Війна та її вплив на жіноче здоров’я: як на Вінниччині працюють доступні гінекологічні кабінети (партнерський проєкт)

Війна та її вплив на жіноче здоров’я: як на Вінниччині працюють доступні гінекологічні кабінети (партнерський проєкт)

У Вінниці та у Гайсині діють гінекологічні кабінети для збереження репродуктивного здоров’я жінок. Тут можуть отримати безоплатну медичну допомогу всі жінки, особливо якщо пережили насильство та/або перебувають у скрутних життєвих обставинах.

Страхи, невизначеність і постійний стрес, які переживають українки в умовах повномасштабної війни, неминуче позначаються на їхньому психічному та фізичному здоров'ї. Серед наслідків і гормональні збої та гінекологічні захворювання. Чимало загроз пов’язані з війною та окупацією безпосередньо — це сексуальне насильство, інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), ВІЛ, небажана вагітність.

Росія використовує насильство як тактику війни та зброю. Офіс генерального прокурора України зафіксував 258 фактів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК), у різних областях України. І це лише задокументовані випадки. За оцінками експертів, справжня кількість таких злочинів набагато вища. Це торкнулося навіть тих регіонів, де не ведуться бойові дії. Адже багато жінок, які постраждали від різних форм насильства, є ВПО.

Де шукати допомогу, якщо ви або ваші знайомі потребуєте втручання медиків чи консультації? 

Наразі в Україні працюють 10 гінекологічних кабінетів для збереження репродуктивного здоров’я жінок, облаштованих БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї». Такі кабінети відкриті на базі гінекологічних відділень, жіночих консультацій обласних, районних або міських лікарень, перинатальних центрів. 

Безоплатні гінекологічні кабінети у Вінниці та Гайсині

На Вінниччині теж працюють безоплатні гінекологічні кабінети, куди можуть звернутися всі жінки й дівчата, не боячись осуду та розголосу. Зокрема й ті, які опинилися в складних життєвих обставинах, ВПО, постраждали від гендерно зумовленого насильства, жінки з інвалідністю. Ми відвідали гінекологічний кабінет для збереження репродуктивного здоров’я жінок у Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М. І. Пирогова, який відкрили у грудні 2022 року.

Він обладнаний зручними меблями, сучасною медичною технікою, також у ньому є діагностичні набори, медичні препарати. Словом є все, щоби кожна жінка могла отримати якісну медичну допомогу в умовах воєнного стану:

  • гінекологічне крісло, яке легко регулюється по висоті відповідно до потреб пацієнтки та лікаря;
  • медикаменти: зокрема, екстрена контрацепція, препарати для профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом, ВІЛ;
  • можна пройти УЗД, клініко-лабораторні обстеження, провести малі оперативні втручання;
  • є палата для відновлення після операцій.

— Жінки з Вінниці та області, які потребують переривання вагітності безпечним медикаментозним чи хірургічним методами, теж можуть скористатися послугами кабінету,розповідає Ірина Шрамко, завідувачка відділення гінекології з малоінвазивними технологіями, медицини плода та патології раннього терміну вагітності. — За статистикою, у 2023 році 115 жінок звернулися до кабінету для переривання вагітності на ранньому терміні. За медичними показами, зокрема це вроджена вада плода, у 2023 році ми провели 64 операції з переривання вагітності терміном від 12 до 22 тижнів, у 2022 році — 58. Це трохи більше в порівнянні з показниками до війни.

Також в кабінеті надають невідкладну допомогу жінкам, постраждалим від сексуального насильства. 

Ірина Шрамко, завідувачка відділення гінекології

— У нас були пацієнтки, які переривали вагітність, що настала внаслідок насильства,говорить завідувачка відділення. — Здебільшого це переселенки. Найтрагічніші історії були з Бучі, Херсона, Краматорська, Донецька, Луганська, Харкова: зґвалтування окупантами. За два останніх роки наш кабінет відвідали 30 таких жінок.

Кабінет працює за принципом «єдиних дверей».

— Перевага таких кабінетів — професійний лікарський персонал, який пройшов спеціальне навчання з допомоги постраждалим від насильства, — наголошує медикиня. — Крім гінекологічного огляду жінки можуть зробити додаткові обстеження: кольпоскопію, УЗД-обстеження, цитологічне дослідження. Тут усі жінки, незалежно від наявності різних порушень і захворювань, віку та статусу, можуть отримати якісну гінекологічну допомогу.

У гінекологічних кабінетах для збереження репродуктивного здоров’я можна отримати як медичну, так і психологічну допомогу.

— У нас в Центрі планування сім'ї працює штатна психологиня, до якої ми можемо перенаправити пацієнтку. Вона допомагає жінками конфіденційно і безкоштовно,зазначає Ірина Шрамко.

Безбар’єрна допомога: звернутися може будь-яка жінка

Гінекологічні кабінети доступні і для маломобільних жінок, оскільки оснащені спеціалізованими кріслами-трансформерами, зручними для користування під час огляду жінок старшого віку, жінок із надлишковою вагою, вагітних на пізніх термінах, жінок, що мають складнощі у пересуванні,  в тому числі і через інвалідність. 

 — Кабінет дійсно добре облаштований. Це зручні меблі, адаптивне гінекологічне крісло, яким можуть скористатися жінки з інвалідністю, — зауважує завідувачка відділення. — Воно функціональне та автоматизоване, також кабінет оснащений новітнім портативним УЗД апаратом, що дозволяє нам контролювати надання допомоги. 

За словами лікарки, кабінет забезпечений інструментами, медикаментами та антибактеріальними засобами в необмеженій кількості. Для пацієнток ліки надаються безкоштовно. 

Адреси гінекологічних кабінетів:

  • м. Вінниця, вул. Пирогова, 46, КНП «Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова Вінницької обласної Ради». Кол-центр: +38 (067) 194-82-59.
  • м. Гайсин, вул. В'ячеслава Чорновола, 1, КНП «Гайсинська центральна районна лікарня Гайсинської міської ради». Телефони: +38 043 342 50 59, +38 067 345 16 77.

Публікація створена в рамках спільного проєкту БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї» та Міжнародної федерації планування сім’ї (IPPF) за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ у справах Співдружності та Розвитку Великої Британії (FCDO).

keyboard_arrow_up