Пересадили нирки і серце. Лікарня Пирогова увійшла в ТОП-10 за кількістю проведених трансплантацій

Пересадили нирки і серце. Лікарня Пирогова увійшла в ТОП-10 за кількістю проведених трансплантацій
  • В 2021 році нашій «пироговці» дозволили трансплантацію органів. Лише у 2023 році в лікарні провели п’ять трансплантацій нирки та одну трансплантацію серця.

Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І.Пирогова увійшла в десятку кращих за кількістю проведених трансплантацій в Україні. На Вінниччині провели п’ять трансплантацій нирки від посмертного донора та одну трансплантацію серця.

Це результати роботи за шість місяців 2023 року. Такі  дані оприлюднив Український центр трансплант-координації, повідомляють на сайті Вінницької ОВА.

«Розвиток трансплантації у нашій області продовжується. Це гарні результати великої командної роботи. Люди отримують шанс на життя. Важливо не зупинятися на досягнутому й продовжувати виходити на нові рівні», — зазначила директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна. 

Загалом в Україні лікарі з початку року провели 257 трансплантацій органів. Це майже 70 відсотків від числа втручань, які були виконані протягом всього 2022-го, і понад 80 відсотків порівняно з цифрами 2021-го.

Відео дня
У лікарні Пирогова вперше провели трансплантацію серця

Найбільше таких оперативних втручань провели тут:

  • Перше медичне об'єднання Львова (59),
  • Інститут серця МОЗ України (40)
  • Національний Інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова (39).

Генеральний директор СДУ «Український центр трансплант-координації» Дмитро Коваль зауважує: «Протягом цього складного воєнного півріччя в середньому щодня два або навіть три пацієнти отримували медичну допомогу методом трансплантації. Це велика командна робота, насамперед лікарів, інших учасників системи трансплантації. І це довіра українців та чітке розуміння у всіх, що трансплантація  з технології майбутнього перетворюється на метод лікування, який стає доступним в Україні».

У лікарні імені Пирогова вдало провели трансплантацію нирки

Нагадаємо, у грудні 2021 року повідомили, що на базі Вінницької обласної клінічної лікарні імені Миколи Пирогова вперше на Вінниччині провели трансплантацію нирки. У лютому 2022 року медики провели пересадки від померлого донора нирок 47-річній жінці та 57-річному чоловіку.

У травні 2022 року здійснили другу трансплантацію нирки — від батька до сина. Трансплантація також стала першою у місті, яка була виконана лапароскопічним забором донорського органу. У квітні 2023 року вперше зробили операцію з трансплантації серця. Реципієнтом став 42-річний пацієнт. У червні 2023 року жінка з Вінниччини стала доноркою органів для чотирьох пацієнтів. 40-річна пацієнтка померла від інсульту, а її родичі дали згоду на донорство. Серед пацієнтів — 15-річний підліток, який очікував на пересадку серця в Інституті серця.

 

Читайте також:

«Сьогодні проведуть 31-шу операцію». Як почувається Ромчик, постраждалий від ракетного удару у Вінниці

Понад 232 мільйони гривень на реконструкцію отримає три вінницькі лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анатолий Гордий

    только  военые  умирают  в  цивильной  больнице
  • Людмила Картак Казанская

    Дякуємо!🙏✊🇺🇦
  • Читач

    Люди не мають за що жити, виїхати не дають, от і продають нирку.

    А Піроговка рада нажитись.

    Там медсестра без 500 гривень тиск не поміряє

    AK reply Читач

    Від ПОСМЕРТНИХ ДОНОРІВ. Читайте уважніше.

    Читач reply AK

    Напишуть що хоч по документах. А є люди, які дійсно йдуть навіть і на таке, щоб хоча б дітей виручити. Так було ще в Сербії 20 р назад, в нас вряд чи інакше.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up