За що сімейні лікарі отримуватимуть доплату в наступному році та чи можна змінити свого сімейного

За що сімейні лікарі отримуватимуть доплату в наступному році та чи можна змінити свого сімейного
  • Наступного року сімейні лікарі будуть отримувати доплату за роботу зі своїми пацієнтами.
  • Лікар має бути зацікавлений у профілактичному огляді людей, які підписали з ним декларацію.

Про це повідомила голова Національної служби охорони здоров'я Наталя Гусак.

— Наступного року будемо активно працювати з сімейними лікарями. Визначимо, як вони працюють з пацієнтами, з якими укладені декларації. Введемо показники оцінки якості надання медичної допомоги на первинному рівні і будемо оцінювати показники профілактичних оглядів українців, — зазначила Наталя Гусак.

Посадовиця пояснила, що будуть доплачувати лікарям первинки, якщо вони виконують у повному обсязі профілактичний огляд, як це зазначається у наказі №504.

— У наказі №504 вказується, які послуги може отримати пацієнт від сімейного лікаря. Наприклад, там написано, що жінки після 40 років щороку повинні проходити мамографію. Відповідно, сімейний лікар має покликати свого пацієнта на такий огляд. Тобто лікар має бути зацікавлений у профілактичному огляді. І ось наскільки лікарі будуть активно будуть виконувати наказ №504, за це ми будемо доплачувати. Ті, хто активно працює з пацієнтами, будуть отримувати бонуси, — сказала очільниця НСЗУ.

Також у Міністерстві охорони здоров'я повідомили громадянам, чи можна змінити сімейного лікаря, педіатра або терапевта. 

Відео дня

Зазначається, що зміна лікаря означає укладення нової декларації з іншим фахівцем. При її підписанні дані про це вносяться в електронну систему і стара декларація автоматично анулюється.

Тобто, відвідувати попереднього лікаря для розірвання декларації не потрібно.

Перед тим, як змінювати лікаря, радимо відповісти собі на питання — для чого. Бо сімейна медицина передбачає довготривалі партнерські відносини, і це лише на користь пацієнтові. Адже лікар, знаючи історію хвороб або певні особливості зі здоров’ям своїх пацієнтів, зможе давати максимально корисні рекомендації.

НСЗУ радять громадянам зважено підходити до питання зміни лікаря і робити це лише тоді, коли дійсно немає іншого виходу.

 

Читайте також:

За прогнозами епідеміологів та лікарів, може бути ще одна хвиля захворюваності на гепатит А

Пора вже приймати вітамін, який допомагає нашому імунітету встояти перед вірусами

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Next

    Наталя Гусак  прокинулась і  щоб пропіаритись, планує впроваджувати з наступного 2024 року  норми наказу МОЗ  №504 від  27 березня 2018 року. Шановні спеціалісти від медицини, а де ви раніше були?????

keyboard_arrow_up