Як змінилося життя овочевих аграріїв під час карантину.
Аграрна компанія Органік-Д на початок посівних робіт, як і інші сільськогосподарчі виробники, опинилась у статусі «карантин». Чи змінилося життя сутисківських овочевих аграріїв, розпитували директора підприємства Кричковського Вадима.
«Аграрний рік 2020 вже став для нас особливим, але зовсім не з причин спалаху пандемії, а з обставин мабуть самої безсніжної зими за останні два сторіччя. Посуха у квітні – мало хто таке пригадає. І саме цей фактор активізував нові методи роботи галузі.
Власні ресурси та досвід
Нажаль ми не володіємо технікою он-лайн насаджень чи віртуальних поливів))) В нашій роботі все спирається на працю людей та досвід. Сьогодні Органік-Д радіє тому, що, перш за все, має іригаційну практику та вирощує овочеві культури на крапельному зрошені. Також минулого року ми придбали власні італійські сівалку та грядоутворювач, і зараз двічі не шкодуємо, що вклали кошти. Бо оренда техніки під час пандемії теж ризикує бути зірваною.»
Вінницький борщ восени обіцяють доповнити місцевими морквою, картоплею, буряком та цибулею. А доти весняні польові роботи ніхто не відміняв. І прийшлись вони на початок карантину у березні. Аграрії повинні були виходити в поле, обробляти ґрунт та сіяти насіння.
Пандемія йде, робота кипить
«Важливою задачею було – наголошує Вадим Кричковський, - організувати роботу в умовах пандемії, забезпечити дистанцію між людьми, скоротити контакти, впровадити превентивні заходи щодо можливого зараження працівників. В таких умовах робота в холодильному сховищі Органік-Д «кипіла». За контрактом ми постачали овочі врожаю 2019 року нашим найважливішим клієнтам – національним торгівельним мережам і, звичайно, відмовлятися від договірних обов’язків не збиралися. Окрім того, напередодні 17 березня прийшла замовлена заздалегідь лінія калібровки коренеплодів (прим. сортування їх за розміром), монтаж якої теж завдав нам приємної карантинної кооперації.»
Та найнеприємнішими моментами в Органік-Д називають відсутність транспортного сполучення Вінниця-Гнівань-Сутиски і, звичайно, переживання щодо власного здоров’я та здоров’я сімей співробітників.
До речі, про співробітників
Посилаючись на світові джерела інформації, за різними оцінками ЄС винаймає близько мільйона сезонних робочих з Центральної та Східної Європи та Північної Африки. Італія, наприклад потребує 370 тис чоловік, а Німеччина до 300 тис робочих рук. Тоді як цьогоріч європейські фермери змушені признати поразку перед вірусом, українські від того повинні тільки виграти. Бо, відомо, що більша частина наших заробітчан працює за кордоном саме у будівельній та аграрній сферах. За останній місяць в маленьких Сутисках до Органік-Д звернулися по роботу більш ніж 30 чоловік.
«Прикро, що не в змозі всім допомогти. Але принаймні деякі добрі речі залежать і від нас, – підкреслює директор Органік-Д. – Так, нещодавно ми брали участь у акції міського голови до пасхальних свят і безкоштовно надавали овочеві набори найбільш ураженим верствам населення – багатодітним сім’ям та людям з обмеженими властивостями. У травні активно годували морквою тварин місцевих козячих ферм та вінницького кінно-спортивного клубу.»
Залежимо один від одного
Взагалі карантин показав, що навіть успішно працюючи на внутрішньому ринку країни, ми все рівно суттєво залежимо один від одного і втрачаємо кошти впродовж дії режиму надзвичайної ситуації. Органік-Д, як інноваційна аграрна компанія, власними силами підтримує можливі кооперації з населенням і намагається сприяти мікропідприємницькій діяльності у навколишніх селах. Надавати насіння для посадки та восени купувати врожай, приймати дикороси для аптечних зборів, розвивати вермікультуру, тощо.
Земля завжди повертається до рук людини і потребує її уваги. Цього року люди повернулися додому культивувати власні ділянки українських чорноземів, як і представники агробізнесу. Незалежно від пандемій посівна продовжується, а разом із нею і життя.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер