Спецоперація проти кору: вакцинують усіх до 18 років

Спецоперація проти кору: вакцинують усіх до 18 років
  • За статистикою МОЗ, Вінниця постійно займає друге місце серед усіх регіонів, в рейтингу захворюваності на кір.
  • Попереду Львівська область, де в січні розпочали екстремальні дії щодо вакцинації.
  • Відтепер і в наших садочках та школах працюють мобільні бригади медиків, які вакцинують дітей від кору  

За словами головного лікаря міста Олександра Шиша, через ситуацію зі спалахами кору, обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняла рішення про екстрені заходи, щоб зупинити поширення хвороби. А саме: проводити вакцинацію дітей від кору у школах та садочках за заявами батьків.

- Для цього створені мобільні медичні бригади, які приїздять до навчальних закладів,  - говорить лікар. - Так само у місті проводять заходи, щоб пропущені у дитинстві щеплення проти кору отримали усі студенти. Пройти вакцинацію вони можуть у комунальних закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу.

Ми не перші

Таким чином вже працюють медики у Львівській області, там ще з січня розпочали спецоперацію підвищення імунізації дітей від 6 до 18 років, які пропустили планові щеплення з будь-яких причин. У другій половині лютого, так само запрацюють медики в інших областях України.
За словами лікаря-інфекціоніста Євгена Щербини, щоб надійно захистити дітей від хвороби, надзвичайно важливо, щоб усі вони отримали другу дозу вакцини від кору вчасно. Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі з груп ризику - військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики. Якщо ви контактували з хворим на кір, знизити ризик захворювання може вакцинація. Лікар радить звернутися до свого терапевта, педіатра чи сімейного лікаря, щоб з’ясувати, чи маєте ви достатній захист від кору і чи треба вам зробити щеплення якнайшвидше.
На сьогодні в усіх лікувально-профілактичних закладах області, які проводять щеплення, є в наявності достатня кількість комбінованої вакцини проти кору. Залишки даного препарату складають 29 тисяч доз.

Відео дня

Вакцинація - це безпечно

Час від часу з'являються заяви про начебто пригнічення імунітету через щеплення та підвищені ризики ускладнень після вакцинації проти кору під час сезону грипу. Погано, що такі закиди походять від медиків.
- Ніяких доказів цього не може бути, от докази зворотнього є, - розповідає Євген Щербина. - Проводилися дослідження, які показали, що вакцина КПК не знижує імунітет, а от кір може це робити (під час хвороби в людини спостерігається тимчасовий клінічний імунодефіцит).

Створенні мобільні бригади

Ірина Божок, заступник директора департаменту освіти міської ради:

- Зазвичай вакцинація проводиться у Центрах первинної медико-санітарної допомоги. І для цього батькам потрібно звернутись до сімейного лікаря. Проте зараз є можливість зробити цю процедуру дітям у закладах освіти. У школах та дитячих садочках міста батьків інформують про кір та його наслідки, розповідають про вакцинацію. Після чого пропонують зробити щеплення їхнім дітям. Батьки мають дати письмову згоду на таку процедуру. Якщо дитина навчається в школі, то батьки за бажанням можуть бути присутніми під час вакцинації. А от якщо ходить до садочка – потрібно бути присутніми обов’язково. За умови, що у одному закладі є більше 20 бажаючих зробити щеплення, туди приїздить відповідна медична бригада. Наразі таку процедуру вже провели у школах № 3, 4, 11, 12, 15, 19, 33 та 35.

Є багато дітей, яким не робили щеплення або ревакцинацію  

Олександр Шиш, директор вінницького департаменту охорони здоров'я  

- Єдиним дієвим методом захисту проти кору є вакцинація. Вона внесена в календар обов’язкових щеплень і здійснюється у віці 12 місяців з ревакцинацією в 6 років. Протягом 2018 року у місті Вінниці отримали планову вакцинацію проти кору, краснухи та епідемічного паротиту у віці 1 рік 99,2 % дітей і 92% дітей у шестирічному віці були ревакциновані. У віці 2 роки і старші щеплено 88% дітей. Проте в минулі роки ці показники були значно нижчими, тому є чимало дітей, яким не робили щеплення або ревакцинацію. Батькам таких діток зараз пропонують їх вакцинувати, щоб не наражати на небезпеку. Щодо дорослих – ситуація ще гірша, адже з кінця 90-х до середини 2000-х ми мали потужні антивакцинальні настрої, які суттєво знизили імунітет до керованих інфекцій. Тому, за нагоди, запрошуємо невакцинованих дорослих вінничан звернутись до свого сімейного лікаря щодо вакцинації.

У Житомирі приняли круті міри?

До 9 лютого житомирські школярі знаходяться на карантині через спалахи кору. З 11 лютого вихованці дитсадків, учні шкіл та ПТУ зможуть відвідувати заняття лише на підставі довідки про щеплення від кору. Це вимушений захід, який застосовує адміністрація міста, щоб підкріпити на місцевому рівні положення ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб», ст. 15 якого передбачено, що прийом дітей до навчальних закладів здійснюється за наявністю відповідних довідок про щеплення. Чиновники не кажуть про те, що дітей будуть виганяти чи відраховувати з освітніх та дошкільних закладів. Але те, що вони не будуть допущені у загальний колектив - це однозначно. За словами заступника директора житомирського департаменту освіти Світлани Ковтуненко, жорстких методів не буде, але є батько і мати, які повинні виконати законні вимоги керівника закладу. Крім того, батькам пояснили, що якщо навчальному закладу відомий статус про вакцинацію дитини, не потрібно бігти й брати повторні довідки, які це підтверджують. Довідка приноситься, якщо відомостей про вакцинацію немає, її статус щодо цього був невідомий, або у випадку, коли дитині за ознакою здоров’я заборонено вводити живу вакцину.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up