Землю накриє магнітна буря: кому треба бути особливо обережним

Землю накриє магнітна буря: кому треба бути особливо обережним
  • Експерти, які стежать за космічною погодою, попереджають про те, що в неділю має відбутися на Сонці чергове  виверження. 

Завтра, 19 березня, Землю накриє магнітна буря, наслідки якої можуть відчути метеозалежні люди.

Онлайн-прогноз сонячних і геомагнітних бур розраховується за допомогою супутникових систем NOAA, TESIS і наукових міжнародних метеорологічних лабораторій по всьому світу. Інформацію про магнітні бурі березня за цими даними передає сайт meteoagent.com.

Відео дня

Лікарі рекомендують у подібні періоди дотримуватись графіка сну, знизити навантаження на серцево-судинну систему, а за наявності хронічних захворювань, особливо серцево-судинних, – мати при собі всі необхідні ліки.

Сонячні бурі можуть викликати широкий спектр наслідків від незначних збоїв у роботі супутників до повномасштабних відключень електроенергії.

Під час певних явищ космічної погоди сонячні енергетичні частинки рухаються по спіралі вниз по лініях геомагнітного поля в полярних регіонах, де вони збільшують щільність іонізованого газу, що, у свою чергу, впливає на поширення радіохвиль і може привести до відключень радіозв'язку, кажуть експерти NASA.

Ці події непередбачувані, і ми нічого не можемо з ними вдіяти, але вони представляють особливу небезпеку нашому технологічно залежному світу.

За словами вчених, уже через півтора роки Сонце досягне піку своєї активності в межах свого 11-річного сонячного циклу. Наразі космічні апарати фіксують наближення до цього сонячного максимуму, яке характеризується збільшенням кількості спалахів на Сонці.

Довідка:

Корональні викиди маси — це великі викиди плазми від Сонця, які іноді супроводжуються сонячними спалахами. Корональні викиди маси та спалахи можуть у свою чергу викликати сонячні бурі, викидаючи високошвидкісні потоки заряджених частинок у магнітосферу — область космосу навколо Землі, у якій домінує магнітне поле планети.

Коли це відбувається, магнітне поле Землі слабшає приблизно на 6-12 годин, і для повного відновлення буде потрібно кілька днів.

 

Читайте також:

Магнітні бурі у березні 2023: календар, коли небезпечні дати в Україні

ГРВІ в області. Домінує коронавірус, грип А та циркуляція вірусів грипу типу В

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Електрик Вінниця

    Збс, ще годинник переводять
  • Софья Миронова

    ------3

keyboard_arrow_up