Як надати першу допомогу при сонячному та тепловому ударах. Поради лікаря

Як надати першу допомогу при сонячному та тепловому ударах. Поради лікаря
Лікар-інтерн анастезіолог Олег Гойна-Кардасевіч

Багато вихідних, високі температури повітря, палюче сонце та прохолодна вода. Усе це наштовхує на думки про приємний, веселий відпочинок з сім’єю або друзями на свіжому повітрі. Проте, аби вікенд залишив лише позитивні враження, варто пам’ятати про заходи безпеки. Що робити при сонячному та тепловому ударах, як правильно надати домедичну допомогу і не нашкодити людині? Про це ми поспілкувалися з Олегом Гойна-Кардасевічем, вінницьким лікарем-інтерном анастезіологом.

Що таке тепловий удар?

- Це патологічний стан, що виникає внаслідок впливу зовнішніх теплових факторів. Таке відбувається, коли організм не може охолонути. Найчастіше трапляється при перегріві, зневодненні, тривалій роботі в жаркому приміщенні, при високій температурі повітря або ж активному фізичному навантаженні.

Яка різниця між сонячним і тепловим ударом?

Відео дня

- Сонячний удар — це різновид теплового. Він виникає внаслідок тривалого перебування під пекучим сонцем. Голова перегрівається під прямими променями, в результаті кровоносні судини розширюються і відбувається сильна притока крові до голови. При сонячному ударі, насамперед, страждає нервова система.

Яка симптоматика?

- Виділяють три форми сонячного удару. На початковій стадії людина блідне, відчуває слабкість, сильний головний біль, сонливість і нудота. Далі – почастішання серцевого ритму, можлива кровотеча з носа, підвищення температура тіла, рясне потовиділення. При важкій формі до всього додаються ще й судоми, тахікардія і втрата свідомості. При тепловому ударі симптоматика схожа: стає складно дихати, з’являється нудота, почервоніння шкіри, порушення серцевого ритму.

Як надати першу медичну допомогу?

- Перш за все – викликати швидку. Далі потерпілого слід перенести у тінь, звільнити від тісного одягу. Голова повинна бути трохи піднята. Змочіть потилицю і груди холодною водою і, якщо дозволяє стан, дайте холодний напій. При втраті свідомості необхідно покласти голову набік, щоб забезпечити прохідність дихальних шляхів. Якщо потерпілий протягом тривалого часу не приходить до тями і має слабкий пульс –  почніть робити непрямий масаж серця (до 100 нажимів за хвилину) до приїзду швидкої.

Чого робити категорично не можна?

- Не варто скупчуватись навколо людини. Також, у разі втрати свідомості, будь які маніпуляції проводьте без різких рухів, не тягайте її туди-сюди, щоб не нашкодити ще більше - при падінні на тверду поверхню потерпілий міг додатково травмуватись. Якщо маєте з собою нашатирний спирт, пам’ятайте,  що правило «чим більше – тим краще» тут не працює.  Не потрібно  підносити  під ніс увесь флакончик, це може викликати затримку дихання. Просто змочіть ватку або серветку. Цього буде досить. При проведенні непрямого масажу серця будьте обережні, кисть повинна розташовуватися на нижній третині грудини, перпендикулярно їй. Інакше при сильному натисканні є ризик просто зламати людині ребра.

Текст: Олександра Савенець

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up