Вінничани хворіють ковідом і грипом, але епідпорогу не перетинають

Вінничани хворіють ковідом і грипом, але епідпорогу не перетинають
  • Куди не кинь оком, здається всі хворіють. Хтось з температурою і нежиттю, хтось з кашлем і головним болем. І наче знову настала епідемія чи то ковіду, чи то грипу.
  • Але в центрі контролю і профілактики хвороб кажуть, що Вінниця хворіє не сильніше ніж попередні епідсезони.

— З початку епідсезону 2023–24 років, в нашій області спостерігається низький рівень інтенсивності захворюваності на грип та ГРВІ, — розповідає Галина Шестопалько, лікар епідеміолог вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб. — Захворюваність на 42 % нижче базового рівня.

Всього за даний час за медичною допомогою з приводу цих захворювань звернулось трохи більше 80 000 жителів області, і більше половини з них діти до 17 років. Всі ці випадки складають 6 % від загальної кількості проживаючих на території Вінниччини.

— За минулий тиждень на захворіло 5 200 вінничан, в тому числі 2 300 дітей, — говорить епідеміолог. — Було госпіталізовано 200 хворих.

Відео дня

За словами спеціаліста кількість захворілих COVID-19 складає 4 000 вінничан, тобто 5 % від усіх хворих на грип та ГРВІ.

— Зараз на території області методом секвенування виявлено штам COVID-19 «OMICRON», — розповідає Галина Шестопалько. — На даний час вакциновано 8 000 вінничан, і це всього 30 % від загальної кількості мешканців області, що підлягають щепленню.

Статистика хвороб по Україні від початку епідемічного сезону

  • 2 146 628 людей — перехворіло на грип
  • 54,9 % — діти до 17 років.
  • 126 572 людей — захворіли на COVID-19.

Померли:

  • 620 людей — померли із позитивним діагнозом COVID-19,
  • З них — 4 дитини віком до 17 років.

Статистика хвороб по Україні за останній тиждень

  • 129 220 — всього хворих на грип
  • 59 000 — діти віком до 17 років.
  • 4 473 людей — захворіло на COVID (це визначено за допомогою швидких тестів на визначення антигену SARS-CoV–2
  • 463 — лабораторно підтверджених випадків COVID дітей віком до 17 років.

Госпіталізовано:

  • 4 410 — всього хворих, (3,4 % від загальної кількості захворілих на ГРВІ),
  • З них 2 282 — діти до 17 років, (51,7 % серед госпіталізованих).

Померли:

  • 27 людей — з позитивним діагнозом COVID-19.
  • 2 людини — з діагнозом «грип»: у Львівській області та у м. Київ.

(В обох випадках пацієнти не мали профілактичних щеплень проти грипу та COVID-19).

Вакциновано:

  • 128 586 людей, з них 80 885 — з групи медичного та епідемічного ризику, що становить 0,95 % від загальної цільової групи.

Розслаблятися не варто

За словами сімейної лікарки Лариси Титарчук, буквально кожного дня на прийомі діагностується хоча б один випадок грипу, але варто зазначити: поки серед нещеплених.
Швидкими тестами на прийомі в сімейного лікаря можна дізнатися що у вас: COVID-19, грип А або В (на підтипи грипу можна перевіритися лише в лабораторіях).
Для лікаря головне визначити, якщо це, наприклад, грип, то у цьому випадку можна призначити специфічне лікування.

Про симптоми грипу

— Якщо ми говоримо про грип і його симптоми, то це, в першу чергу, виражена ломота в тілі, така, що хочеться просто лягти і нічого не робити, — говорить Лариса Титарчук. — Це виражена лихоманка, загальна слабкість, головний біль. Під кінець першої або на другу добу з’являється нежить, сухий кашель (хоча він може також із першого дня бути).

За словами лікаря, у перші 48 годин від початку симптомів бажано зробити тест на грип. Для того, щоб підтвердити діагноз і призначити специфічну противірусну терапію. Тобто лікування від грипу є — це препарати на основі озельтамівіру.

Якщо протягом 48 годин тест на грип не зробили?

— Сенсу призначати специфічне противірусне на третю чи четверту добу хвороби немає, — говорить сімейна лікарка. — Тому що, або симптоми підуть на спад, або почнуть розвиватися ускладнення (найчастіші ускладнення — це отити, пневмонія, бактеріальний риносинусит), і потрібно буде вже призначати антибіотики.

Про симптоми COVID-19

— Говорячи про симптоматику COVID-19, там спостерігається не така виражена лихоманка, а температура коливатись у межах 38–39 градусів, може бути ломота в тілі і сухий кашель, — каже сімейний лікар. — А ще нежить, біль у горлі, втрата нюху і смаку. Також іноді бувають такі симптоми: нудота, блювання і, відповідно, діарея.

За словами лікаря, ковід лікується як звичайна вірусна інфекція — тобто симптоматично. Щоб підтвердити ковід у пацієнта, можна зробити тест, але якось специфічного препарату від нього немає.

Про щеплення

— Якщо ми перехворіли на грип, ми не відміняємо щеплення від цього вірусу, — говорить сімейна лікарка. — Тому що вакцина від грипу містить чотири штами, ми ж, якщо перехворіли якимось одним, до кінця епідсезону можемо підхопити і три інших.

Стосовно COVID-19: тут вакцинацію теж не варто ігнорувати, незважаючи на те що МОЗ скасував епідемію і відніс його до звичайних вірусних респіраторних захворювань. Тому що вже зафіксовані кілька випадків нового штаму COVID-19 (підштам «OMICRON»), не в нашій області, але в Україні.

— COVID-19 має ускладнення і важкий перебіг, — розповідає лікар. — І якщо діти його доволі легко переносять, для дорослих це може бути фатально. Тому людям після 60-ти років, тим, хто має супутні захворювання, варто зробити щеплення (про всю процедуру, як це зробити, запитайте у вашого сімейного лікаря, — авт.).

 

Читайте також: 

У вас депресія чи порушення сну? Сімейний лікар може надати психологічну допомогу

Хірурги «Пироговки» успішно провели лапароскопічну операцію з видалення пухлини шлунку

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Алекс

    Якщо в класі  28 учнів, хворіють 23. То це ще но поріг?

keyboard_arrow_up