Якого грипу чекаємо і чи можна буде отримати щеплення за 50% вартості?

Якого грипу чекаємо і чи можна буде отримати щеплення за 50% вартості?

З жовтня місяця, як правило, розпочинається епідемічний сезон захворюваності на грип. Свого піку він сягає в грудні. Найкращим методом, щоб убезпечити себе чи зменшити наслідки хвороби, медики вважають щеплення від грипу.  

Вакцинуватися від грипу, за словами Оксани Кошалко, лікаря-епідеміолога обласного лабораторного центру МОЗ, потрібно за місяць до початку епідсезону. Тобто найкращий час звичайно вересень — початок жовтня.

Якого грипу чекати

— Цього року на нашій території очікується циркуляція трьох штамів грипу, а саме вірус грипу типу А H1N1 (пандемічний), вірус грипу типу A H3N2 (Гонконг), та вірус грипу типу B, тобто нічого нового, — говорить Оксана Кошалко. — Восени, коли починається епідеміологічний сезон, як правило, циркулює вірус грипу типу А (вражає людей, тварин та птахів — авт.), а у весняний період здебільшого йде грип типу В (вражає винятково людей, мутації обмежені — авт.).

Стосовно обмежувальних заходів лікар-епідеміолог каже, що їх вводять, коли захворюваність починає перевищувати епідемічний поріг. А про це говорити занадто рано. Тож лікар радить вінничанам, доки немає вакцин, дотримуватися звичайних неспецифічних засобів профілактики хвороби.

Відео дня

— Мається на увазі загальнозміцнююча терапія, яка однакова при всіх захворюваннях, — говорить лікар. — Тобто вживати вітаміни, не переохолоджуватись, уникати скупчення великої кількості людей, раціональне харчування та фізична культура.   

Щеплення за 50%

За словами головного лікаря Вінниці Олександра Шиша, програма «Стоп грип», за якою всі охочі зможуть отримати щеплення від грипу за 50% її вартості, а діти з інвалідністю безкоштовно, буде продовжуватися цього року.

— Сесія міської ради вже прийняла таке рішення, — розповідає Шиш. — Зараз очікуємо на вакцини, які мають потрапити на ринок. За рахунок цієї програми в минулому році ми вакцинували практично 3000 людей. Для порівняння - в попередній період ця цифра була — 432 людини. Тому що був чітко визначений маршрут пацієнта, який мав три етапи: звернення до сімейного лікаря, придбання вакцини за 50%, проведення щеплення в кабінеті щеплення з наступним спостереженням.

Проти грипу щеплено торік 4637 вінничан

У минулому році за епідемперіод у вірусологічній лабораторії ДУ «Вінницький ОЛЦ  МОЗ України» різними методами було виявлено близько 200 хворих на грип. Серед них — у 41 особи визначений грип типу А H3N2. З початку минулорічного епідемічного сезону проти грипу та ГРВІ всього було щеплено 4637 осіб, в т. ч. 921 дитина.

"Важливо, щоб вакцинація починалася до сезону грипу"

Наталя Суханова, головний лікар «Альтамедика Плюс»

— Вакцинація проти грипу — специфічний високоефективний і безпечний спосіб профілактики цього захворювання. Вакцини, які реєструються в нашій країні, містять вірусні штами, певні прогнозом на сезон 2017-2018 Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Тобто склади вакцин оновлюються щорічно відповідно до очікуваних типів вірусу. У багатьох країнах світу вакцинація від грипу входить до національних календарів і проводиться або всьому населенню щорічно або тільки групам ризику (діти молодші 5 років, вагітні, дорослі старші 60 років, хворі на бронхіальну астму, цукровий діабет, імунодефіцитами і т. д.) в обов'язковому порядку і, як правило, безкоштовно. У нас, в Україні, вакцинація від грипу є рекомендованою та може проводитися за рахунок коштів пацієнта. Безумовно, важливо, щоб вакцинація починалася до сезону грипу (оптимально вересень, жовтень). Але навіть якщо вакцина потрапить на ринок пізніше (в зв'язку з бюрократичними процедурами реєстрації) і вдасться це зробити на початку сезону грипу, то це потенційно корисно, ефективно і безпечно. Подумайте про здоров'я своєї родини! Лікування грипу та його ускладнень обійдуться набагато дорожче в усіх сенсах цього слова.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up