Що їсти, якщо немає електрики та газу: відповідь експертів

Що їсти, якщо немає електрики та газу: відповідь експертів
  • Відсутність світла, а подекуди і газу, суттєво ускладнює процес приготування їжі.
  • Навіть у таких умовах варто харчуватися повноцінно та збалансовано.
  • Спеціалісти розповіли на що звернути увагу та мати в своєму раціоні.

Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України поділився чим харчуватися, якщо немає електрики та газу.

— Варто скористатися «тарілкою здорового харчування», яку умовно потрібно поділити на дві частини: першу заповнити овочами, а другу ще розділити навпіл та покласти порівну білків та вуглеводів, — зазначать у повідомленні.

Що має бути у «тарілці харчування»

Жири

Відео дня

Можна вживати горіхи. Гарним джерелом жиру є авокадо. Можна використовувати вершки та твердий сир.

Білки

Поповнити їх склад в організмі допоможуть рибні та м'ясні консерви — вони не вимагають особливих умов зберігання. Гарним джерелом білків є й кисломолочна продукція — можна приготувати сирники або сирну запіканку, які нормально смакують охолодженими та можуть зберігатися день-два без холодильника.

Вуглеводи

Цільнозерновий хліб та хлібці. Зокрема, аби хліб довго зберігався, його можна заморозити. А з того хліба, який починає черствіти, можна зробити сухарики.

Клітковина

Її концентрація висока в овочах, фруктах, сухофруктах. Гарним джерелом клітковини будуть квашені продукти: капуста, огірки, томати, сливи та яблука. А на мариновані не налягайте, бо зазвичай вони містять оцет та цукор у складі, які часто та у великій кількості не бажано вживати.

Вода

Варто зробити запаси питної води та оновлювати їх регулярно. У пригоді будуть і овочеві соки – морквяний та томатний, але важливо, щоб у складі останнього не було солі.

Безпечне вживання їжі з холодильника

Охолоджені або заморожені продукти можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії.

Поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання:

  • Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче.
  • Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.
  • Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
  • Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду.
  • Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.

 

Читайте також:

Як вимушеним переселенцям отримати медичну допомогу на Вінниччині?

З понеділка антибіотики тільки за рецептом: все, що потрібно знати пацієнту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up