Від початку року на Вінниччині народилося понад 6,6 тисяч дітей: народжуваність зменшується

Від початку року на Вінниччині народилося понад 6,6 тисяч дітей: народжуваність зменшується
  • За дев'ять місяців цього року у Вінницькій області народилося 6 тисяч 657 дітей, із них недоношених — 337.
  • Найбільше малюків з’явилося на світ у Могилів-Подільській лікарні — 302.
  • А найменше народилося у пологовому відділені Ямпільської міської лікарні — 121 малюк та у Калинівській лікарні — 151.

Уже кілька років поспіль лікарі відзначають, що народжуваність зменшується. Про це повідомляє Департамент охорони здоров'я та реабілітації Вінницької обласної військової адміністрації.

Про проблеми перинатальної допомоги у Вінницькій області та плани на 2024 рік обговорили під час профільної колегії Департаменту. Заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Тетяна Бондаренко та експерт Департаменту охорони здоров'я з перинатальної допомоги Інна Кукуруза проаналізували роботу лікарень.

— Смертність дітей першого року життя зменшилась та становить 5,6%. Не вдається лікарям врятувати новонароджених з внутрішньоутробною гіпоксією і асфіксією. І над цим потрібно працювати, — відзначила Тетяна Бондаренко.

Відео дня

Експерт департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА з перинатальної допомоги Інна Кукуруза розповіла, що в структурі захворюваності новонароджених перше місце зберігається за розладами дихальної системи.

— Наш аналіз показав, щоб покращити ситуацію, потрібно брати на ранній облік по вагітності, а саме до 12 тижня. З вагітною має працювати мультидисциплінарна команда: лікар акушер-гінеколог, сімейний лікар й інші фахівці. Має проводитися пренатальний ультразвуковий скринінг плода до 22 тижня вагітності. Основною метою виконання пренатального ультразвукового скринінгу вагітних є своєчасне виявлення проблем, пов’язаних з вадами розвитку плода. Що стосується пологів, є багато районних лікарень які проводять кесарів розтин, а хоча б не мали цього робити. Окремо хотіла б подякувати медикам за якісне знеболення під час пологів, а також за сучасну анестезію під час кесаревого розтину, — наголосила Інна Кукуруза.

За результатами колегії Департаменту, Ольга Задорожна ініціювала комплексну перевірку акушерської та педіатричної служби у Тульчинській та Бершадській лікарнях за останні три роки.

— Директори закладів мають повернутися до своїх лікарень і почати працювати по-іншому, бо так вимагає час. Йде період підписання контрактів з НСЗУ, поставтеся до цього відповідально. Не беріть того, що не зможете зробити. Викликів на 2024 рік багато, й маємо з ними працювати, — відзначила директорка департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

 

Читайте також:

Вінницькі лікарі провели надскладну операцію, щоб врятувати життя новонародженої дівчинки

У Вінниці дітям проводять операції за інноваційною методикою Nuss-Park

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up