Що робити, якщо у лікарні відмовляють у щепленні? Алгоритм дій для вінничан

Що робити, якщо у лікарні відмовляють у щепленні? Алгоритм дій для вінничан
  • Вакцинація рятує життя. Проходити щеплення важливо завжди, але під час війни небезпек інфекційних захворювань більшає. Як діяти, коли вам відмовляють у цьому?

В першу чергу варто робити вакцини проти хвороб, які внесені до Національного календаря щеплень. Вакцинація від цих хвороб проводиться безоплатно в державних і у приватних закладах охорони здоров’я, які уклали договір із Національною службою здоров’я України.

— В умовах війни значно зростає шанс підхопити небезпечні інфекції. Від більшості з них можна захиститись вакцинацією, — зазначають у Вінницькій міській раді. — Також не можна забувати про COVID-19. У Вінниці вакцинуватись від цієї хвороби можна у будь-якому із центрів первинної медико-санітарної допомоги. Ця процедура також є безоплатною для всіх громадян України.

Якщо лікар відмовляє у вакцинації

Перш за все — поцікавитись, на якій підставі це відбувається. Не є приводом до відмови відсутність прописки чи підписаної з лікарем декларації.

Відео дня

Якщо медичний працівник і надалі, без об’єктивних причин, відмовляється провести вакцинацію потрібно:

  • Звернутись до керівника медзакладу (директора, медичного директора, завідувача амбулаторією) і з’ясувати суть проблеми;
  • Якщо і це не допомогло, потрібно звернутись до департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради за телефоном 59-50-14. Потрібно вказати ім’я, прізвище, по батькові та посаду медика, який відмовив у вакцинації та чітко описати ситуацію;
  • Скаргу також можна подати, подзвонивши в контакт-центр МОЗ — 0 800 60 20 19, або заповнивши електронну форму за посиланням;

При виявленні правопорушень потрібно про них повідомляти, адже саме небайдужість громадян дозволить покращити медичну систему в Україні.

Українці завдяки державній програмі медичних гарантій мають право безкоштовно отримати медичну допомогу. Існує цілий перелік безкоштовних послуг, на які має право кожен пацієнт. Нагадуємо у наступному матеріалі алгоритм дій, якщо за безкоштовні послуги просять заплатити:

Довідка

 

Читайте також:

Як вимушеним переселенцям отримати медичну допомогу на Вінниччині?

З понеділка антибіотики тільки за рецептом: все, що потрібно знати пацієнту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up