Зупиніть аритмію, щоб вона не зупинила ваше серце! (Новини компаній)

Зупиніть аритмію, щоб вона не зупинила ваше серце! (Новини компаній)

Серце дорослої людини у стані спокою робить 70-75 ударів за хвилину. Якщо частота пульсу менша або більша, це може вказувати на порушення у роботі системи кровообігу. Можливо, відхилення від норми є ознакою розвитку аритмії? Ця недуга є підступною, бо має безліч варіантів, кожен з яких піддається корекції відповідно до певного протоколу. Самолікування здатне призвести до інфаркту або інсульту. Тож не ризикуйте власним серцем!

Як розпізнати порушення ритму?

Євгенію Марковську, жительку села Пирогова, до вінницького кардіоцентру привезли її дорослі діти. 82-річна жінка відчула запаморочення, впала до погреба і дивом залишилася живою. Аж тоді пенсіонерка зізналася, що періодично непритомніє протягом останніх 10-ти років. Бувало, що втрачала свідомість просто посеред дороги, але вважала це специфічною реакцією на зміну погоди. На момент прибуття до лікарні пульс Євгенії Йосипівни ледь простежувався і становив усього 45 ударів за хвилину.

«У мене давно є відчуття, що серце «не слухається», — розповідає пенсіонерка. — Але як сільська людина за господарчими клопотами я ніколи не мала на себе часу. Зробити операцію погодилась, бо злякалася, що під час наступного нападу впаду і розіб'ю голову».

Жінці виставили діагноз: аритмія (порушення ритму серця). Ця недуга має майже 500 різновидів. Спровокувати її здатні морфологічні зміни серця, вади клапанів, артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба або навіть надмірне вживання кави, нікотину та енергетичних напоїв. Лікування у кожному випадку передбачає певні особливості. Визначити, що саме із серцевим ритмом не так, здатен лише кардіолог після ретельної діагностики.

«Перше, що мусить насторожити людину, — дискомфорт за грудиною, жодним чином не повязаний з фізичними навантаженнями, — пояснює Світлана Басенко, кардіологиня Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. —  Для уточнення діагнозу пацієнт мусить зробити кардіограму. Інколи її недостатньо, отже, ми пропонуємо добовий моніторинг. У будь-якому випадку тактику лікування визначаємо лише після обстеження».

Чому самолікування вбиває серце?

Вінничанка Наталя С. призначила собі ліки і перестаралася. Сильний головний біль втамувала таблеткою від тиску, яку позичила на роботі у колеги. Доза виявилася завеликою. Тиск впав нижче норми, а серцебиття сповільнилося. Лікарі констатували брадикардію внаслідок неправильного вживання гіпотензивних препаратів.

«Мені стало настільки зле, що  співробітникам офісу довелося викликати «швидку», — коментує жінка. — Лікарі пояснили, що неконтрольоване вживання ліків від артеріального тиску здатне викликати блокаду серця. Це небезпечно!»

Не меншу загрозу становить і посилений ритм серця, коли воно ніби «вистрибує» з грудей. Самолікування у такому випадку може обернутися втратою дорогоцінного часу, а потім — судинною катастрофою.

«Для пацієнта ключову роль грають перші 48 годин від початку гострого порушення ритму. Важливо, щоб пацієнт у разі появи симптомів одразу звернувся по допомогу, а не експериментував з препаратами із домашньої аптечки, — розповідає Олексій Семиконь, завідувач відділення для хворих з порушеннями ритму серця Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. — Починаючи з третьої доби зростає ризик розвитку тромбозів. Це загрожує людині важкими станами. Тоді, коли лікарі намагатимуться відновити серцевий ритм, може статися інфаркт міокарда або інсульт».

Лікування порушень серцевого ритму може бути різним: від консервативної терапії до встановлення кардіостимулятора. Однак правильну й ефективну тактику дій здатен підібрати лише кваліфікований кардіолог. Слід пам’ятати, що аритмія сама не минає, а тому потребує контролю та корекції.  

Отже, не діагностуйте самі себе та не вживайте ліки за порадою знайомих чи реклами! Підтвердити чи спростувати аритмію здатні лише фахівці. А в гострому стані — одразу викликайте «швидку допомогу»!


Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроєкту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up