Знання, які можуть врятувати життя. Де у Вінниці можна навчитися надавати домедичну допомогу

Знання, які можуть врятувати життя. Де у Вінниці можна навчитися надавати домедичну допомогу
  • Будь-якій людині в мирному житті, а тим паче на війні, знадобляться навички першої домедичної допомоги. Це знання, які рятують життя. 
  • Дізналися, де цьому можна навчитися у Вінниці. 

Час від часу ви, мабуть, бачили у новинній стрічці чи у своєму Facebook інформацію про те, що у Вінниці проходять тренінги з надання домедичної допомоги. Можливо, навіть задумувалися про те, що варто б було зареєструватися на один з таких, але постійно відкладали на потім? 

Під час війни це потрібно змінювати. У воєнний час вміння надати самому собі допомогу в різних випадках чи врятувати своїх рідних — стало ще більш важливим, ніж будь-коли раніше. На щастя, ми живемо в регіоні, де немає активних бойових дій, але небезпека може застати вас будь-де. 

Отож, ми зібрали для вас організації, де ви можете навчитися надавати першу домедичну допомогу безплатно.

Відео дня

На більшості безоплатних тренінгах на цю тему найчастіше зустрінете інструкторів з Червоного Хреста, адже це один з видів їхньої діяльності. Як розповів нам вінницький тренер з надання домедичної допомоги Юрій Марценюк, під час війни місце, де вони проводили тренінги, — перетворилося у гуманітарний штаб. Тож тепер їхні тренери та інструктори проводять заняття у різних локаціях. 

Якщо ви бажаєте чи ваша компанія хоче пройти курс з надання домедичної допомоги — можете звертатися до Юрія Марценюка у Facebook. 

— Наповнення курсу під час війни не змінилося. Лише більше уваги зараз приділяємо темі зупинки кровотечі. Бо до приїзду швидкої допомоги, якщо не надати допомогу людині, то вже цій людині допомога може й не знадобитися. Особливо, якщо кровотеча критична і рана велика, — каже тренер. — Навчаємо насамперед того, що особиста безпека завжди буде в пріоритеті. Починаємо з того, як правильно оцінити стан постраждалого, і розглядаємо різні ситуації. 

Спеціаліст вже 12 років викладає тренінги на тему домедичної допомоги, але каже, саме зараз, у час війни, в людей є чітка мотивація. 

— Пріоритети змінюються. Більшість людей приходить для того, щоб навчитися надавати допомогу собі та своїм близьким. Якщо раніше люди приходили на тренінг, щоб, можливо, комусь в майбутньому допомогти. А зараз чітко кажуть: «Хочу навчитися, щоб мати можливість надати допомогу близьким», — розповідає Юрій. 

За словами тренера, найважче відповідати на запитання від людей, які вже одного разу не змогли правильно допомогти близькій людині до приїзду швидкої. Каже, ці люди приходять, щоб ніколи знову не потрапити у схожу ситуацію.

Центр Освіти Дорослих у Вінницькій громаді теж тривалий час працює з темою першої домедичної допомоги. Вони запровадили експрес-курс. 

Як дізнаємося зі сторінки Центру, слухачі та слухачки курсу проходять такі навчання:

  • Алгоритм надання першої допомоги: (огляд місця події, огляд потерпілого, правила виклику «швидкої допомоги», перша допомога).
  • Відновне положення.
  • Серцево-легенева реанімація (дорослий, дитина, немовля).
  • Непрохідністю дихальних шляхів (відпрацювання прийому Геймлиха).
  • Кровотеча. Перша допомога.
  • Рани та опіки. Перша допомога.
  • Травми. Транспортування.
  • Допомога при інших невідкладних станах. 

Орієнтовний старт курсу повідомлять додатково, дні тижня та час проведення визначать за результатами анкетування та графіку тренера. Формат роботи — офлайн. Посилання на реєстрацію https://forms.gle/UT28EomD2hJHgBoYA.

Вінницький креативний простір Level-80 щотижня анонсує зустрічі для своїх відвідувачів. Кілька разів вони вже проводили тренінги на тему домедичної допомоги і записували ці зустрічі на відео. Тож ви можете просто в себе на дивані здобути ці дійсно важливі знання. 

Також окремий ефір у просторі провели на тему першої домедичної допомоги при опіках. 

Червоний Хрест займається пропагандою важливості цих навичок й в онлайні. Тож ще у 2017-му році вони випустили довідник для людей з надання першої допомоги.

Переглянути ви його можете ТУТ. У ньому зібрано основні правила, як діяти у понад двадцяти різних випадках. До прикладу, при судомах, опіках, інсульті, отруєнні тощо. 

Медичні організації під час війни почали частіше випускати відео, як діяти в тих чи інших ситуаціях. Ось, до прикладу, Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф опублікував відео-тренінг про екстрену медичну допомогу в умовах воєнного часу. 

Також ось ТУТ можете прочитати та завантажити корисний додаток з інструкціями для надання першої медичної допомоги. 

Думаєте, що вже вмієте надавати допомогу?

Підготували для вас тест про (не)вміння надавати першу домедичну допомогу. Однак попереджаймо, навіть, якщо ви пройдете його на відмінно, то зайвими знання з цієї теми не будуть.

 


Читайте також:

Світом шириться мавпяча віспа. Що відомо про хворобу та як вона передається?

Вінницькі лікарі видають рецепти за програмою «Доступні ліки». Як отримати?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Denis Satrochisius

    Медок не раджу. Гроши великі, але не відповідає послугам.

keyboard_arrow_up