Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору

Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору
  • Психічне здоров'я таке ж важливе, як і фізичне, але знайти «свого» фахівця може бути складно. Фахівці з ветеранського простору у Вінниці діляться порадами, як обрати кваліфікованого психолога, психотерапевта чи психіатра, який підійде саме вам.

Турбота про психологічне здоров'я не менш важлива, ніж про фізичне. Тим паче це питання нині стоїть гостріше через повномасштабне вторгнення, в умовах якого ми всі живемо. На сторінці ветеранського простору Veteran Hub опублікували корисні поради, як обирати спеціаліста з психічного здоров'я. Поради надала їм платформа про психічне здоров’я для ветеранів, ветеранок, їхніх близьких та фахівців з психічного здоров’я «Це Ок». 

Як обрати між психологом, психотерапевтом та психіатром? Як зрозуміти, хто потрібен саме тобі та чи є у цієї людини кваліфікації? Нижче — цитуємо відповіді фахівців. 

Психолог

Якщо відчуваєш емоційний дискомфорт, труднощі у спілкуванні з рідними людьми або на роботі, переживаєш кризу в житті, проте не маєш значних симптомів, як-то розладу сну чи постійного відчуття тривоги, то опанувати стан може допомогти психолог.

Відео дня

Психолог має обов’язково мати вищу психологічну освіту. Це може бути загальна психологічна освіта чи спеціальна: педагогічна, кримінальна, вікова, соціальна, корекційна, психологія праці тощо. Спеціалізація освіти впливає на те, з якими запитами працює психолог. Тому не соромся запитати про неї.

Психотерапевт

Якщо ти понад два тижні переживаєш сильний емоційний дискомфорт або тривогу, маєш розлади сну, дратуєшся чи відчуваєш апатію, та ще й маєш супутні фізичні симптоми — головний біль, відчуття тиску в грудях чи браку повітря, знесилення, нудоту чи інші розлади травлення — звернися до психотерапевта.

Психотерапевт обов’язково має медичну чи базову психологічну освіту та пройшов/-ла додаткове навчання за певним підходом психотерапії. Він або вона використовує інструменти, що регулюють нашу поведінку, почуття та думки, але не застосовує ліки чи інші препарати. Під час роботи з терапевтом у людини змінюється поведінка та ставлення до певних явищ, які викликали дискомфорт. Це покращує загальний добробут та самопочуття.

Психіатр

Психіатр — це лікар, що має право призначати фармакологічне лікування, тобто виписувати рецепти на ліки у разі психічних розладів. Психіатри мають обов’язкову медичну освіту й можуть діагностувати психічні розлади та хвороби.

Лікар-психіатр розуміє біологічні принципи роботи мозку, що дозволяє побачити біологічні причини порушень та розладів. Деякі психіатри, крім медичної освіти, пройшли навчання в одному з доказових методів психотерапії та можуть поєднувати ролі обох фахівців.

Де знайти допомогу:

 

Читайте також:

Кого і коли вітати з днем ангела: календар іменин на квітень 2024

Магнітні бурі у квітні-2024: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Церковний календар на квітень 2024 року: нові дати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up