«Зле людям почало ставати з ночі». Подробиці масового отруєння випускників у селі під Вінницею

«Зле людям почало ставати з ночі». Подробиці масового отруєння випускників у селі під Вінницею
  • Понад три десятки людей звернулись по допомогу до медиків після походу в кафе. Щонайменше десятьох шпиталізували до вінницьких лікарень. 
  • Поговорили з постраждалими, лікарями, Держпродспоживслужбою та власником кафе. Які у них версії?

Минулої п’ятниці у селі Майдан-Чапельський, що неподалік Вінниці, школярі святкували випускний. Після урочистостей у навчальному закладі, компанія з восьми випускників, їх батьків та класної керівниці продовжили святкування у місцевому кафе «На Майдані». Там же того вечора зібрались ще кілька компаній людей: одні святкували три роки з моменту випуску, інші — 35-ту річницю від дня закінчення школи. 

Вночі і зранку після походу в кафе люди відчули, що їм стало зле. У всіх однакові симптоми: слабкість, діарея, нудота і блювання, висока температура, яка не збивалась. З місцевих Viber-груп селяни дізнались, що занедужало кілька десятків людей.

— У кафе ми сиділи в двох бесідках: в одній я та батьки, а в іншій випускники. Замовили різні страви: рибу, шашлик, салат, овочі, налисники та лаваш, — розповідає класна керівниця випускників Катерина Холопкина. — Зле людям почало ставати з ночі. Ми думаємо, що проблема була в салаті, шашлику або налисниках. Останні мені особливо не смакували.

Відео дня

В іншій бесідці відпочивали селяни, які випустились 35 років тому. Їм здався підозрілим запах шашлику. Вони покликали офіціантку, яка запевнила, що уся їх продукція свіжа. Дівчина, як говорить інша постраждала Катерина, запитала чи гості хочуть, щоб вона замінила шашлик. Однак випускники не стали цього вимагати. 

Обидві жінки наразі проходять лікування в інфекційному відділення Вінницької міської клінічної лікарні №1. Класна керівниця говорить, що серед пацієнтів є й ті, хто святкував третю річницю випуску: одна дівчина і три хлопці. 

— Усіх нас крапають, всі мають високу температуру, сидимо на суворій дієті, — продовжує Катерина Холопкина. — Коли я чекала «швидку», у мене був сильний біль у нижній частині живота, я тримала живіт руками, думала, що апендицит. 

Дісталось також і сину з племінником Оксани Гуменюк. Один святкував в компанії новоспечених випускників, інший з тими, хто закінчив школу три роки тому. Обидвоє занедужали після походу в кафе. 

— Син лікується вдома, а ось племінник у лікарні. Усе настільки серйозно, що від інтоксикації їм навіть руки з ногами викручувало, лікар виписав антибіотики, — розповідає Оксана. — Вони здали аналізи. Результатів поки немає, але найбільш ймовірно, що це сальмонельоз. 

Це інфекційне захворювання, що його спричиняють бактерії сальмонели. Вони уражають травну систему, у людини розвивається діарея, інтоксикація та зневоднення організму. Іноді сепсис і гнояки у внутрішніх органах. Однак у першій міській клінічній лікарні, де наразі перебуває більшість постраждалих, припущення Оксани не підтвердили. 

— Ми не знаємо, яка саме інфекція спричинила отруєння. Результати бакпосіву будуть завтра, тоді й дізнаємось, що сталось, — розповідає медична директорка лікарні Лариса Чорна. — У нашому стаціонарі зараз знаходиться вісім дорослих людей. Усі в середньому стані важкості. Ці люди одночасно знаходились в одному й тому самому закладі, тепер усі з клінікою гастроентероколіту. Зазвичай такі коліти викликають патогени, які потрапляють до організму людини з їжею. Тому так, вони отруїлись саме нею.

Село Майдан-Чапельський підпорядковане Лука-Мелешківській ОТГ. Мама постраждалих випускників Оксана Гуменюк говорить, що вони вже написали колективне звернення до голови ОТГ. Селяни хочуть, щоб у ситуації розібрались і покарали винних. Жінка говорить, що загалом постраждала 31 людина. Близько 10-12 з них наразі лікуються в лікарнях, інші амбулаторно. 

Слова жінки підтверджує староста Соколінецького територіального округу Лука-Мелешківської сільської ради Олег Тернопільський. Чоловік додає, що спільними зусиллями вони збирають інформацію про інцидент та чекають на результати лабораторних досліджень. Після будуть звертатись до Держпродспоживслужби та писати заяву до поліції. 

— Власник кафе відмовився коментувати ситуацію до оголошення результатів досліджень. Він думає, що гості його закладу могли принести якісь свої продукти, наприклад, торт, і вже ним отруїтись, — говорить Олег Тернопільський. — Раніше у нас ніколи не траплялось нічого подібного. Будемо робити все від себе залежне, щоб і в подальшому подібного не було. 

Працівники Держпродспоживслужби вже встигли провести перевірку в кафе «На Майдані». Вони відібрали проби з їжі та посуду, що тепер будуть направлені на дослідження та аналізи. Більш детально прокоментувати ситуацію у службі нам пообіцяли згодом. 

За коментарем ми звернулись і до власника кафе Олександра Сосули. Чоловік розповів, що як і всі інші він зараз очікує на результати лабораторних досліджень. 

— У закладі пройшла перевірка Держпродспоживслужби. Взяли усі необхідні проби. Тепер чекаємо, що вони покажуть, — розповідає підприємець. — Того вечора у нас відпочивало п’ять компаній гостей. Отруєння у гостей з двох компаній. Тобто отруїлись не всі. Вони приносили з собою торт. Можливо справа в ньому.

— Яка вірогідність того, що причина отруєння була у неякісній їжі, яку запропонував ваш заклад? — запитав журналіст 20minut.ua.

— Я не відкидаю такого варіанту, — говорить Олександр Сосула. — Не знаю, як так могло статись. Дуже шкода, що так трапилось… Я не відхрещуюсь від ситуації. Але зараз ми всі чекаємо на результати досліджень. 

Пізніше ми повідомимо про результати лабораторних досліджень лікарів та Держпродспоживслужби.

 

Читайте також:

«Навіть у МНСників був шок від побаченого», — про наслідки зливи на Київській

Смерть чоловіка у Вінницькій області після вакцинації. Як коментують у Pfizer

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anna Samoyluk

    Є висновок
  • Оксана Иващенко

    що значить святкували "селяни"? )))
  • сергей ковальов

    селян кормлят там недоєтками еліти спорчиними....потім отруння,закрити ці забегаловки надо ....люди вас дурят що свіженьке....за ваші гроші травитеся
  • Viktoriya Ostrovska

    Такая жара и переться в кафэ? Ясное дело шо потравятся. И к гадалке не ходи!

keyboard_arrow_up