Чиновники-«безхатьки». Чому вінницькі посадовці не декларують нерухомість

Чиновники-«безхатьки». Чому вінницькі посадовці не декларують нерухомість
  • Зброя, гроші, автомобілі є… А жити де — немає.
  • Принаймні, про це говорять декларації посадовців, які вони заповнюють власноруч.
  • Самі чиновники кажуть інше — живуть у родичів, тому й не декларують.
  • Ми розібралися у тому, чи треба декларувати мамину хату чи орендоване без договору приміщення.

Ані будинків, ані квартир чи навіть гаражів не вказують у своїх деклараціях деякі посадовці. Невже людина живе в лісі? Таке питання одразу спадає на думку, коли відкриваєш електронну декларацію посадовця, у якій немає взагалі нічого в розділі про нерухомість.

Ми знайшли кілька таких документів вінницьких посадовців. У кожного з них запитали або, принаймні, спробували запитати, чому не декларує квадратні метри, на яких мешкає. Відповіді в чиновників були схожі — мешкаю в родичів, за квартиру не плачу, свого нічого не маю. Але чи справді цього достатньо, щоб у декларації ставити прочерк?

Озброєна архітектура

Фото: міськрада

Олександр Чернега, директор департаменту архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради. А ще, за сумісництвом, депутат ради.

Відео дня

Очолюваний Чернегою департамент слідкує за тим, щоб не порушувалися будівельні норми, держстандарти і правила під час будівництва.

Ані в щорічній декларації за 2016-й рік, ані за 2017-й в Олександра немає ні власної нерухомості, ні орендованої.

Але вказані три рушниці: Friedr Triebel, Beretta DT-10 та Fabarm Lion, які потрібно зберігати в спеціальному сейфі в житловому приміщенні. І зберігати задекларовану готівку теж десь треба. А у квітні 2018-го року Чернега продав ще і автомобіль за 1,6 мільйона гривень. 

Для того, щоб отримати коментар чиновника, зателефонували на його робочий телефон. Слухавку взяла дівчина, яка сказала, що посадовець не на місці. Записала номер телефону журналіста та запевнила, що коли чиновник з’явиться, то перетелефонує. Наступного дня Олександр Чернега справді перетелефонував.

— Я користуюся приміщенням, це не оренда, — сказав Чернега. — Наприклад, є близька людина, яка може надати житло, яким можна користуватися безкоштовно. Наступного року це користування буде відображено в моїй декларації.

Спортсмен та підприємець

Фото: facebook

У наш список потрапив також Вадим Кудіяров, депутат Вінницької міської ради. Кудіяров є президентом Благодійного фонду «Здорова нація»; головою громадської організації «Стріт Воркаут Вінниця»та членом правління ГО «Молодіжний центр європейських ініціатив».

Це ще не всі здобутки-посади чиновника. Також він є головою Вінницького обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Батьківщина молода», членом правління благодійної організації «Фонд відродження футболу»; президентом ГО «Футбольний клуб «НИВА».

Уся ця інформація вказана на сайті Вінницької міської ради.

Де живе депутат разом із сином та дружиною — невідомо, бо в декларації даних про власне чи орендоване помешкання немає. Зате вказані понад 500 тисяч гривень прибутків від підприємницької діяльності за 2017-й рік та 2 тисячі доларів готівкою.

Ці гроші, мабуть, посадовець постійно носить із собою, бо зберігати активи, згідно з декларацією, йому ніде. Жодної нерухомості Кудіяров не вказав і в декларації за 2016-й рік.

— У мене немає у власності житла. Я проживаю у родичів в однокімнатній квартирі на Ющенка. Зі своєю сім’єю, з дружиною. Поки так. Збираю гроші на житло, — розповів Вадим Кудіяров у коментарі журналісту 20minut.ua. — Я вже два роки поспіль заповнюю декларацію. Радився з експертами про те, як правильно її заповнювати. Якщо оренда — тоді так. Якщо власність — зрозуміло. Якщо це користування — необов’язково це вказувати.

Читайте також:

Збирає гроші на житло

Фото: vinbazar

Серед декларантів-«безхатченків» опинився депутат Вінницької міської ради Дмитро Уманець. У його декларації за 2017 рік вказані дружина, дві доньки, різні прибутки та виплати, загальною сумою майже на 300 тисяч гривень.

У березні 2017-го Уманцю спалили автомобіль. Машина стояла у дворі. Про це повідомив сам депутат на своїй сторінці у facebook.

За фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження про пошкодження майна шляхом підпалу.

У середині літа 2018-го Уманець купив Mitsubishi Outlander 2004-го року випуску.

— Дуже просто — не вказую, бо немає. Живу в знайомих, родичів. Але не орендую, а оплачую комунальні, — говорить Дмитро Уманець. — Я все життя знімаю квартири. Що ж я буду декларувати, якщо сьогодні в одному місці, завтра в другому, потім живу в родичів і так далі. Я звичайна людина. Не з тих, хто має великі статки, щоб купити собі купу квартир і пооформлювати їх на всіх родичів…

Начальник без «квадратів»

Фото: depo.ua

Ігор Солоненко — начальник управління інформаційних технологій апарату Вінницької облдержадміністрації. З 2015-го чиновник не вказує у своїх деклараціях ніяке житло. У останній немає взагалі нічого, крім зарплатні від ОДА — 165 тисяч за рік (у середньому більше 13 тисяч на місяць), а також отриманого кредиту — 29 тисяч гривень.

У 2015-му посадовець декларував Volkswagen Passat 2001-го року випуску. У подальших деклараціях авто вже немає. Як немає інформації і про можливий продаж.

Станом на 4 грудня 2018-го, на Солоненка не зареєстровано ніяких транспортних засобів.

— Я не є власником нерухомості, — каже Ігор Солоненко. — Користуюся, поки живу в родичів. Плачу тільки за комунальні послуги. Я просто не розумію в якому правовому полі дивитися на мою ситуацію.

Поліцейський антикорупціонер

У реєстрі Нацагентства з питань запобігання корупції є чотири декларації поліцейського Петра Петрини — з 2015-го року. Тоді він уже був начальником одного з відділів главку Нацполіції у Вінницькій області. Декларував тільки заробітну плату майже 72 тисячі за рік. Згідно з документом, ані він, ані члени родини ніде не мешкали, автомобілів чи великих заощаджень не мали.

У 2016-му з’явилася додаткова інформація в розділі доходів у декларації правоохоронця. Зокрема, його дружина вказала 96 тисяч гривень прибутків. Інформації про походження цих коштів немає. Нерухомості в декларації знову не вказано.

У 2017-му Петро Петрина вже став старшим оперуповноваженим вінницького управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції. Це спеціальний підрозділ, який має шукати недобросовісних працівників, зокрема корупціонерів, серед поліцейських. Декларація Петрини за останній рік особливо не змінилася — нерухомості досі немає.

Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції — відокремлений підрозділ, який має власне управління у Вінниці. Журналіст зателефонував за телефоном відділку, який вказаний на сайті поліції області. Дівчині, яка взяла слухавку, сказала, що Петра Петрини немає на місці. А навіть якби був, то він не буде спілкуватися телефоном. Порадила написати запит.

Додано

У відповіді на запит нам повідомили, що наше інформаційне звернення передано на розгляд у НАЗК. Лист надійшов з підписом заступника начальника ДВБ Олексія Пилипенка.

Два роки помиляється з комами

На вінницького патрульного Сергія Прідана ми, можливо, і не звернули б увагу, якби він не задекларував понад 10 мільйонів заробітної плати за 2017-й рік. Згідно з декларацією, ці гроші йому виплатив Департамент патрульної поліції України.

Фото: facebook

У 2016-му Сергій у такий самий спосіб вказав 465 тисяч гривень, отриманих від обласного главку поліції та 8,9 мільйона — від Департаменту патрульної поліції. Нерухомості в деклараціях поліцейського немає. Також не вказані ніякі прибутки дружини, з якою він десь проживає. Зате є фургон Ford 1986 року випуску.

Ми звернулися за коментарем до Сергія Прідана через прес-службу патрульної поліції Вінницької області. Спитали про те, чи дійсно патрульний отримав мільйони зарплати? З’ясувалося, що він помилився, заповнюючи декларації за два попередні роки.

Щодо незадекларованої нерухомості — Прідан через прес-службу відповів, що живе з родичами, а тому вважає, що декларувати квадратні метри не потрібно.

Цих родичів у декларації також не вказує. Каже, бо не веде з ними спільний бюджет і не знаходиться на їхньому утриманні.

На противагу цьому в НАЗК стверджують, що згадувати в декларації потрібно тих людей, з якими спільно проживаєш, пов’язаний спільним побутом та маєш із ними взаємні права та обов’язки.

Проблема із нерухомістю є також в останній декларації тепер уже звільненого командира першої роти патрульної поліції Вінницької області Тиграна Варданяна. Цей патрульний разом з правоохоронцями з інших підрозділів фігурує у корупційній справі. Розслідування ще триває.

Проблема від НАЗК

Чи треба писати в декларацію квадратні метри своєї бабусі, у якої проживаєш? І чи будуть проблеми, якщо не написати?

Фото: facebook

З цими питаннями звернулися до юриста громадської організації «Інститут розвитку регіональної преси», співавтора посібника «Реальний алгоритм перевірки електронних декларацій» Олександра Волошина.

— Закон України «Про запобігання корупції info» передбачає, що потрібно декларувати квартири, будинки, земельні ділянки та іншу нерухомість, яка не тільки є у власності посадовця, але якщо він цю нерухомість орендує чи нею користується. Оренда — це платне користування, — говорить Волошин. — Є ще безоплатне користування. Наприклад, декларант живе в родичів чи інших людей. Такі речі потрібно вказувати — він же десь усе одно живе.

Олександр розповідає, що зараз в Україні є проблема з деклараціями, яку створило Національне агентство з питань запобігання корупції. Справа в тому, що НАЗК тлумачить розділ про нерухомість у деклараціях як такий, що має заповнюватися виходячи з інформації станом на 31 грудня. Тобто якщо чиновник у цей день не володіє чи не користується квадратними метрами, то і вказувати в декларації їх не потрібно.

Волошин підводить підсумки:

— Отже, якщо в декларації нічого не вказано в розділі про нерухомість, це може означати, що посадовець:

  • не володіє чи не користується нерухомістю станом на 31 грудня;

  • вказує в декларації неправду;

  • мешкає на вулиці.

«Інше право користування»

Відповідь на питання про те, чи треба декларувати нерухомість родичів, у яких живеш або інші метри, якими користуєшся навіть без договору оренди, має дати орган, який уповноважений перевіряти декларації. Це Національне агентство з питань запобігання корупції.

На сайті агентства є телефон довідки, де можна отримати консультації про заповнення декларацій. Журналіст 20minut.ua зателефонував на цей номер та представився людиною, якій потрібно подати декларацію.

— Якщо я живу з дружиною у своїх родичів безоплатно, — питаємо. — Чи маю я цю квартиру декларувати?

— Звичайно, — відповідає жінка-консультантка. — Коли ви будете подавати в декларації місце прописки та місце фактичного проживання, то ці об’єкти ви маєте вказати в розділі 3 («Об’єкти нерухомості», — авт.). Поставити «інше право користування — безоплатне користування», а власником є людина, у якої ви проживаєте.

— А якщо ми потім переїдемо й будемо знімати квартиру без договору оренди, — уточнюємо в працівниці НАЗК. — Це теж потрібно вказувати?

— Потрібно, щоб дані в декларації були станом на 31 грудня, — говорить вона. — Де ви в цей день проживали — те місце й зазначайте.

Як карають порушників?

Відповідальність за подання неправдивої інформації в деклараціях може бути адміністративною чи кримінальною. Це залежить від того, наскільки велика грошова різниця між задекларованим і реальним способом життя декларанта.

Якщо чиновник приховав щось на суму, більшу за 400 тисяч info, то може отримати покарання від штрафу 42 тисячі до ув’язнення на термін до двох років. Про це говорить стаття 366–1 Кримінального кодексу.

Якщо сума менша — загрожує штраф від 17 до 42 тисяч гривень. Стаття 172–6 адмінкодексу.

У посібнику «Реальний алгоритм перевірки…» наведено кілька випадків, коли держслужбовці мали проблеми через недекларування житла.

  • НАЗК почало повну перевірку декларацій за 2015 та 2016 роки директора Департаменту оперативної діяльності держприкордонслужби Петра Цигикала через те, що він не зазначив жодного житла. У 2018-му році службовець зазначив «квадрати» в гуртожитку.

  • Державна екологічна інспекція в Донецькій області відмовила Костянтину Марченку, переможцю конкурсу на посаду начальника відділу, у призначенні на нове місце саме через те, що він не задекларував місце, де проживає зі своєю родиною.

Як має бути

Знайшли кілька прикладів правильного декларування житла. Ось Оксана Мартинюк, переможиця конкурсу на посаду головного спеціаліста у відділ містобудування та архітектури Вінницької облдержадміністрації написала, що живе у квартирі родички й не платить за це.

Так само зробив і суддя Господарського суду Вінницької області Олександр Банасько.

Старший оперуповноважений з особливо важливих справ відділу податкової у Вінницькій області Олександр Гладюк написав, що живе в будинку матері.

Начальник патрульної поліції Вінницької області Редван Усеінов та командир батальйону Дмитро Кисличенко, станом на 31 грудня 2017-го, ймовірно, проживали разом і не платили гроші за квартиру. Про все це вказано у їхніх деклараціях.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up