Рік медреформи: що вже маємо, що буде далі

Рік медреформи: що вже маємо, що буде далі
  • З січня минулого року МОЗ почало змінювати систему охорони здоров'я.
  • Першопроходцем стала первинна ланка медицини.
  • Змінилися правила фінансування медзакладів, алгоритм отримання медичної допомоги.
  • На часі - вторинка та безкоштовна діагностика

Чого чекати в 2019 році в сфері медичних послуг? По-перше, буде продовжуватися кампанія "Лікар в кожну родину", коли кожен може вибрати собі терапевта, педіатра та сімейного лікаря на свій розсуд та вподобання. З нового року первинка переходить на електронний документообіг. Тобто сімейні лікарі будуть виписувати електронні рецепти, електронні направлення, лікарняні, а ще на кожного пацієнта будуть заводити електронні медичні картки.

У 2019 році розпочнуться зміни на вторинному рівні (вузькі спеціалісти), тому медзаклади мають вчасно завершити укладення договорів з Нацслужбою здоров’я, щоб мати змогу отримувати фінансування та оплату послуг. Крім того, вторинна ланка до липня має бути повністю забезпечена відповідною комп’ютерною технікою, інтернетом, тому що пацієнти будуть звертатися до вузьких фахівців уже з електронними направленнями.

Послуги вторинки

З липня наступного року планується запровадити систему безкоштовних послуг на «вторинці». Передбачається, що з липня 2019 року Національна служба здоров’я оплатить 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Відео дня

Кожен може безоплатно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів та найбільш розповсюджених видів онкології чоловіків та жінок. Направлення на безкоштовну діагностику безоплатно можна буде отримати від лікаря тільки через електронну систему охорони здоров'я. Щоб отримати таке направлення, пацієнт повинен обрати свого лікаря і підписати з ним декларацію, якщо це не зроблено раніше.

 

Безкоштовна діагностика включає в себе:

а) 12 нових аналізів — додатково до 8 базових, які вже оплачує Національна служба сімейному лікарю.

б) Мамографія і 5 видів рентгену: грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи.

в) Ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і 2 види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи.

г) Шість видів УЗД: шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитоподібна і молочні залози.

д) Чотири види біопсії під контролем УЗД: щитоподібної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз.

е) Видалення новоутворень: м’яких тканин і шкіри у носі, гортані, вухах.

ж) Також ендоскопічні дослідження і операції одного дня: стравоходу, шлунка, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів.

 

Що ми вже маємо

Національна служба здоров'я України 30 березня 2018 створили центральний орган виконавчої влади Нацслужбу здоров'я, який реалізує основний принцип реформи "гроші йдуть за пацієнтом". Тобто він оплачує вартість реально наданих медичних послуг. Завдяки чому лікарі почали отримувати більшу зарплату, а медзаклади отримувати гроші за конкретні послуги.

Вільний вибір лікаря
З квітня 2018 року стартувала кампанія "Лікар у кожну родину". Вперше пацієнти можуть обрати лікаря, без прив'язки до місця прописки. На сьогодні вже майже 80% обрали терапевта, педіатра, сімейного лікаря за бажанням, а не за необхідністю.

 

Доступні ліки Урядова програма "Доступні ліки" почала працювати в 2017 році. Тоді в програмі було 153 препарати, з них лише 23 можна було отримати безкоштовно. З середини 2018 року вже 261 препарат, з яких 59 можна отримати безкоштовно. Для лікування серцево-судинних захворювань у програмі є 203 препарати, 45 з яких пацієнти можуть отримати безоплатно. Для лікування діабету 2 типу - 42 препарати, з яких 9 є безоплатними. Від бронхіальної астми у програмі є 15 препаратів, 5 із яких пацієнт може отримати безоплатно.

Безкоштовна первинна медична допомога:
З початком реформування первинної ланки медицини, пацієнти отримали перелік безоплатних послуг. Мова про консультацію лікарем, виписку рецептів, аналізи (загальний аналіз крові/сечі, глюкоза крові, холестерин), дослідження (вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма, вимірювання ваги, зросту, окружності талії, швидкий тест на вагітність, тропонін, ВІЛ, вірусні гепатити). Для пацієнта також нічого не коштує ведення вагітності, планові огляди дитини, вакцинація за календарем щеплень ( від туберкульозу, поліомієліту,  дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, гепатиту В, гемофільної інфекції). Профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань (цукровий діабет, ВІЛ, туберкульоз, рак молочної залози, гіпертонічна хвороба та інші серцево-судинні захворювання, колоректальний рак та рак передміхурової залози). Невідкладна та паліативна допомога, а також медичні довідки входять у пакет послуг.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Liana Ne

    Прекрасно проведённая перепись населения ,правда,в усеченной форме))Причём добровольно и совершенно бесплатно.Минимальные данные:пол,возраст и место жительства.Это уже не мало,учитывая,что сейчас не факт,что кого-то пустят в дом и скажут правду в других вопросах.А так -хотя бы известно примерное количество людей.
  • Наталия Казько

    Перша ланка мала бути: навчити лікарів поважати хворого і наповнити що вони ЛІКАРІ повині нас ЛІКУВАТИ за це вони отримують заробітню платню ОЦЕ РЕФОРМА, а не ту ...йню що ти придумав пане презеденте
  • Михаил Светлов

    придумайте еще какую-то хрень чтоб люди ходили и подписывали....можно подумать медицина от этого стала на чюточку лучше
  • Мемека

    Кака была, кака есть
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 Поліцейських розстріляли військові — батько та син. Відео з боді-камер play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up