми будівельна компанія «СТАМ» отримала підрядів на 156 мільйонів. Це 32 % від загальної суми виділених коштів.

Ми проаналізували 15 останніх закупівель від департаменту, у яких виграла фірма «СТАМ». Їх проводили протягом 2018–2019 років.

Помітили, що в шести з них закупівлі проводили фактично без конкуренції — просто віддали замовлення «СТАМу». Це були допорогові закупівлі (менші за суму, з якої починається аукціон).

Ще в п’яти випадках компанія брала участь в аукціоні. І вигравала, не пропонуючи найвигіднішу ціну. Але пропозиції інших учасників департамент просто скасовував, тому підряди діставалися «СТАМу».

Так сталося й в одному з останніх тендерів. Департамент містобудування шукав підрядника для робіт із реконструкції корпусу лікарні імені Миколи Пирогова. За роботи готові були платити понад 52 мільйони гривень.

В аукціоні брали участь дві компанії. Незважаючи на те, що компанія «Мадест» пропонувала все зробити за 39 мільйонів, пропозицію відхилили. Замовлення віддали «СТАМУ» майже за 41 мільйон.

За коментарем про дискваліфікацію учасника звернулися до експертки із закупівель, голови громадської організації «Філософія серця» Юлії Григи:

— Прочитавши протокол «Про відхилення тендерної пропозиції» та перевіривши документи дискваліфікованого учасника, можу сказати, що я за позитивне рішення посперечалася б, якби була на місці «Мадест», — каже Юлія. — У документі зазначено, що учасник мав надати «Посвідчення про перевірку знань із питань охорони праці працівників робочих професій». Він надав копії таких посвідчень, але не всіх працівників. Але про це мова й не велась у тендерній документації.

Також пані Юлія має сумніви щодо іншої підстави дискваліфікації учасника.

— Про аналогічність договору. Департамент визначив по класифікатору предмет закупівлі по коду ДК 021:2015: 45000000–7 — Будівельні роботи та поточний ремонт. За практикою адміністративної колегії Антимонопольного комітету, договори з таким предметом закупівлі і вважаються аналогічними, — вважає Грига. — Але в цій ситуації Департамент схитрував і сховав, що це «реконструкція» в розділ із технічними характеристиками предмету закупівлі.

Грига підсумовує, що через двоякі формулювання в тендерній документації компанія «Мадест» мала всі шанси отримати позитивне рішення колегії в разі, якби наважились оскаржувати.

— По перше, це б сприяло здоровій конкуренції, по друге, економія коштів у 2 мільйони гривень для області — це саме ті кошти, яких, для прикладу, не вистачає для підтримки сімей із дітьми, хворими на діабет, — каже Юлія Грига. — Я вважаю, що такі дії можуть свідчити про попередні домовленості з певним учасником. Тому й розкидають вимоги по всій документації, у надії, що не дуже уважні учасники не помітять якоїсь вимоги, а «свої» будуть точно знати всі нюанси.

Що кажуть у департаменті

Директором структури наразі залишається Дмитро Романченко, але він зараз відсторонений від роботи. Його обов’язки виконує Леонід Гужва, який є заступником директора. Зателефонували йому, щоб розпитати про можливі преференції на тендерах для компанії «СТАМ». Але він сказав, що не знає, чому одна з компаній бере дороговартісні підряди.

Гужва порадив звернутися із цим питанням до В’ячеслава Сахарова, який відповідає за проведення тендерів.

— Все згідно закону, — сказав Сахаров. — Виходить, що найкраща пропозиція й гарно працюють.

Робочі стосунки

Будівельну компанію «СТАМ» очолює Михайло Стаднійчук. Він і засновник, і директор фірми. Чоловіка навіть нагороджували та преміювали від облдержадміністрації за роботу.

Підприємство зареєстрували майже 6 років тому — у кінці 2013-го. За цей час воно отримало підрядів на десятки мільйонів гривень. А у 2018 році в «СТАМ» почав працювати син директора департаменту містобудування ОДА Дмитра Романченка — Владислав. Навіть зарплату отримав — 61 тисячу гривень. Цю інформацію ми знайшли в декларації самого Романченка-старшого за 2018 рік. Отже, департамент зі «СТАМом» поєднує не тільки велика кількість розіграних аукціонів.

Директор будівельної компанії «СТАМ» Михайло Стаднійчук у коментарі журналісту сказав, що його підприємство має фахових співробітників та можливості забезпечити виконання підрядів.

— Велика фірма, — сказав Стаднійчук. — У нас більше 100 людей. Вони офіційно всі оформлені, працюють. Є спеціалісти різних напрямків. Загально-будівельні роботи, бригада електриків, бригада сантехніків. Проектний відділ, інженери, які можуть підкоригувати щось у процесі роботи.

Щодо сина директора департаменту, то Михайло Стаднійчук сказав, що задоволений його роботою. А те, що чоловік працює в нього в компанії, то це не впливає на отримання підрядів від департаменту.

— Дуже гарний спеціаліст, має дві вищих освіти, — сказав керівник «СТАМ» про Владислава Романченка, який працює виконробом. — Я ним задоволений. І не тільки я, а й головний інженер, усі.

Головне — участь

Під час аналізу тендерів помітили ще одну цікаву деталь. Час від часу трапляються аукціони, у яких учасники не знижують ціну. Це є ризик-фактор, який може свідчити про змову.

Ось, наприклад, тендер на 40 мільйонів 2018 року. Двоє учасників: уже відомий нам «СТАМ» та компанія «Вінбудізол». Під кінець аукціону ціни, які пропонували учасники за свої послуги, залишилися незмінними. Підряд забрав «СТАМ».

Така ж сама ситуація в іншому тендері, уже на 16 мільйонів. Знову «СТАМ» і «Вінбудізол», знову ціни незмінні.

Компанія «Вінбудізол» ніколи не вигравала на тендерах, зате регулярно бере участь в аукціонах. Також, за даними сервісу «Clarity-project», ця фірма ніколи не ходила на аукціони окремо від «СТАМу». Найчастіше ці дві компанії розігрують тендер між собою, не знижуючи ціну.

Остання така закупівля відбулася в липні цього року. Сума: майже 2 мільйони гривень. Замовник: департамент цивільного захисту ОДА.

Усього дві фірми зустрічалися на закупівлях десять разів. У восьми з них переміг «СТАМ».

До речі, «Вінбудізол» та приватне підприємство «СТАМ» (однойменна, але інша компанія, якою також керує Михайло Стаднійчук — авт.), зареєстровані за однією адресою: вулиця Академіка Янгеля, 4-Т.

Запитали про те, чому «Вінбудізол» нічого не вигравав на тендерах та часто не знижував ціну під час аукціону в керівника компанії Юрія Приступи.

— Бо дешевше нам було не вигідно. Тому не знижували ціну. Та ні, яка змова, — заперечив Приступа. — Крім «СТАМу» там будь-хто міг узяти участь.

Фахівець із закупівель Юлія Грига вважає, що ознаки змови таки є, а «Вінбудізол» може бути просто технічним учасником.

— На мою думку, такі факти свідчать про антиконкурентні узгоджені дії між цими учасниками — змову. Однакова адреса, відсутність виграних тендерів у одного з них — це ознаки наявності змови, де один з учасників — технічний. Просто для того, аби торги відбулись. У таких випадках ми зазвичай скеровуємо листи до Вінницького тервідділення Антимонопольного комітету. У нього є повноваження здійснити повну перевірку фактів, — сказала Грига.

Редакція спільно з громадською організацією «Філософія серця» підготує звернення до Антимонопольного комітету, для того, щоб цей орган провів перевірку викладених фактів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up