«У Вінниці розпочалася нова хвиля коронавірусу». Що відбувається у лікарнях?

«У Вінниці розпочалася нова хвиля коронавірусу». Що відбувається у лікарнях?
  • У лабораторному центрі МОЗ нашому журналісту підтвердили, що у Вінниці розпочалася чергова хвиля. 
  • Фахівці розповідають про мутований штам «Омікрону», який, хоч і має більш легкий перебіг, проте вважається більш заразним. 
  • Ми дізналися, яка ситуація наразі у вінницьких стаціонарах ковідних відділень, якою є симптоматика захворювання та як убезпечити себе від інфікування. 

Впродовж останніх кількох тижнів у Вінниці постійно зростає кількість хворих на коронавірус. Лише за останню добу у Вінницькій області зареєстрували 371 новий випадок, що на понад сто п’ятдесят випадків більше ніж двома днями раніше. Загалом в області зараз хворіє понад дві тисячі людей. 

Офіційних повідомлень про чергову хвилю коронавірусу у Вінниці та області до цього часу не було. Однак припущення про її початок у коментарі для «20 хвилин» підтвердив керівник відділу епідеміологічного нагляду лабораторного центру МОЗ України у Вінницькій області Олександр Загоруйко. 

— У Вінницькій області розпочалася нова хвиля коронавірусу, — говорить Олександр Загоруйко. — Про це свідчить суттєве збільшення лабораторно підтверджених випадків, особливо, зареєстрованих останнім часом.

Відео дня

Відомо, що українці інфікуються штамом «Омікрон», проте про який саме його підвид йдеться, не повідомляється. «Омікрон» легше передається, ніж попередні штами ковіду. При цьому він має й більш легкий перебіг. Часом хворі навіть не знають, що вони інфікувалися коронавірусом, вважаючи, що в них звичайна застуда. 

Серед основних симптомів: температура (як висока, так й ні), нежить, закладеність носа, пирхота в горлі або сильний біль у горлі, кашель (переважно сухий).

— Попередня, довоєнна, хвиля коронавірусу на 90% була викликаною «Омікроном» і лише на 10% штамом «Дельта». Цього разу мова йде про мутації «Омікрону», — продовжує Олександр Загоруйко. — Хвиля протікає легше за всі попередні, госпіталізацій та летальних випадків менше. 

Наразі у Вінниці розгорнуті ковідні відділення лише у лікарнях «першої хвилі», що говорить про некритичну кількість хворих. У них нам також підтвердили більш легкий перебіг хвороби у пацієнтів. 

До прикладу, директорка Вінницької обласної дитячої клінічної інфекційної лікарні Людмила Бровінська розповіла, що наразі медзаклад працює лише з ковідом. Пацієнтів з іншими інфекційними захворюваннями у них в стаціонарі немає. 

— Наш стаціонар розрахований на 60 ліжок. Усі вони зайняті, — розповідає Людмила Бровінська. — Починалася ця хвиля з маленьких дітей, багато з них були віком до одного року, але зараз надходять діти до 6-річного віку. Дещо менше пацієнтів старших вікових груп. 

За словами лікарки, симптоматика у дітей різна. Мова як про синдром подразненого кишківника, так і про нежить, кашель, біль у горлі та високу температуру. Потреба у кисневій терапії під час цієї хвилі ковіду значно менша за попередні, та деякі діти все-таки її потребують. 

Киснева залежність та летальність менша й серед дорослих пацієнтів. Про це нам розповів директор клінічного центру інфекційних хвороб Ігор Матковський. За словами інфекціоніста, впродовж останніх тижнів кількість хворих на ковід зросла в чотири рази, однак критичними ці показники назвати не можна.

— Якщо, скажімо, місяць тому у нашому стаціонарі перебувало +/- 5 пацієнтів, то зараз мова про два десятки хворих. Перебіг захворювання справді легший, тому велика кількість пацієнтів не потребує госпіталізації та стаціонарного лікування, — пояснює Ігор Матковський. — Цей підвид вірусу мало відрізняється від «Омікрону», до якого ми звикли. Люди встигли напрацювати проти нього певний імунітет, він легше піддається лікуванню, тому, припускаю, що проблеми відсутності ліжок у стаціонарах під час цієї хвилі не виникне. У піковий період лікарні будуть заповнені на 50-60%. 

Ігор Матковський нагадує, що єдиним дієвим способом максимально полегшити перебіг захворювання та убезпечити себе, залишається вакцинація. Більшість «важких» пацієнтів — це люди з супутніми захворюваннями або невакциновані. 

— Наразі ми не розуміємо до кінця поведінку коронавірусу: чи він все-таки підлаштовується під грипоподібне захворювання, чи буде ще щось інше. Та ключовим залишається те, що вакцинація є й буде єдиним порятунком від важкого перебігу та високої смертності, — додає інфекціоніст. 

Якщо в попередніх лікарнях приймають пацієнтів терапевтичного профілю з ковідом та підозрами на нього, то у Вінницькій клінічній багатопрофільній лікарні лікуються хворі на ковід хірургічного та травматологічного профілю. Заступниця головного лікаря з медичної частини Тетяна Катілова розповіла, що великого надходження пацієнтів, зокрема, «важких», у них наразі немає.

Керівник відділу епідеміологічного нагляду лабораторного центру МОЗ України Олександр Загоруйко говорить, що наразі нема потреби розгортати ліжковий фонд у медзакладах «другої хвилі». Та за потребою, каже він, їх кількість у місті та області може суттєво зрости. 

Поза тим, за його словами, від початку пандемії ніхто не скасовував карантинних обмежень. Нещодавно у департаменті охорони здоров’я навіть видали наказ про посилення маскового режиму в медичних закладах та аптеках. Без масок туди тепер не пускають.

Питання про відповідний наказ щодо знаходження у масці в громадському транспорті, ТРЦ, магазинах Вінниці, поки що не підіймаються.

Читайте також:

Через хронічний стрес, ми всі «залиті» кортизолом і набираємо вагу

Чек лист: що слід мати вдома, щоб захиститися від наслідків радіаційної аварії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Незнайомка Українка

    Ну так,це ж жах,особливо на фоні круглодобових обстрілів Харкова,і не тільки.
  • Oleg Lukyanovych

    Звертаю Вашу увагу, що такої організації, як "лабораторний центр МОЗ", на яку Ви посилаєтесь у матеріалі, давно не існує. Натомість, питаннями санітарно-епідемічного благополуччя області опікується Державна установа "Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ". https://www.facebook.com/CDCVinnytsia

  • Читач18

    Звертаю Вашу увагу, що такої організації, як "лабораторний центр МОЗ", на яку Ви посилаєтесь у матеріалі, давно не існує. Натомість, питаннями санітарно-епідемічного благополуччя області опікується Державна установа "Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ". www.cgz.vn.ua

keyboard_arrow_up