У Дениса закінчується повітря. Хвороба міцно стискає його легені

У Дениса закінчується повітря. Хвороба міцно стискає його легені
Денис
  • Йому не можна хворіти, тому з квартири Денис виходить, тільки за теплої погоди. Завжди у супроводі когось із рідних і завжди на електроскутері для людей з інвалідністю.
  • При зустрічі Денис здається настільки худим і крихким, що складно повірити в побачене. Він такий, тому що все життя веде боротьбу з генетичними захворюваннями, які день за днем з’їдають його здоров’я.

Денис перша і довгоочікувана дитина в родині Ізвєкових. Хлопчик з’явився на світ, але не був схожим на інших. Головку, як всі, не тримав, кволо ворушив кінцівками. Мама каже, що первісток нагадував желе. Лікарі зарадити нічим не могли, але, на всяк випадок, казали: «Час покаже», «Може ще зміцніє».

Мама Дениса, Людмила

Ми знаходимося у Дениса вдома. Він сором’язливо сидить на дивані і мовчить. Його мама, Людмила, розповідає, що з самих пелюшок почали робити дитині різноманітні масажи, ванночки, і нехай із запізненням, але Денис сів, став, і навіть пішов. Щоправда, ходив не на стопах, а на п'ятах. Кінцівки завжди були у припіднятому положенні, що пальці ніг могли торкатися великої гомілкової кістки.

Це насторожувало. Тому Дениса повезли до столиці на обстеження. Генетики діагностували синдром Елерса-Данлоса. Хвороба вражає судини. Вони стають гнучкими, крихкими і легко пошкоджуються. З двох рочків хлопчик має інвалідність дитинства.

Денис і мама на дивані

– Подивіться, – каже Людмила і демонструє еластичність пальців свого сина. Денису зовсім не боляче, але через надмірну гнучкість кінцівки, на яку я дивлюся з подивом, йому стає дискомфортно. – Якось ми їхали в тролейбусі і одна жінка почала роздивлятися, як він тримається. Побачила, що в Дениса всі м’язи провалюються, що вони не розвинені і злякалася, бо подумала, що дитина не має кісток.

Тоненькі руки і ноги Дениса

За 16 років свого життя, Денис переніс чимало операцій. Після сьомої, яку проводили на ногах, йому раптово почало викручувати спину. Хребці провалювалися всередину, лопатки навпаки, випирали. Звернулися до лікарні. Хлопцю виписали спеціальний корсет. Денис носив його рік, але стан тільки погіршувався. До того ж, він швидко втрачав вагу: з 43 кг схуд до 32 кг.

Довелося збирати гроші, робити генетичні аналізи і відправляти їх на дослідження до Німеччини. Там діагностувати спінальну м'язову атрофію – спадкову хворобу, пов’язану з мутацією в генах.

Коли батьки отримали результати досліджень, хребет Дениса був викривлений на 103 градуси. Через це, деякі його органи, були перетиснуті. Але головною загрозою стала неминуча відмова легень. Наразі вони атрофовані на 30% і хлопцю вже важко дихати. Якщо так триватиме й надалі, одного дня Денис просто задихнеться.

Хлопчикові важко сидіти

Вихід, хоч і дороговартісний, але все ж таки є. Денису можуть зробити операцію по вживленню системи імплантатів для вирівнювання набутої кривизни та фіксації хребта. Це спеціальні гачки, гвинтики і пластинки, які будуть знаходитися на хребцях хлопця до кінця його життя.

Якщо хребет вдасться вирівняти, хоча б на 50%, це буде перемогою. Це звільнить легені і Денис зможе нормально дихати. «Він ходить боком і тільки по квартирі. Йому навіть сидіти важко. Одразу починає боліти спина».

Відпочиває

Оперуватимуть у столичному «Охматдиті». Людмила говорить, що знайшли професора, який береться за дітей з такими діагнозами. Лікар нічого не гарантує. «Є навіть ймовірність, що після операції у Дениса відмовлять легені. Але ми все одно йдемо на цей ризик, тому що не маємо іншого виходу».

Хлопчик дуже худий. При зрості 173 см важить 38 кг. П'ять кілограмів набирали три роки

Денис все уважно слухає і весь час соромиться незнайомця з фотоапаратом. Намагається усміхатися. Але чомусь не хоче розповідати, як йому подобається їздити на своєму електроскутері біля Вишенського озера. Не говорить, що в нього немає друзів. Що практично весь свій час проводить у кімнаті, де ми зараз з ним знаходимося.

Мовчить про те, що на вулицю виходить, тільки коли тепло. Інакше може застудитися, почне кашляти і дихати стане ще важче. Не зізнається, як полюбляє розбирати іграшкові модельки і як йому важко їх потім збирати. Не скаржиться, як протягом всієї нашої розмови, йому боляче сидіти.

І ні слова про те, що відчуває, як в легенях з кожним днем меншає повітря.  

Денис зможе вдихнути на повні груди, якщо ми допоможемо його родині зібрати 70 тисяч гривень, яких бракує для проведення операції і на придбання супутніх ліків.

  • Картка ПриватБанку: 5168 7573 7778 5086 -

Ізвєкова Валентина Дмитрівна (бабуся)

  • Картка ОщадБанку: 4790 7000 0847 2087 -

Ізвєкова Людмила Миколаївна (мама)

 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Катя Христич

    +400 для Дениса.
  • Техас

    Здоровья тебе и побольше радости в жизни!
  • Яна

    Всё будет хорошо парень,пусть Боженька тебе поможет!Главное верь!
  • Galina Koretskaya

    Депутаты миллионы получают а детей не могут бесплатно  лечить.
    Почему у нас нет такой медицины как в Германии или Израиля чтоб к нам ехали лечиться .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up