Що з нами відбувається: вінницька психолог розповіла про стресовий розлад ПТСР

Що з нами відбувається: вінницька психолог розповіла про стресовий розлад ПТСР
  • Три місяці ми перебуваємо в надособливих умовах. Психолог Подільського регіонального центру онкології Наталі Шатайло каже, що війна — це подія, яка є більшою за можливість нашої психіки її «перетравити».

«Все, що органи чуття сприймають, мозок обробляє і конвертує у формат, який може бути збережено — інформація про нас і оточення. Якщо інформація більша, ніж ми можемо усвідомити, — вона не перероблюється. Така інформація зберігається у нашій «оперативці» і частина процесів спрямована саме на неї. Такою інформацією і є війна — вона займає якесь місце на нашому внутрішньому диску вже протягом всіх 3 місяців. І це змушує нас «перебудовуватися», — зазначає психолог Подільського регіонального центру онкології Наталя Шатайло.

В нас різні реакції на події, що відбуваються

Дехто реагує тривогою: мало спати, багато спати, мало їсти, багато їсти, тягнути волонтерство і сім’ю на собі.

Дехто робить буденні справи, робить те, що раніше не робив — це реакція заперечення, відсторонення, дистанціонування.

Відео дня

Дехто вимикає емоції — каже собі «потім буду плакати, зараз треба працювати, маю багато справ».

Дехто стає шукачем правди, правильності, намагається щось комусь довести.

«Будь яка обрана нами стратегія є нормою — нормальною реакцією психіки на ненормальні обставини.Та ці стратегії є первісними — вони будуть працювати 2-3 місяці, а потім почнуть змінюватися.

Всю інформацію, яку психіка не може переробити, вона складає в «контейнери». Коли місця в таких контейнерах не стане — ми перейдемо до іншого періоду. Це період суму — можливо, хтось відчуває, що тримався весь час, а зараз «накрило». Можна плакати від дрібниці, відчувати провину тощо. Так наша психіка обирає емоції, в якій їй краще, бо горювати і відчувати провину легше, ніж відчувати сум», — підкреслює Наталя Шатайло.

Психолог каже, що зараз ми на межі, коли первинні стратегії ще працюють, але ресурсні можливості вже закінчуються.

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР): маркери та діагностика

ПТСР — це медичний діагноз, який діагностує певний хворобливий стан. Це важкий стан, в ньому важко знаходитись, тому його потрібно лікувати. Він виникає через місяців 4-5, а то й через півроку після травматичної події.

«Зараз ще рано говорити про ПТСР, якщо досвід війни був для вас першим потрясінням. Але в людей, у яких був негативний бекграунд до війни (втрата близької людини, аварія,) — то відлік до початку ПТСР потрібно починати саме від тих подій, а не від початку війни», — каже Наталя Шатайло.

Маркери ПТСР

Порушення, розлади сну: не можете спати, не можете спати з вимкненим світлом/ без звуку/ без одягу. Якщо раніше такого не було, а зараз є — зверніть на це увагу. Якщо вам сняться часто події, які ви пережили, або схожі сюжети, чи фантазії, схожі з цими сюжетами, від чого ви просинаєтесь.

Так звані флешбеки — нав’язливі стани, які трапляються або самі собою, або через якісь тригери (гучно гримнули двері — ви впали на підлогу, бо звук схожий на вистріл). Або раптом людина відчуває, що з нею щось відбувається, хоча нічого не відбувається. Нав’язливі думки, яких не можна позбутися, параноїдальні думки.

Проблеми з емоційною регуляцією: боюся і не можу виходити з дому, агресую тощо. І не можу з цим нічого подіяти.

Уникання: уникаєте певних місць, людей, подій, і це впливає на ваше життя.

Надто виражене прислуховування до власного тіла, пошук симптомів.

«Ми можемо прочитати про ПТСР і знайти всі симптоми в собі — це нормально. В такому разі зверніться до спеціаліста на діагностику. Важливо знати, що є багато симптомів, які схожі на ПТСР, але ними не є — саме спеціаліст вам допоможе все вірно діагностувати. Щодо тестів з інтернету — пам’ятайте, що це лише тести з інтернету. Вони не мають ніякого діагностичного ефекту. Все, що можуть тести, — це показати вам наявність тієї чи іншої проблеми — в такому разу зверніться до фахівця за роз’ясненнями», — наголошує психолог.

Якщо необхідна кваліфікована допомога психолога звертайтеся. Записатися на прийом можна за телефонами кол-центру ПРЦО:

  • (0432)65-52-71
  • 067-45-52-460
  • 050-01-05-805

— Ми впораємося, все обов'язково владнається. Переможемо, — додає лікарка.

 

Читайте також:

Підприємство «Артемсіль» через війну зупинило роботу. Що каже вінницька влада?

У Вінниці переселенцям передали чергову допомогу від міжнародних організацій

Потерпілих або свідків воєнних злочинів просять фіксувати та надсилати докази

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up