Три етапи розвитку хвороби. Інфекціоністка розповіла, як проходить COVID-19

Три етапи розвитку хвороби. Інфекціоністка розповіла, як проходить COVID-19
  • П'ятнадцять днів тому, ми проводили опитування, де запитували чи вінничани стикалися з коронавірусом. Проголосувало понад 500 чоловік. 29% з опитаних не мали справу з COVID-19.
  • Однак хвороба існує і її перебіг довгий, а іноді вкрай складний. Професор, заслужений лікар України та лікар інфекційних хвороб Ольга Голубовська розповіла про етапи захворювання.

Опитування ми проводили у матеріалі: Чи довелося вам стикатися з коронавірусом? Ось його результати:

— COVID-19 - інфекційна хвороба, яка не має нічого спільного із грипом за наслідками для хворого та навантаженням на систему охорони здоров’я. Це довготривале захворювання, яке має кілька етапів розвитку. Можна умовно виділити три головних етапи розвитку цієї хвороби, — зазначають у МОЗ та посилаються на Ольгу Голубовську.

Перший етап

Це перший тиждень захворювання, коли хворі почувають себе, як правило, здоровими. У 80% людей захворювання закінчується на цьому етапі та переноситься у легкій формі. Отже, не потрібно панікувати у разі позитивного результату тесту. Є велика ймовірність того, що ви потрапите у цей відсоток. Не потрібно вживати антибактеріальні чи гормональні засоби на цьому етапі розвитку хвороби.

Відео дня

Другий етап

У 10-30% людей захворювання переходить у другу фазу. В обох випадках необхідно вчасно звернутись до сімейного лікаря, застосовувати загальнозміцнюючі вітаміни, вести нормальний спосіб життя та збалансовано харчуватись.

Починаючи з другого тижня інфікування організму, розвивається найважча фаза хвороби, під час якої здійснюється ураження органів та імунної системи. Лікування на цьому етапі спрямоване на стримування “штурму” імунної системи пацієнта. Ця фаза триває від 1 до 3 тижнів та зазвичай передбачає стаціонарне лікування хворих.

Третій етап

«Постковідний синдром» сьогодні інтенсивно вивчається у світі. Людина, яка перехворіла на COVID-19, може повторно заразитися. Згідно з нормативними документами, особа може знаходитись на лікарняному до 1 місяця після перенесеної коронавірусної інфекції. 

Україна, як і інші країни світу, входить у найважчий сезон перебігу пандемії. Про це свідчить прогнозований приріст захворювання та зростання кількості важких форм хвороби. Такий приріст є великим навантаженням на систему охорони здоров’я. Зокрема, у всьому світі гостро постає проблема нестачі лікарів. За цих умов медичні працівники, які рятують життя українців щодня, звертаються до нас із проханням допомогти та закликають дотримуватись правил карантину.

Як не захворіти?

Головний спосіб протидії захворюванню — мінімізація ризику інфікування шляхом роз’єднання можливих джерел інфекції та використання засобів особистої гігієни. Кожен повинен сприймати себе як потенційно інфікованого і з особливою обережністю поводити себе поряд з іншими людьми, серед яких значна кількість належить до груп ризику. Молодь та діти, які є головним джерелом інфекції, зазвичай переносять коронавірусну хворобу у легкій формі.

 

 

Читайте також:

Кількість хворих та смертей стрімко зростає. Яка ситуація з COVID-19 в Україні та Вінниці?

П'ять смертей та 158 нових випадків. Дані про COVID-19 по Вінниці та районах

Переносять, як середньої тяжкості ГРЗ? Запитали лікарів про перебіг коронавірусу у дітей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Valery Teilor

    Для того чтобы не болеть, надо поднимать иммунитет разными продуктами. Моя семья, например ,  на https://healthfood.wiki/prodykty/chernika подсела))И мы все очень довольны)

  • Nord Kirsten

    Во-первых, звучит немного странно, что у 80% заканчивается все на первом этапе, а у 30% переходит во второй. Во-вторых, почему из-за этих20% у которых что-то там страдают остальные 80%. Есть тут что-то неправильное, что скорее всего связано с нашей системой здравоохранения и несовершенством методик диагностики.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up