Своєчасна діагностика - ключ до порятунку життя (Новини компаній)

Своєчасна діагностика - ключ до порятунку життя (Новини компаній)

Важка хвороба, названа на честь безвинного членистоногого... Навколо ракових захворювань донині ведуться гарячі суперечки. Інфекціоністи стверджують інфекційну природу хвороби (що, на щастя, не доведено). Генетики звинувачують спадковість і дефекти в ДНК. Патанатоми знаходять гістологічну схожість між пухлинними і запальними процесами, тому списують виникнення онкології на хронічні хвороби і травми. ЗМІ твердо впевнені, що причиною раку є шкідливі звички, які насправді лише фактори ризику.

Мабуть, не існує більш таємничої і складної клінічної дисципліни, ніж онкологія. Але одне відомо точно: будь-який рак, виявлений на ранній стадії, піддається лікуванню набагато краще, ніж занедбаний процес.

Постулати, які корисно знати кожному

  • Доброякісні пухлини рідко малігнізуються (стають злоякісними)
  • Фактор ризику не обов'язково призводить до розвитку онкології
  • Лікування раку ефективно тільки в разі комплексного дотримання всіх лікарських рекомендацій
  • Після хіміотерапії, променевої терапії і навіть радикального оперативного лікування можна повністю реабілітуватись
  • Первинна і вторинна профілактика - панацея, яка рятує сотні тисяч життів щорічно
  • Краща профілактика полягає не тільки у виключенні факторів ризику, але в першу чергу в превентивній діагностиці.


    Поговоримо про панацею

Якщо вже діагностика - ключ до порятунку, варто донести цю інформацію до кожного. Всі методи діагностики в медицині (зокрема, в онкології) діляться на:

  • Фізикальні (огляд, пальпація, перкусія, аускультація, різні проби і дослідження без застосування вимірювальних приладів)
  • Інструментальні (інвазивні та неінвазивні)
  • Лабораторні (мікроскопічні, біохімічні, серологічні, гістологічні, біологічні і т.д.).

Які з них найточніші? Залежить від виду пухлини. Наприклад, поліп прямої кишки досвідчений проктолог виявить під час пальцьового дослідження. А верифікацію раку шлунка може дати тільки гістологічне дослідження. Але основою ефективної доказової медицини є такі дії, які можуть викликати підозру або змусити більш ретельно провести вузькоспеціалізовану діагностику. Ці методи називаються скринінговими. Дослідження онкомаркерів - золотий стандарт скрининговой діагностики в онкології!

- Якщо знайшли онкомаркер, значить у мене рак?

Абсолютно ні. Наявність в крові специфічних речовин не обов'язково говорить про онкологію. І навіть у разі розвитку онкологічного процесу не варто передчасно бити тривогу. Адже онкомаркер не говорить про перебіг, тяжкість, особливості захворювання, а лише підказує фахівцю: «Цього пацієнта потрібно обстежити детально».

- Віддати всю зарплату на аналізи?

Знову ж таки, ні. Не потрібно щомісяця досліджувати кров на всі онкомаркери. Ваше здоров'я у ваших руках, тому в першу чергу необхідно вибрати гарну лабораторію. МЕДІЛАБС проводить повний спектр досліджень онкомаркерів, причому ми гарантуємо точний результат. У нашій лабораторії працюють найкращі фахівці в сфері, а матеріально-технічна база не поступається провідним дослідницьким центрам Європи. І все ж, не потрібно здавати аналіз на все онкомаркери. Досить слідувати простому алгоритму:

  • Визначення групи ризику. Кожен вид пухлини має певні фактори ризику розвитку - генетичні, професійні, соціальні. Куріння, робота з аніліновими барвниками, виразка шлунка в анамнезі, любов до гострої їжі, доброякісні утворення - все це фактори ризику для різних онкопроцесів. Дуже важливо знати про свої фактори ризику і насторожено ставитися до цієї інформації;
  • Консультація фахівця. Якщо ви знаєте, що відноситесь до однієї з груп ризику, необхідно періодично проводити консультації у фахівця вузького профілю. Компетентний лікар скорегує ваш діагностичний маршрут;
  • Вибіркова перевірка онкомаркерів. Є онкопроцеси, які розвиваються частіше за все в популяції - рак молочної залози, простати, шийки матки, шкіри. Варто періодично перевіряти наявність відповідних специфічних онкомаркерів, а також тих показників, які характерні для онкології з групи ризику.

N.B! Не займайтеся самолікуванням і довіряйте тільки дипломованим спеціалістам. Жоден екстрасенс, гомеопат, мольфар або народний цілитель за всю історію не взяв на себе відповідальність за смерть пацієнта.

MEDILABS
(067) 430 64 02

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up