Оздоровлюють «чорнобильців»: як в Україні діє японський проект

Оздоровлюють «чорнобильців»: як в Україні діє японський проект

У Києві перебуває делегація Японської асоціації «Фонд за безпеку продуктів харчування та життя». Напередодні роковин Чорнобильської катастрофи, завдяки фонду, організували і провели в столиці семінар «Дякуємо тобі, Україно!».

 

Асоціація реалізує власний проект, основне завдання якого – зробити здоровішими людей, що живуть на радіоактивно забруднених територіях після аварій на Чорнобильській АЕС (Україна) та на АЕС «Фукусіма-1» (Японія).

У цьому проекті беруть участь науковці, фахівці-медики, представники інших професій. Очолює асоціацію Джунічі Ковака (Jun-ichi Kowaka), головний редактор щомісячного журналу, що має таку саму назву, як і японський фонд. Проведенню семінару в Україні цьогоріч сприяли Національна спілка журналістів України і Всеукраїнський благодійний фонд «Журналістська ініціатива».

Вітальні слова виголосили на відкритті семінару секретар НСЖУ Сергій Шевченко і президент ВБФ «Журналістська ініціатива» Людмила Мех, яка була керівником творчого об’єднання газет Київського Полісся, коли вибухнув 4-й реактор на ЧАЕС.

Відео дня

Особисто привітав учасників, а це переважно працівники ЗМІ з більш як десятка областей України, керівник проекту пан Ковака. Гість розповів про історію, здобутки та плани асоціації, яку має честь очолювати, й наголосив, що до масштабного проекту залучено українських вчених і дослідників, а здобуті результати – є спільним надбанням, важливим для оздоровлення людей, які зазнали згубного впливу радіації.

Більш як п’ять років триває в Україні проект, у якому провідну роль відіграє японська асоціація. Від 2012 року це була на ділі волонтерська допомога пана Коваки окремим українським сім’ям з дітьми, що постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС. Як розповів керівник проекту, почали працювати з трьома родинами із села Бігунь Овруцького району на Житомирщині (11 дорослих і 6 дітей), а згодом, для порівняння, залучили ще вісім сімей переселенців у Ковалині Переяслав-Хмельницького району Київщини (24 дорослих і 23 дитини), які мають проблеми зі здоров’ям. У раціоні цих сімей деякі місцеві продукти (м’ясо, молоко, річкову рибу) замістили екологічно чистими – перевіреними на вміст цезію і стронцію. Рекомендували зовсім відмовитися від споживання грибів як найбільших накопичувачів радіоактивних елементів. А далі проект розвивався так, що значно більшій кількості сімей мешканців забруднених територій і відносно чистих, видавали мінеральні добрива. Внесення їх у ґрунт – на городи, пасовища – є ефективним засобом проти накопичення небезпечних елементів у рослинах. Адже цезій і стронцій за молекулярною формою такі самі, як калій і натрій, і якщо цих корисних елементів рослині не вистачає в ґрунті, то вона «тягне» радіоактивні.

Як зазначив на семінарі один з доповідачів – український вчений, кандидат біологічних наук Микола Лазарєв, населенню треба мати об’єктивну інформацію про реальний стан справ з радіоактивним забрудненням продуктів, води, довкілля та знати, як уберегтися від внутрішнього опромінення. Треба знати, що спалювання в домашніх печах деревини, яка містить радіоактивні частинки, на ділі перетворює попіл на непридатні для використання «радіоактивні відходи». Потрібно популяризувати ідеї радіоактивної безпеки та здорового харчування, вважає вчений. На прикладі трьох шкіл з Народичів, Радинки та Овруча, що на Житомирщині, він наочно показав, які зміни відбуваються, коли вживати заходів профілактики, й наголосив, що нині в Україні японський проект – єдиний, що реально виконується і спрямований на зниження радіоактивного забруднення продуктів харчування. Від держави подібної допомоги, на жаль, немає.

У другій частині семінару пан Ковака розповів також про вплив на організм людини продуктів харчування з низьким рівнем забруднення (за результатами вивчення ситуації в селах Київської, Житомирської та Полтавської областей). Відтак про ситуацію в Японії, що виникла внаслідок аварії на АЕС «Фукусіма-1» доповіла присутнім, проілюструвавши інформацію відеорядом, Кадзуко Сао, директор-розпорядник Науково-дослідного інституту морських технологій (Японія).

Про поліпшення стану хворих (із сімей – учасників проекту) доповіли Кацухіко Фарута, спеціаліст з лікування циркуляції крові та доктор Кокі Осугі, керівник відповідної асоціації медиків. Вони прагнуть передати свій досвід в Україні, навчити колег відомих їм способів лікування. Демонструючи прийоми масажу, японці робили його дітям за методикою гімнастики Ногуті та за методом Осугі.

Нині в японського проекту розпочинається новий етап, наголосили його організатори, маючи на меті поширити на територію всієї України методів, які підтвердили свою ефективність у боротьбі проти внутрішньої радіації.

Автор і фото: Сергій Шевченко

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up