Ціна чи якість? "У питаннях здоров'я торг недоречний" Меділабс (Новини компаній)

Ціна чи якість? "У питаннях здоров'я торг недоречний" Меділабс (Новини компаній)

Не потрібно бути лауреатом «Нобеля», щоб розуміти: економія на власному здоров'ї, фізичному або психічному благополуччі близьких людей в кращому випадку призведе до ще більших витрат у підсумку. У гіршому - до незворотних наслідків. Вінницька лабораторія МЕДІЛАБС вважає: одночасно безкоштовно і добре не буває. Принаймні, що стосується сфери лабораторної діагностики.

Ціна чи якість? Це питання турбує людей з того часу, як в повсякденну практику увійшли ринкові відносини. Нажаль, однозначної відповіді не існує. У всіх конкретних випадках потрібно оцінювати ситуацію, порівнювати переваги і недоліки рішення в ту чи іншу користь. Але існують групи товарів і послуг, з якими не до компромісів. У відношенні до них краще свідомо вибирати якість, щоб не стати ходячим пам'ятником скнари, що сплачує двічі. Однією з таких категорій є усі товари і послуги, що стосуються медицини та охорони здоров'я. Але насправді існує набагато більше причин вибрати якість. Лабораторія МЕДІЛАБС в своїй діяльності завжди дотримується цього полюса (хоча і ціни у нас цілком гуманні). У цій статті ми наведемо не тільки аргументи, а й реальні приклади з життя, щоб довести: одночасно безкоштовно і добре не буває. Принаймні, що стосується сфери лабораторної діагностики.

Не мікроскопом єдиним
Більшість людей, що несвідомі в питаннях медичних досліджень, впевнені: будь-яку хворобу або патологічний стан можна виявити за допомогою мікроскопа. В крайньому випадку, повну картину дають загальні аналізи крові та сечі. А якщо вже зовсім погано - допоможе універсальне дослідження в одній пробірці, що дозволяє визначити онкомаркери, рухливість сперматозоїдів, наявність яєць глистів, стать майбутньої дитини і дефект гена (що неодмінно передається від двоюрідного прадіда по лінії мачухи). Приблизно так фахівці розуміють скарги від пацієнтів, які потребують:
• дешеву
• швидку
• безпомилкову
• універсальну
діагностику.
Хіба не очевидно, що при наявності такої лабораторної панацеї, людство давно би вже досягло біологічної досконалості? Якщо будь-яку хворобу можна виявити протягом півгодини, змішавши два реактиви з кров'ю і поглянувши в мікроскоп, чому в провідних світових клініках у лікарів іноді опускаються руки? Чому сильні світу цього роками борються з хронічними захворюваннями? Чому, врешті-решт, трапляється так багато розбіжностей в діагнозах? Правда в тому, що специфічна лабораторна діагностика не може бути:
дешевою - тому що обладнання коштує мільйони доларів, реактиви та витратні матеріали вимагають особливих умов зберігання, фахівці повинні володіти високим рівнем кваліфікації, а для діагностики більшості захворювань потрібно зробити три і більше аналізів;
швидкою - тому що вся діагностика в лабораторії базується на біологічних, хімічних або фізичних реакціях, які в більшості випадків відмовляються протікати швидко навіть при наявності каталізаторів;
безпомилковою - тому що на результати аналізу впливають супутні патології пацієнта, його фізіологічні особливості, прийом препаратів або їжі перед забором біоматеріалу;
універсальною - тому що всі люди різні, і все захворювання різні, і всі фактори, що впливають на гомеостаз, різні.

Ми обіцяли конкретні приклади, щоб не бути голослівними:
• Діагностика діабету.
Дешева? Відносно. Швидка? Цілком. Безпомилкова? Зовсім ні, тому що діабет буває не тільки двох типів, але також має безліч форм. Зрештою, дуже часто пацієнти не зізнаються, що перед забором крові або оральним тестом їли. Універсальна? Знову промах - в залежності від етіології, форми, специфіки органного ураження, діабет може по-різному проявляти себе в лабораторних показниках.
• Діагностика причин безпліддя.  Дешева? Очевидно, ні, адже потребує високовартісної апаратури і досвідченого фахівця, а також багато годин роботи. Швидка? «див. попередню відповідь». Безпомилкова? У більшості випадків, так. Універсальна? Наразі - навряд.

Ще трохи про безкоштовний сир
Незважаючи на величезний прогрес в медицині, появу високотехнологічних методів діагностики і адекватну настороженість населення, ми досі  не всемогутні. Але можна підвищити шанси на отримання точного результату, якщо між ціною і якістю вибрати друге. Адже якщо звернутися в гарну лабораторію, з чотирьох членів нашого рівняння залишається всього один: діагностика як і раніше не може бути дешевою… Та принаймні стає швидкою, точною і універсальною. Тому варто звертатися тільки в ту лабораторію, яка має в свому розпорядженні:
Компетентні кадри
• Кращ
у апаратуру
• Якісн
і реактиви.

Лабораторія МЕДІЛАБС завжди відкрита для тих, кому небайдуже власне здоров'я.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку Від читача 13:54 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети» 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up