Реконструкція приміщення хіміотерапії Подільського онкоцентру. Коли закінчать?

Реконструкція приміщення хіміотерапії Подільського онкоцентру. Коли закінчать?
  • Десять тисяч онкохворих щороку проходять хіміотерпію у Подільському регіональному центрі онкології. На жаль, захворюваність зростає. Збільшується і кількість занедбаних випадків. Ліжок «для хімії» не вистачає.

Триває реконструкція приміщення хіміотерапії Подільського регіонального онкоцентру. Будівельна готовність об’єкта становить 87%. До Дня Незалежності корпус мають відкрити.

Хіміотерапевтичне відділення — будівля з часів СРСР. Власне, як і решта корпусів онкоцентру. У 1978 року його почали будувати, а у 2021 році ця лікарня зміниться завдяки президентській програмі як і інші медзаклади в області.

«У нас лише за рік удвічі зросла кількість хворих, які проходять амбулаторну терапію. Чотири операційні сестри ставлять 70—80 крапельниць в день — це надзвичайне навантаження. Саме тому настільки важливе відкриття додаткових ліжок саме у хіміотерапії. Лікуються у нас не лише вінничани, до нас їдуть з інших областей, держав. Кожен десятий хворий — приїжджий», —  розповідає директор Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай.

Відео дня

Реконструкція

Ремонт першого поверху будівлі —  рентгенологічного відділення,  надбудову четвертого поверху — денний стаціонар з ліжками амбулаторної хіміотерапії, надбудову мансардного поверху — це теж для хіміотерапевтичного відділення.

До того ж, буде зведено нове перекриття та дах, новий ліфт, утеплення стін та благоустрій території.

Новий лінійний прискорювач для Подільського онкоцентру купили наприкінці 2020—го за майже 50 мільйонів гривень. З них 20 мільйонів — субвенція на соціально-економічний розвиток, решта — з обласного бюджету.

Наразі будівлю для сучасного лінійного прискорювача готують, там лише стіни товщиною півтора метри.

Проблеми

За словами Володимира Шамрая, досі працюють на єдиному гама-терапевтичному апараті дистанційної променевої терапії. Нове обладнання надасть можливість зменшити навантаження на здорові тканини навколо пухлини, а головне — підвести максимальні дози до пухлинного осередка.

У Західній Європі на один мільйон населення є сім лінійних прискорювачів, у Східній — три. Тобто середньосвітові розрахунки — це один прискорювач на 200 — 250 тисяч мешканців. Тому для Вінницької області необхідно хоча б чотири прискорювачі.

П'ятсот пацієнтів на рік — це максимальне навантаження на один прилад. Старий апарат (а він єдиний в онкоцентрі) на основі кобальтового джерела випромінювання є застарілим. У Європі таких прискорювачів залишилися одиниці. Цивілізований світ із середини минулого сторіччя використовує винятково лінійні прискорювачі, бо це безпека, точність та мінімум ускладнень для організму пацієнта та, безумовно, ефективність.

На сьогодні рентген в лікувальному закладі 1978 року, як і будівля онкоцентру.

 

Читайте також:      

Смертельний відпочинок. на Вишенському озері та в Дяківцях втопилися хлопці

Електронні петиції. просять заборонити продавати кальян біля садиби Пирогова

Івана Купала у Вінниці. Скільки заплатять за великий купальський пікнік?

Карантин в Україні продовжили до 31 серпня. Які правила змінив уряд?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up