Що їсти, якщо немає електрики та газу: відповідь експертів

- Відсутність світла, а подекуди і газу, суттєво ускладнює процес приготування їжі.
- Навіть у таких умовах варто харчуватися повноцінно та збалансовано.
- Спеціалісти розповіли на що звернути увагу та мати в своєму раціоні.
Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України поділився чим харчуватися, якщо немає електрики та газу.
— Варто скористатися «тарілкою здорового харчування», яку умовно потрібно поділити на дві частини: першу заповнити овочами, а другу ще розділити навпіл та покласти порівну білків та вуглеводів, — зазначать у повідомленні.
Що має бути у «тарілці харчування»
Жири
Можна вживати горіхи. Гарним джерелом жиру є авокадо. Можна використовувати вершки та твердий сир.
Білки
Поповнити їх склад в організмі допоможуть рибні та м'ясні консерви — вони не вимагають особливих умов зберігання. Гарним джерелом білків є й кисломолочна продукція — можна приготувати сирники або сирну запіканку, які нормально смакують охолодженими та можуть зберігатися день-два без холодильника.
Вуглеводи
Цільнозерновий хліб та хлібці. Зокрема, аби хліб довго зберігався, його можна заморозити. А з того хліба, який починає черствіти, можна зробити сухарики.
Клітковина
Її концентрація висока в овочах, фруктах, сухофруктах. Гарним джерелом клітковини будуть квашені продукти: капуста, огірки, томати, сливи та яблука. А на мариновані не налягайте, бо зазвичай вони містять оцет та цукор у складі, які часто та у великій кількості не бажано вживати.
Вода
Варто зробити запаси питної води та оновлювати їх регулярно. У пригоді будуть і овочеві соки – морквяний та томатний, але важливо, щоб у складі останнього не було солі.
Безпечне вживання їжі з холодильника
Охолоджені або заморожені продукти можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії.
Поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання:
- Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче.
- Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.
- Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
- Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
- Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду.
- Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
Читайте також:
Як вимушеним переселенцям отримати медичну допомогу на Вінниччині?
З понеділка антибіотики тільки за рецептом: все, що потрібно знати пацієнту
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.