Сім причин, чому собака втікає від господаря, та поради, як це виправити

Сім причин, чому собака втікає від господаря, та поради, як це виправити
Пес втікає та не реагує на команди. Що в цьому випадку робити? “20 хвилин” зібрали для вас сім причин, чому собака втікає та як з цим боротися.

На жаль,в місті по стовпах дуже часто можна побачити розклеєні оголошення  “пропала собака; втік пес; повідомте, якщо бачили” та інше. Але причина, чому собака тікає не тільки в її тязі до бродячого образу життя, а ще - в поведінці самих господарів “братів менших”. Причин такої поведінки може бути кілька.

Причина №1. Господар кличе собаку грізним голосом.

Порада: Тварини звертають увагу на настрій свого хазяїна. Вони вміють тонко відчувати злість, роздратування, прикрість в голосі свого господаря. І якщо ви в такому настрої кличете пса до себе, то велика ймовірність, що собака не послухається. Вона може підходити на близьку відстань, бігати навколо вас, але не наближатися. Слідкуйте за своїм голосом і будьте позитивно налаштовані. В залежності від ситуації потрібно змінювати свою інтонацію від граїливої до суворої. Але без погроз!

Відео дня

Причина № 2 Собака втекла і довгий час не реагувала на команди. Але все-таки прийшла. І отримала покарання.

Порада: Намагайтесь стримати себе, як би вам не хотілось “штовхнути” пса. Це для людини зрозуміло, за що собаку потрібно покарати. А пес витлумачить все простіше: я підійшов - мене покарали. Отже більше не буду приходити до кривдника. Тому якщо не бажаєте псувати відносини з собакою, то краще похваліть, що пес послухався та повернувся на заклик.

Причина № 3. Собака не реагує на команду “До мене”, і ви почали бігати за нею.

Порада: Ви - ватажок для пса. А ватажок ніколи не почне бігати за іншим членом зграї. Якщо собака від вас втікає, і на клич не реагує, то пройдіть в протилежну сторону. Собака повинна прослідкувати за вами. Але обов’язково упевніться, що пес побачив ваші дії: покличте, поплескайте в долоні, посвистіть. Собака звернула увагу? А тепер ідіть. Собака не пішла за вами? Робіть незвичні речі: присядьте, підстрибніть, різко зміните маршрут.

Причина №4. Погуляли з собакою дуже мало часу. Пес не встигає справити свої фізичні потреби, поспілкуватися з навколишнім середовищем. А інстинкти для собаки більш важливі, ніж авторитет господаря.

Порада: Гуляйте хоча б по 20-30 хвилин за прогулянку. Пес, який живе в квартирі або в вольєрі, фактично ізольований від світу. Якщо ви не дасте їй можливість і час хоч трохи на спілкування з іншими тваринами, порив до свободи може спровокувати тікання.

Причина № 5 Собака чимось дуже захоплена і не слухається.

Порада: Бажаєте, щоб собака була слухняною? Тоді не треба її муштрувати в той час, коли вона зацікавлена якимось об’єктом. Наприклад, грається з м’ячем. Упевніться, що пес нічим не зайнятий, готовий чути господаря. І тоді кличте до себе. Якщо, звичайно, вона не робить нічого поганого, від чого її слід відкликати негайно.

Причина №6. Господар кличе пса, бере на повідець та веде додому. І так завжди.

Порада: У міркуванні собаки створюється чіткий логічний зв’язок між цими подіями: хазяїн кличе, отже їдемо додому. Тому якщо пес ще не нагулявся, то просто втече від господаря. Навіть якщо у вас була інша пропозиція. Тому іноді корисно робити ось що: ви кличе собаку, заохочуєте, даєте ласощі, хваліть і відпускаєте погуляти ще. Або, взявши на повідець, дозволяєте ще пострибати через бар'єр. Тобто робите щось, що схоже на продовження веселої прогулянки.

Причина № 7 Пес вас боїться.

Порада: Ми сподіваємося, що ви не дозволяєте собі жорстокого поводження з вихованцем, не застосовуєте фізичну силу для покарання. Але іноді контакт з псом може бути зруйнований через надмірну суворість, холодність господаря. У розумінні собаки - вона винна, бо від ватажка немає ніякого заохочення. Більше того, вона може вважати, що підкликаючи її до себе, чоловік має на увазі покарання. Коли собака боїться, то може присідати, підтискати хвіст, підходить близько, але не дається в руки.Так що робити в цьому випадку? Спочатку заспокойте собаку. Просто ласкаво поговоріть з нею, пограйте. Повторіть спробу кликнути її через якийсь час. Все залежить від вашого терпіння. Коли собака, нарешті, підійде, обов'язково похваліть її. Ніякого невдоволення і вже тим більше, покарання!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Шр за идиотизм написан?

    Собака не слушается - надо не воспитывать а дрессировать !!!

    Воспитывают детей, а дрессируют собак. Собак можно и бить. Без фанатизма.

    А для дрессировко есть курсы, книги.

    И самое важное - поводок и намордник.

    Genshin Impact reply Анонім

    надеюсь вас тоже будут бить за каждую ошибку, без фанатизма, таким как вы нельзя но одного животного в руки давать, потому что вы сама животное.

    Genshin Impact reply Анонім

    очень надеюсь, что вас тоже будуть бить за каждую ошибку, без фанатизма, таким как вы нельзя ни одного животного в руки давать, потому что вы сама животное

    viktoria. kh reply Анонім

    Если бить собаку у неё просто напросто рушиться психика, рано или поздно начнутся проблемы со здоровьем из-за нервов. Жестокость к собакам нельзя проявлять! Они начнут вас бояться и поэтому будут слушаться, но увы это будет не то послушание которое положено, собака должна считать вас хорошим хозяином, а не врагом и хищником.

keyboard_arrow_up