Як департамент капітального будівництва закрив очі на порушення у мільйонних тендерах

Як департамент капітального будівництва закрив очі на порушення у мільйонних тендерах
Реконструкція третьої черги проспекту Космонавтів. Не оприлюднили дві додаткові угоди до основного договору, що є порушенням статті 10 Закону «Про публічні закупівлі»
  • Компанія «Олеріт» впевнено отримує мільйонні замовлення на будівництво у Вінниці.
  • Інші учасники тендерів розбігаються, коли бачать цю фірму — відмовляються підписувати угоди з замовником.
  • Які порушення ми знайшли в аукціонах?

Нещодавно у Вінниці почали реконструкцію входу до Центрального міського парку з боку арки. Роботи вже йдуть повним ходом. Біля Арки поставлять музичні лавки, прикрасять сходи — вони будуть у вигляді нотного стану, а ще оновлять озеро, що поруч. Роботи коштують майже 15 мільйонів гривень. Тендер на їх виконання виграла вінницька будівельна компанія «Олеріт». Отримала замовлення від департаменту капітального будівництва. Здається, ми вже бачили назву цієї компанії і інших тендерах по місту… вирішили це перевірити.

За даними Prozorro, онлайн-майданчика, на якому проводяться держзакупівлі, бізнесмени з фірми «Олеріт» за останні два з половиною роки тільки у Вінниці виграли тендерів на 88 мільйонів гривень.

Серед найприбутковіших робіт компанії — реконструкція третьої черги проспекту Космонавтів. Також «Олеріт» ремонтує школи, дитсадки.

Відео дня

Найголовніший замовник послуг фірми — той самий департамент капітального будівництва. Тільки він один заплатив компанії 81 мільйон за період 2016-2018 роки.

Разом з очільницею громадської організації «Філософія Серця», представницею Dozorro у Вінницькій області Юлією Григою ми детально продивилися ці тендери і знайшли багато цікавих та підозрілих моментів.

Що ми знаємо про «Олеріт»?

За даними аналітичної системи YouControl, компанія заснована у 2002 році Рітою Гончар. До 2018-го фірма змінила кількох директорів: Олег Гончар, Богдан Венгер, Володимир Войцишенко. Зараз компанією керує Федір Шадура. «Олеріт» у кримінальних провадженнях не фігурував.

Знаходиться компанія за адресою: провулок Цегельний, будинок 2. Тут же зареєстроване інше підприємство — «ЛТД АРКОНІ», яке очолює Сергій Гончар. Ця компанія постачає фарбу різним комунальним закладам. Про це дізнаємося з Prozorro.

За інформацією видання «Наші гроші», у 2015-му Вінницька міська рада замовила в «Олеріт» реконструкцію дитсадка на Порика, реконструкція якого, якщо перерахувати на метри, обійшлася дорожче, ніж купити житло в новобудові того часу.

Також журналісти зазначали, що у 2008 році фірма «Арконі» Олега Гончара отримувала підряд на завершення реконструкції дев’ятого поверху Вінницького міськвиконкому вартістю 0,92 мільйонів гривень.

Економія 40 тисяч

Для того, щоб «Олеріт» отримав змогу відремонтувати кінозал «Райдуга» в міському парку, мерія відхилила двох учасників тендеру. І взяла пропозицію, яка майже на мільйон була дорожчою від інших.

Читайте також:

Участь брали компанії «МУР», «Вінпроектбуд» та «Олеріт». Очікувана вартість робіт — 2 мільйони 995 тисяч гривень.

«МУР» пропонує провести ремонт за 2 мільйони 79 тисяч, «Вінпроектбуд» — за 2 мільйони 80 тисяч. «Олеріт» зробив знижку тільки на 40 тисяч. Але обрали таки його.

Спочатку переможцем визначили «МУР», а потім скасували це рішення через те, що компанія сама не схотіла укладати договір.

«Вінпроектбуд» виключили з учасників. Написали, що не відповідає тендеру, але що саме не відповідає — не пишуть. Перемогу отримав «Олеріт», з яким уклали договір майже на три мільйони.

— «Вінпроектбуд» взагалі подав загальні документи, які подаються на будь-який тендер. Така ситуація дуже схожа на «технічного учасника», тобто такого, який бере участь заради участі, а не перемоги, — каже Юлія Грига.

Ремонт проспекту Космонавтів

«Олеріт» виконував реконструкцію третьої черги на проспекті Космонавтів. Зробив найвигіднішу пропозицію міській раді в 42 мільйони та 90 тисяч гривень.

Після підписання основного договору сторони уклали ще шість додаткових. Оприлюднили тільки чотири з них.

— Відсутність цих двох додаткових угод прирівнюється до неоприлюднення договору. І є порушенням статті 10 Закону «Про публічні закупівлі». У додатковій угоді № 6 згадуються попередні п’ять угод. Тому просто помилки в нумерації тут бути не може, — каже Юлія.

Невдовзі оголосили ще один тендер — про завершальні роботи на проспекті. Очікувана вартість — майже 9,5 мільйонів. Змагалися дві компанії: «Олеріт» та «Сфера». Переміг перший, запропонував усього на 110 тисяч менше за початкову ціну. Хоча тут взагалі торги мали б скасувати. Ось чому:

— У цьому тендері мали б бути відхилені обидва учасника. «Олеріт» традиційно подав неповний пакет документів, а «Сфера» — частину інформації в архіві, що не передбачено умовами тендерної документації, — говорить експертка Юлія Грига.

До аукціону не вистачило 4 тисячі гривень

Процедура відкритих торгів, тобто коли різні учасники можуть змагатися за право продати свої послуги, застосовується, якщо вартість робіт перевищує 1.5 мільйони гривень. Про це говорить стаття 2 Закону України «Про публічні закупівлі» info.

Якщо вартість менша за цю суму — замовник сам обирає компанію, з якою буде співпрацювати. Так от у випадку з реконструкцією систем енергозбереження дитсадка № 77 на вулиці Короленка, не вистачило всього 4 тисячі гривень для застосування відкритого аукціону.

— Насправді тут, навіть, розміщений договір, хоча процедура звітування цього не передбачає. Але цей договір завантажений без невід’ємних додатків. А без цього взагалі незрозуміло які саме роботи виконували. Це досить поширена помилка оприлюднення договорів, — вважає Грига. 

Знову дискваліфікація

Тендер на майже вісім з половиною мільйонів гривень оголосили на початку березня 2017 року. Міська рада шукала компанію, яка б відремонтувала школу № 20. Пропозиції подали 13 учасників.

У фінал вийшли троє: «Арка-ПТФ» із пропозицією 5 мільйонів 737 тисяч, «ПОДІЛЛЯТЕПЛОЕНЕРГОІНВЕСТ» та «Олеріт» — 6 мільйонів 272 тисячі гривень.

Найвигідніший учасник, компанія «Арка-ПТФ», відмовився укладати договір. «ПОДІЛЛЯТЕПЛОЕНЕРГОІНВЕСТ» info дискваліфікували, бо не відповідає умовам тендеру. Чому не відповідає — не написали.

— Відповідно до наказу Міністерства економічного розвитку, у протоколі має бути зазначена підстава відхилення. Тут ця норма дотримана — «через невідповідність». Яку саме невідповідність, нажаль, вказувати не обов’язково, але це роблять добросовісні замовники, — коментує Юлія Грига.

Відмови в останній момент

Останній аукціон, у якому переміг «Олеріт» — реконструкція головного входу в Центральний міський парк. Мерія готова була платити 17 мільйонів 400 тисяч гривень. Участь брали три компанії: «БК Пегас», «Сфера» та «Олеріт».

Перемагає «Сфера» info, яка просить за свої послуги 14 мільйонів 695 тисяч гривень.

Але в останній момент чомусь відмовляється підписувати договір із міськрадою. Отже, переможцем стає «Олеріт».

Третій учасник висуває претензію через те, що «Олеріт» спочатку не надав електронний цифровий підпис, вимагає дискваліфікувати компанію. Але замовник його не слухає.

— По цій закупівлі на Dozorro був відгук із такою самою претензією, — каже Юлія Грига. — Але тендерна документація не вимагала накладання цифрового підпису на пропозиції учасника, тому претензія не була задоволена.

Ще один тендер, у якому переміг «Олеріт», проводився восени 2017-го. За 5 мільйонів та 800 тисяч потрібно було утеплити дитячий садок. Переможець, компанія «Рослана» info, чомусь відмовляється підписувати договір.

Так тендер перейшов до «Олеріт». З компанією укладають договір на 4 мільйони 864 тисячі гривень.

— Окрім відмови фірми «Рослана», підозрілим є те, що «Олеріт» не в повному обсязі подав документи про виконання аналогічних робіт — не вистачає додатків про договірну ціну. Також пропозиція «Олеріту» не містить «лист-згоду на обробку, використання, поширення та доступ до персональних даних». Через це замовник мав відхилити пропозицію, як таку, що не відповідає вимогам закупівлі й перейти до оцінки наступного учасника, — зазначає Грига.

Коментувати не схотіли

Читайте також:

Ми спробували взяти коментар від департаменту про всі зазначені порушення. Для цього телефонували на робочий телефон Сергія Слободяника. Він — людина, яка в усіх тендерах від імені департаменту капітального будівництва зазначена, як контактна особа. За його робочим номером спочатку ніхто не брав слухавку, а коли взяли, то відповіли, що його немає на місці.

Після цього ми зателефонували Ігорю Кравцю — директору департаменту. Він відповів, що тендерами в нього займається Сергій. І сказав, що звертатися потрібно до нього.

Через деякий час нам вдалося зв’язатися зі Слободяником уже за його особистим номером. Але службовець відмовився будь-що коментувати, посилаючись на те, що Ігор Кравець не давав йому таких доручень.

Експертка Юлія Грига зазначила, за всіма порушеннями, описаними в цьому матеріалі, відповідні органи отримали звернення. А саме: прокуратура області, управління захисту економіки Нацполіції області, міська рада, яка здійснює контроль над департаментом та сам замовник — департамент капітального будівництва. Чекаємо реакції.

ОДА відхилила «Олеріт»

Департамент будівництва, містобудування та архітектури Вінницької обласної державної адміністрації наприкінці травня 2018-го оголосив тендер на будівництво стадіону біля педагогічного коледжу. Аукціон скасували, бо учасники не відповідали умовам тендеру.

Зокрема, пропозицію «Олеріт» відхилили через те, що компанія подала не всі документи. Тобто вчинила так само, як і в тендерах міської ради. Яка, у свою чергу, закрила очі на це порушення.

Будівельний фаворит міськради?

Ми зробили інфографіку за даними Prozorro, щоби показати компанії, яким найбільше заплатив департамент капітального будівництва за 2016–2018 роки. Трійка лідерів виглядає так:

БМУ-3 — 111 мільйонів та 300 тисяч. Це було одне замовлення на ремонт школи № 8;

ТОВ «Олеріт» — 81 мільйон 315 тисяч та 173 гривні.
Сім замовлень, кожне з яких ми проаналізували. У чотирьох із них переможці відмовилися підписувати договори з департаментом, поступившись місцем «Олеріту». У двох компанія подала не всі документи, через що мала б отримати дискваліфікацію. В одному департамент капітального будівництва не оприлюднив дві додаткові угоди договору, що є підозрілим.

ТОВ «МСУ-2» — 56 мільйонів 495 тисяч. Один тендер на ремонт Київського мосту.

За весь зазначений період департамент витратив приблизно 453 мільйони.

Повна інфографіка отримувачів цих коштів:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up