Щодня в травмпункті міста 5-10 пацієнтів, але зміїних укусів поки немає

Щодня в травмпункті міста 5-10 пацієнтів, але зміїних укусів поки немає
  • Нічого просто так не буває: разом з сонечком та теплом ми отримали купу небезпеки навколо.
  • Хвороба Лайма, яку наполегливо нам передають кліщі. Сказ, від якого не застрахований жодний контакт з твариною (особливо дикою).
  • І нарешті повзучі гади, які самі по собі страшнуваті, ще й вкусити можуть до смерті 

 

Для лікарів травмпункту початок літа - найбільш урожайна пора на пацієнтів. Як каже завідувач Віталій Ціхоцький, тривають канікули і сезон кліщів.  

 - За день з кліщами приходить, в середньому, від 5 до 10 пацієнтів, все залежить від того, яка погода на вулиці. Якщо сонечко, то більше дітей випускають гуляти, якщо дощ, то менше, - каже лікар і додає, що коли вони витягують кліща, дають батькам, щоб ті віднесли його в лабораторний центр дослідити на хворобу Лайма. Кліщ має бути великим та непошкодженим. Тому краще довірити процедуру вилучення фахівцям і спостерігати за клінічними ознаками (почервоніння навколо укусу, температура) і не чіпати місце укусу, щоб не занести інфекцію. Хвороба Лайма або бореліоз у нас є, і це лікується, але може переходити в хронічну форму і маскуватися під інші хвороби.

Їжак, собака, хом’як

За словами Віталія Ціхоцького, також щодня до них приходять пацієнти, подряпані кішками, укушені собаками, хом’яками.  

Відео дня

- У середньому, за день укушених до п’яти людей, із них одну дитину госпіталізують, - розповідає травматолог.

Медики кажуть, що за рік у відділенні травматології лікують 60-70 пацієнтів, яких вкусили чи подряпали тварини. 

-  Нещодавно потрапила дитина з укусом їжака. Малеча гралася з тваринкою, ну як гралася, діти, вони ж досліджують, ну а піддослідний взяв і вкусив її палець, - розповідає лікар. - Батьки звернулись до нас, ми вимушені були покласти в лікарню, назначати вакцинацію, імуноглобулін (для цього все в лікарні є). Тому що не відомо, що то за їжак. 

Екзотика поки не зустрічалася

Останнім часом жодного випадку укусів гадюки у місті лікар травмпункту згадати не міг.  

- У нас є багато видів плазунів: медянки, полози, вужі і гадюки, які водяться там, де є болотиста та кам'яниста місцевість або зарослі,- каже лікар Ціхоцький. - Перше, про що потрібно пам’ятати, якщо йдете в ліс чи на рибалку - дивитися за дітьми, дивитися, куди ступаєш і бажано в гумових чоботях. 

А якщо вже вкусила гадюка, то лікар радить негайно звертатися до лікарні. Такого пацієнта госпіталізують в реанімаційне відділення, тому що потрібно надавати інфузійну терапію. Не накладати джгутів (бо не вмієте), не відстмоктувати (бо не завжди є потрібна для цього ємність, а ротом, то собі нашкодити). 

- У більш південних областях в лікарнях є протизміїні сироватки, в нас такі препарати зберігаються на головному офісі медицини катастроф (тому що рідкісні випадки) і в разі потреби постачають на лікарні, - каже лікар. - При укусах гадюк в нас проводять симптоматичне лікування: протинабрякова терапія, гормональна терапія (тому що гадюка виприскує гемолітичний яд, який викликає згортання крові). 

 

То протиотрута є, чи немає

На сайті Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в переліку наявних лікарських засобів протиотрути від змій немає. Втім, ми зателефонували до головного офісу на Пирогова та запитали, чи є в них такі препарати. Відповіли - так.

- Але вони просто так за бажанням не видаються, для цього має бути запит лікувальних закладів, - відповіла диспетчер медицини катастроф. - Тобто, якщо людина потрапляє в лікарню з укусом, лікарі закладу телефонують в медицину катастроф і одразу ж до лікарні привозять в спеціальному контейнері сироватку (так як вона має зберігатись при відповідній температурі та умовах). 

На запитання, чому на сайті в переліку цієї сироватки немає, відповіли, що напевне сайт не оновився, адже на сьогодні цей препарат є.

Втім, ми перестрахувалися і перевірили, чи є протиотрута у місцевих аптеках. Сайт Тabletki.ua не дав жодної позитивної відповіді по Вінниці, але рекомендував дві аптеки Ел'фарм в Києві. Там можна придбати цей препарат за 640-650 грн. 

 

Читайте також:

Сезон кліщів у розпалі. Як можна захиститись та що робити, якщо вкусили?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up