З холодною головою: Як допомогти безпритульним пережити зимові морози

З холодною головою: Як допомогти безпритульним пережити зимові морози
  • На Вінниччину насуваються сильні різдвяні морози
  • По неофіційній статистиці у Вінниці нараховується близько 150 безпритульних.
  • Як допомогти людям пережити холод

За неофіційною статистикою вінницького департаменту соціального захисту у Вінниці нараховується близько 150 безпритульних. Рахували їх за середньою кількістю виданих безкоштовних обідів з 2010 по 2015 роки. У минулому році обідів не видавали, тому даних немає.

Так, ситуація: ви зустріли безпритульну людину в під’їзді або на вулиці і розумієте, що не можете пройти повз неї. Що робити?

1. Знайти організації, які займаються проблемами безпритульних у місті

У Вінниці проблемами безпритульних займається департамент соціальної політики. Телефон їхньої приймальні: 50-43-50. За ним можна повідомити про проблему та викликати соціального працівника,  який в свою чергу вирішить, як допомогти безхатченку. На випадок, якщо не додзвонились, можна  також повідомити у «Цілодобову варту», телефон: 15-60
Реабілітацією безпритульних в області займається ГО «Вінниця – серце України». Центр реабілітації знаходиться у селі Хомутинці Калинівського району. Одночасно він може прийняти до 25 людей.

Відновленням документів займається обласний центр реінтеграції громадян у селі Вороновиця. Тут допоможуть відновити приписку та паспорт.

2. Зрозуміти чи потрібна людині медична допомога

Порушення координації рухів, не чітка дикція – не лише ознаки алкогольного оп’яніння, це  все можливо і від переохолодження.

До людей, які отримали переохолодження, або холодні травми, потрібно викликати «Швидку медичну допомогу» (телефон 103 з мобільного або стаціонарного телефону). В екстрених випадках  медики допоможуть будь-якій людині незалежно від того  чи є в неї документи та громадянство України.

Якщо безпритульного госпіталізують, необхідно дізнатись в яку лікарню. Це знають самі працівники «швидкої». Потім необхідно перетелефонувати в департамент соціальної політики і чітко описати те, що сталось.

3. Купіть гарячої їжі

Якщо життю безпритульного нічого за загрожує, купіть йому їжі, гарячого чаю. Грошей давати не потрібно. Людина може витратити їх на алкоголь. В народі ходить легенда про те, що алкоголь зігріває. Це неправда, алкоголь притуплює відчуття.

 

 

4. Яку їжу купувати?

Важливо купити ту їжу, яку не потрібно готувати. Підійдуть хлібобулочні вироби, сир, ковбаса, консерви (які не потрібно відкривати консервним ножем), питна вода. Також підійдуть солодощі, фрукти і сухофрукти

5. Що робити з безпритульним, який ночує у вашому під’їзді

Якщо ви зустріли безпритульну людину не у віддаленому районі міста, а у власному під’їзді, підвалі, горищі, не виганяйте її на вулицю. Люди ночують в таких місцях не для задоволення поспати на сходах, або в підвалі з щурами. Зрозуміло, що таке сусідство неприємне, але коли мова йде про людське життя, можна і потерпіти. Тоді крім їжі можна допомогти і одежею.

6. Яка одежа та взуття потрібна?

Чиста, ціла з справними блискавкою, ґудзиками, та шнурками, тепла і придатна до носіння. Завжди потрібні шкарпетки, шарфи, рукавиці, спідня білизна.

На період сильних морозів у Вінниці відкриваються мобільні центри обігріву. Вже традиційно кілька років їх працює два. Один з них завжди в районі центрального автовокзалу. Ще один центр обігріву відкривають громадські та релігійні організації біля залізничного вокзалу.

За словами заступника директора вінницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Євгенія Косарьова, безкоштовні гарячі обіди безпритульним у Вінниці роздає лише релігійна організація євангелістів.  Годують біля залізничного вокзалу у четвер, суботу та неділю о 10.00.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Прокоповна Проня

    Помощь заключается в том, чтоб бомжей не было. Чтоб безработных не было. Но вна это всех страшно раздражает.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up