Студенти отримують практичну підготовку на заняттях з офтальмології на підприємстві незрячих

Студенти отримують практичну підготовку на заняттях з офтальмології на підприємстві незрячих
  • Лікар-офтальмолог Неля Кривецька працює у медпункті вінницького підприємства Українського товариства сліпих (УТОС) вже 23 роки.
  • Водночас вона є асистентом кафедри очних хвороб Вінницького національного медичного університету.

Неля Кривецька періодично проводить практичні заняття зі студентами та інтернами на підприємстві незрячих. Днями пройшов черговий тренінг, у якому взяли участь вісім молодих людей, майбутніх офтальмологів.   

Давня пацієнтка Нелі Кривецької, слабозора Наталя Слюсарчук із розумінням дає можливість оглянути свої очі. 

— Добре, що молоді лікарі цікавляться проблемами незрячих. Я завжди готова брати участь у таких практичних заняттях, нехай таким чином студенти навчаються, — прокоментувала  Наталя Слюсарчук. — У Нелі Кривецької я лікуюся багато років. Окрім хвороб очей із народження, у мене появилася додаткова вада. Тому маю постійно лікуватися і консультуватися.        

Відео дня

Корисно для майбутньої професії

20-річна четвертокурсниця Вінницького медуніверситету, учасниця практичного заняття Анастасія Попатенко опановує спеціальність «педіатрія». Збирається стати офтальмологом і лікувати будь-які очні хвороби. Дівчина каже, що хоче допомагати людям покращувати їхнє здоров’я. А особливо — дітям, бо вони в групі ризику через масове захоплення комп’ютерними іграми.    

— Я не вперше на практичному занятті за участі незрячих і слабозорих. Це досить корисно для майбутньої професії і приносить позитивні наслідки. На таких тренінгах ми відпрацьовуємо практичні навички на пацієнтах з їхнього дозволу, — каже Анастасія Попатенко.

Місце концентрації незрячих

На практичне заняття зі студентами завітав і директор вінницького підприємства УТОС Костянтин Ільніцький, тотально незряча людина.

— Неля Кривецька не лише приймає і лікує вінничан із очними хворобами, але й оформлює незрячим всі належні документи для медико-соціальної експертизи, призначає слабозорим окуляри, консультує щодо операцій тощо. Її робота є дуже важливою для нашого підприємства і всіх місцевих організацій УТОС. Адже саме у нас — найбільше місце концентрації незрячих і слабозорих людей, — сказав Костянтин Ільніцький.      

Не лише офтальмологічні питання 

Неля Кривецька запрошує студентів на прийом до УТОС, аби вони побачили, як працювати із такими пацієнтами, в чому є особливості цієї роботи.

— Студенти ознайомлюються із патологією, яка призводить до інвалідності. А також дізнаються, якою є реабілітація хворих, — інформує Неля Кривецька. 

Лікарка додала, що її робота на базі підприємства УТОС не обмежується суто офтальмологічними питаннями. 

— Мені доводиться займатися психологічними питаннями, проблемами соціальної і трудової реабілітації тощо. Нерідко у пацієнтів, окрім офтальмологічних, є інші супутні захворювання, щодо яких також доводиться консультувати, продовжує вона.

Допомога від німецьких волонтерів

Нерідко офтальмологічні хвороби є спадковими. Тому за деякими родинами Неля Кривецька слідкує вже у трьох поколіннях!

— Діти батьків з інвалідністю по зору мають бути під спеціальним наглядом, — наголошує лікарка.

До речі, під час війни  за сприяння завкафедри очних хвороб ВНМУ професора Наталії Малачкової пацієнти Нелі Кривецької отримали допомогу від колег-волонтерів з інституту сліпих м. Вюрцбург (Німеччина). Це офтальмологічні препарати та медикаменти ендокринологічного і кардіологічного профілей, які є дуже необхідними у нинішній час. 

Читайте також:

Георгій Удовик 45 років керував вінницьким підприємством незрячих

Півсторіччя на шкідливому виробництві. Олександр Пеко не йде з роботи, бо «немає заміни»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up